Niske temperature kao uslov uspijevanja vinove loze

vinogradarstvo

Klima jednoga kraja jedan je od najznačajnijih faktora za uzgoj vinove loze. To je najviše izraženo u kontinentalnom području, u sjevernim krajevima, gdje su česte niske temperature zimi. One mogu izazvati vrlo velike štete na čokotu vinove loze. Izmrznuti mogu rodna okca, jednogodišnja loza, krakovi pa i cijelo stablo čokota. Kod slabo otpornih sorti rodna okca izmrzavaju već kod -12°C, a kod nekih otpornih sorti tek kod -21°C do -25°C.  Više pročitajte u članku u prilogu.

Niske temperature. Okce zdravo i izmrzlo
Zdravo i izmrzlo okce

U područjima gdje se često javljaju jaki zimski mrazevi (ispod -18 C) obavlja se redovno zagrtanje vinograda. Zagrtanje vinograda se obavlja tek nakon opadanja lišća. Kada se loza gaji u obliku srednje visokog ili visokog stabla, klasično zagrtanje čokota se ne može obaviti. U takim slučajevima se na čokotu ostavljaju rezervni reznici pri osnovi stabla na kojima se tokom godine njeguje po dva lastara. Pri zagrtanju ovi lastari se orezuju na duge lukove, polažu po zemlji duž redova a zatim se, pri dubokom oranju, zatrpavaju. U slučaju izmrzavanja ostalih lastara i okaca na čokotu, ovi lastari se koriste za obnovu izmrzlog stabla i donošenje roda u narednoj vegetaciji.

Niske temperature – procjena stepena izmrzavanja

Prije svega treba utvrditi procenat izmrznutih rodnih okaca, što se čini presijecanjem okca oštrim nožem. Zdravo okce je na presjeku zelene boje, a izmrzlo je smećkasto crne boje. Ukoliko se utvrdi da je izmrzlo do 50% rodnih okaca, ostavlja se kod sorti koje se kratko režu veći broj kondira, a kod sorti koje se režu dugo ili mješovito ostavljaju se duži lukovi. Važno je da se ostavi toliko zdravih rodnih okaca po čokotu koliko bi ih bilo da nisu izmrzli.

Šta uraditi poslije ovakvih zimskih nedaća. Niske temperature. Ako je došlo do izmrzavanja cijelih čokota, mora se provjeriti gdje na neizmrzlom dijelu čokota iznad okalemljenog mjesta ima zdravih spavajućih pupova, te iz tog dijela odgojiti lastar za novo stablo. Izmrzli dio čokota se odstrani 4 do 5 cm iznad novoformiranog lastara za stablo. Vrlo je važno da se izmrznutim čokotima čitavu godinu posveti puna pažnja, da se tretiraju kao “bolesnici”, uz primjenu ampelotehničkih mjera, pravilnog đubrenja i zaštitu od bolesti i štetočina.

Preuzmite PDF ovdje.

Pogledati i: https://www.ajevonline.org/content/57/2/194