Nova čaša za pjenušava vina

degustacija pjenušavo vino
Nova čaša za pjenušava vina

Nova čaša za pjenušava vina. Pjenušava vina su posebni tip specijalnih vina sa određenom količinom ugljen dioksida, koje pri otvaranju boce stvara pjenu. Zbog prisustva ugljen dioksida pjenušava vina imaju rezak i osvježavajući okus, što je i njihova osnovna karakteristika. Proizvode se uglavnom od kvalitetnih i visokokvalitetnih sorta grožđa.

Šampanjac je penušavo vino koje se proizvodi naknadnim vrenjem vina u boci u kojoj se oslobađa ugljen dioksid. Naziv je dobilo po francuskoj pokrajini Šampanja (Champagne). Pjenušava vina proizvedena u drugim zemljama ne mogu nositi ovaj naziv, makar bila istog ili boljeg kvaliteta od francuskog šampanjca. Otuda u Njemačkoj prirodno pjenušavo vino nosi naziv “Sekt”, u Italiji – “Asti spumante”, u Španiji “Cava” a u Rusiji “Sovetskoe šampanjskoe”. Pjenušava vina proizvedena u Francuskoj van pokrajine Šampanje takođe ne mogu nositi naziv šampanjac.

Nova čaša

Chef & Sommelier ™, vodeći inovator u originalnim kolekcijama za degustaciju vina i kafe, udružio se sa stručnjacima za šampanjac i sommelierima kako bi osmislili idealnu čašu za pjenušava vina. Potpuno originalna i beskrajno privlačna za čula, kolekcija Exaltation stvara spektakularnu eksploziju mjehurića koji se razvijaju poput cvijeta.

Zenesenjaštvo koristi nedavni napredak u naučnom znanju o šumećim vinima kako bi otkrilo prave okuse i mirise kao nikada ranije. Naglasak na čarobnom iskustvu zapravo dolazi kroz tehničke inovacije. Pri čemu se detaljno razmatra svaki aspekt stakla Chef & SommelierTM, od oblika i dimenzija stakla, zapremine aroma komore i kontaktne površine do šumećeg tretmana i visine tečnosti u posudi. Kao rezultat, mjehurići tako ostaju fini i ujednačeni, buket se zamršeno otvara i mjehurići se kovitlaju oko cijele zapremine posude. Božanski napitak za nepce, nos i oko. To su ASI sommelieri prvi put otkrili na majstorskim tečajevima na proslavi 50. godišnjice ASI-a u Reims-u 2019. godine.

Pogledati i: https://ovinu.info/champagne/ i https://ovinu.info/anatomija-boce-sampanjca/ i https://ovinu.info/anatomija-vinske-case/

Izvor: https://asi.info/. Naslov orginala: Chef & Sommelier launching new glass especially for sparkling wines (Chef & Sommelier lansiraju novu čašu posebno za pjenušava vina) Prevod i priprema: Dragutin Mijatović