Najveća vinska karta na svijetu!?

vinska kultura

Vinska karta. Ko bi rekao da Ginisa interesuje koja je najveća vinska karta na svijetu? Tokom istraživanja zanimljivih činjenica i informacija iz svijeta vina, naišao sam na nekoliko različitih tekstova o restoranima sa nerealnim vinskim kartama. Informacije se razlikuju od izvora do izvora, ali su brojke nevjerovatne! Saznajte više u nastavku.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, nosilac titule za najveću vinsku kartu je restoran Chiggieri u Luksemburgu. Rekord je postavljen 31. decembra 2008. godine, a na vinskoj karti se nalazilo 1.746 različitih vrsta vina koje su bile dostupne i u prethodnih 6 mjeseci prije postavljanja rekorda. Pretpostavljam da je ovaj vremenski podatak naglašen kao dokaz da vinska karta nije “štelovana”.

S druge strane, naiđem na tekst koji kaže da postoji restoran (Bern's Steakhouse) na Floridi koji u svojoj arhivi ima preko pola miliona boca (500.000), odnosno preko 6.800 različitih vina u ponudi. Whaaaaaaaaaaat? Na kraju krajeva, nije ni važno ko je u pravu i koja su pravila za takmičenje i postavljanje rekorda. Zamislite samo da vam dozvole da uđete u arhivu ovog Bern's restorana na Floridi i kažu IZVOL'TE, KUĆA ČASTI. Niko ne može da nam zabrani da maštamo, zar ne? Poslije sam malo razmišljao o tome koliko li vremena treba da se “prelista” najveća vinska karta na svijetu. Šta vi mislite? Sve u svemu, ljubav prema vinima često zna da zanese i ponese, ali će vam zato otvoriti mnoge vidike za koje niste ni znali da postoje. Samo se opustite i prepustite. Nadam se da vam se sviđa tekst, podijelite ga sa nekim kome ovo može biti korisno.

Pogledati i: https://ovinu.info/najveca-kolekcija-vina-na-svetu/

Preuzeto sa: https://ddv.rs/. Pripremio: Dragutin Mijatović