Nova štetočina

region štetočine vinogradarstvo vinova loza

Nova štetočina. Za vinogradare ne prestaje stalna potraga među čokotima za novim “licima” koja su se možda pridružila svijetu štetočina.

Nova štetočina
Odrasli moljac, miner lista (mala muva, moljac, buba čije se larve ukopavaju između dvije površine lista).

Mineri lista pronađeni su prošle jeseni u dva komercijalna vinograda.

Entomolozi u državi Washington pronašli su prošle godine (2020), a istraživač David James sa WSU-a rekao je: „U ovom trenutku o tome znamo vrlo malo. Postoje stotine različitih vrsta minera za različite biljne vrste, ali za grožđe ovaj još nema ni ime. Znamo njegov rod, ali to je još uvijek neopisana vrsta. Nadamo se da ćemo ove godine naučiti više kako loza ulazi u novu sezonu.”

Pronađena prošle jeseni na kraju sezone u dva komercijalna vinograda, nivo otkrića bio je beznačajan i nije obavljeno dalje istraživanje. Moglo bi biti puno šire, pa je prioritet ove godine vidjeti koliko je njegova distribucija raširena u vinogradima istočnog Washingtona, rekao je James. Mineri lišća su insekti koji se hrane unutar lista, proizvodeći velike mrlje ili vijugave tunele dok se hrane tokom cijelog perioda larvi. Područja minirana insektima koji miniraju listove imaju tendenciju da se osuše i izumru. Postoji opšta podudarnost da, iako ove proizvedene ozljede sa estetskog gledišta mogu biti neprivlačne, rijetko je da one značajno utiču na zdravlje biljke.

Uistinu ovo nije destruktivni štetnik, već sekundarni, iako je ova otkrivena vrsta u istom rodu kao i lisni miner agruma (Phyllocnistis citrella S.) i mogla bi postati problem najvjerojatnije u rasadnicima vinove loze gdje bi rast mogao biti ograničen ili smanjen”, rekao je James. “Znano je da lisni miner agruma unosi biljne bolesti (organizme) u samu biljku. Ne pretpostavljamo da će ovo postati ozbiljan problem za grožđe u Washingtonu. To bi moglo biti manja smetnja u obliku kozmetičkog problema dok rovare po cijeloj zemlji kroz listove ostavljaju putne linije. Sa srećom, te bi putne rute mogle biti kraj.”

Nova štetočina – Potencijal bolesti

Međutim, svaki put kad insekt prođe put kroz dio biljke, on otvara mogućnosti kao potencijalni kanal za zarazu. “To je istina sa lisnim minerom agruma koji je zamišljen kao uzrok takvih vrsta problema”. To je problem sa tom vrstom, pa bi to mogao biti potencijalni problem, ali u ovom trenutku ne možemo biti sto posto sigurni u bilo što.

“Malo je vjerojatno da će postati nova velika štetočina na grožđu istočnog Washingtona. Ipak je industrija financirala ovogodišnje istraživanje, jer smatraju da je vrijedno daljnjih istraživanja. Sve to kako bi bili sigurni da to neće biti ništa više od kozmetičke zabrinutosti”, dodao je James“. U ovo vrijeme sledeće godine trebali bismo znati puno više o ovom najnovijem otkriću.

Izvor: https://www.farmprogress.com/. Naslov orginala: New pest discovery in Washington grapes (Nova štetočina otkrivena na grožđu u Washington-u). Objavljeno: 27.05.2021. by Lee Allen. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/filoksera-zloglasni-stetnik-vinove-loze/