Nutritivne činjenice vina Cabernet Sauvignon

Nutritivne činjenice vina Cabernet Sauvignon

kvalitet okus vina sorta vino vinska kultura

Nutritivne činjenice vina Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon je jedna od najpopularnijih i najšire korištenih sorti za proizvodnju crvenog vina na svijetu. Poznat po svojim odvažnim okusima i čvrstim taninima, Cabernet Sauvignon vjekovima je plijenio srca i nepca vinskih entuzijasta. Ali jeste li znali da ovo ukusno vino nudi i neke značajne nutritivne prednosti?

Slika: Refuge-solatex.ch

U ovom članku govori se o 20 nutritivnih činjenica o vinu Cabernet Sauvignon koje ističu njegove potencijalne zdravstvene prednosti. Od svojih antioksidansa i svojstava za zdravlje srca do vitamina i minerala. Cabernet Sauvignon je više od samo ukusnog napitka; takođe može doprineti vašem opštem blagostanju.

Dakle, ako ste znatiželjni da saznate o nutritivnoj vrijednosti vina Cabernet Sauvignon i kako se može uklopiti u uravnoteženu prehranu, čitajte dalje kako biste otkrili neke zanimljive činjenice zbog kojih ćete još više cijeniti ovo vino.

Vino Cabernet Sauvignon

 • 1.Cabernet Sauvignon je popularna sorta grožđa za proizvodnju crvenog vina. Cabernet Sauvignon je jedna od najpriznatijih i najzasađenijih vinskih sorti grožđa na svijetu. Poznat je po svojim punim i intenzivnim okusima.
 • 2.Cabernet Sauvignon je bogat antioksidansima. Tamna pokožica grožđa Cabernet Sauvignon sadrži visoke nivoe ovih jedinjenja, poput resveratrol-a, koji se povezuju sa raznim zdravstvenim prednostima.
 • 3.Standardna veličina porcije/čaše Cabernet Sauvignona je 150 ml/jedna porcija. Tipična čaša vina Cabernet Sauvignon je oko 150 ml (5 ouncies), i sadrži oko 123 kalorije.
 • 4.Cabernet Sauvignon ima malo ugljenohidrata i šećera. U poređenju sa drugim alkoholnim pićima, Cabernet Sauvignon ima relativno nizak nivo ugljenohidrata i šećera.
 • 5.Cabernet Sauvignon sadrži umjerene količine alkohola. Sadržaj alkohola u vinu Cabernet Sauvignon obično se kreće od 13% do 15%.
 • 6.Cabernet Sauvignon je dobar izvor mangana. Jedna porcija vina Cabernet Sauvignon daje otprilike 10% preporučenog dnevnog unosa mangana.
 • 7.Cabernet Sauvignon je takođe bogat polifenolima. Polifenoli su grupa jedinjenja koji se nalaze u vinu Cabernet Sauvignon koji su povezani sa različitim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje upale i zaštitu od srčanih bolesti.
 • 8.Cabernet Sauvignon se odlično slaže sa crvenim mesom. Odvažni okusi i tanini u vinu Cabernet Sauvignona čine ga odličnim izborom uz jela od crvenog mesa.
 • 9.Cabernet Sauvignon dobro odležava u hrastovom buretu. Tokom procesa odležavanja, Cabernet Sauvignon se često čuva u hrastovoj buradi, što vinu može dati dodatne okuse i arome.
 • 10.Cabernet Sauvignon se proizvodi u raznim regijama širom svijeta. Iako je Cabernet Sauvignon snažno povezan sa regijom Bordeaux u Francuskoj, sorta se uzgaja i u mnogim drugim vinskim regijama, uključujući Kaliforniju, Australiju i Čile.

Nutritivne činjenice vina Cabernet Sauvignon

 • 11.Cabernet Sauvignon se poboljšava sa godinama. Određena vina Cabernet Sauvignon imaju potencijal da razviju složenije okuse i arome kako stare, što ih čini veoma traženim među ljubiteljima vina.
 • 12.Cabernet Sauvignon je poznat po izraženim taninima. Tanini u Cabernet Sauvignonu daju vinu karakterističnu strukturu i sposobnost dobrog odležavanja.
 • 13.Cabernet Sauvignon se dobro slaže sa tvrdim sirevima. Odvažni okusi vina Cabernet Sauvignon nadopunjuju bogate i orašaste okuse tvrdih sireva poput odležanih cheddar i parmesan.
 • 14.Cabernet Sauvignon se često miješa sa drugim sortama grožđa. Vinari ponekad miješaju Cabernet Sauvignon sa drugim sortama grožđa, kao što su Merlot, Cabernet Franc, kako bi stvorili jedinstvene profile okusa.
 • 15.Cabernet Sauvignon ima dugu završnicu. Dugotrajni okus Cabernet Sauvignon na nepcu se često opisuje kao dugotrajan, ostavljajući trajan utisak.
 • 16.Cabernet Sauvignon je vino punog tijela. Cabernet Sauvignon je poznat po svojoj punoj prirodi, koju karakterišu robusni okusi i bogat osjećaj u ustima.
 • 17.Cabernet Sauvignon je svestrano vino za uparivanje sa hranom. Zbog visokog sadržaja tanina i složenih okusa, Cabernet Sauvignon se može kombinovati sa širokim spektrom jela, uključujući meso sa roštilja, krepka variva i tamnu čokoladu.
 • 18.Cabernet Sauvignon se često smatra vinom vrijednim podruma. Mnoga vina Cabernet Sauvignon imaju potencijal da dobro odleže u podrumu nekoliko godina, omogućavajući ukusima i aromama da se razvijaju i razvijaju tokom vremena.
 • 19.Cabernet Sauvignon je popularan izbor za posebne prilike. Elegancija i složenost Cabernet Sauvignona čine ga omiljenim vinom za proslave i posebne događaje.
 • 20.Cabernet Sauvignon ima širok spektar profila okusa. Ovisno o regiji i tehnikama proizvodnje vina, Cabernet Sauvignon može imati arome crne ribizle, crne trešnje, kedra, duvana i još mnogo toga.

Nutritivne činjenice vina Cabernet Sauvignon – Zaključak

Cabernet Sauvignon nije samo ukusno i popularno crveno vino, već nudi i nekoliko nutritivnih prednosti. Bogat je antioksidansima, posebno resveratrolom, koji se povezuje sa raznim zdravstvenim prednostima. Cabernet Sauvignon takođe sadrži malo ugljenohidrata i kalorija, što ga čini prikladnim izborom za one koji su na putu kontrole tjelesne težine. Osim toga, sadrži važne minerale poput kalijuma i magnezijuma.

Međutim, kao i kod svakog alkoholnog pića, umjerenost je ključna kada uživate u Cabernet Sauvignonu. Važno je zapamtiti da prekomjerna konzumacija može negativno uticati na vaše zdravlje. Uvijek pijte odgovorno i konsultujte se sa zdravstvenim radnikom ako imate bilo kakvih zabrinutosti ili zdravstvenih problema.

Često Postavljena Pitanja (FAQ)

 • 1. Da li je Cabernet Sauvignon visoko kaloričan? Ne, Cabernet Sauvignon ima relativno malo kalorija u poređenju sa drugim alkoholnim pićima. U prosjeku, čaša Cabernet Sauvignona od 150 ml sadrži oko 125 kalorija.
 • 2. Da li Cabernet Sauvignon sadrži bilo kakvu nutritivnu vrijednost? Da, Cabernet Sauvignon sadrži različite nutritivne komponente. Dobar je izvor, bogat je antioksidantima, posebno resveratrol-om, za koji se pokazalo da ima potencijalne zdravstvene prednosti. Takođe sadrži važne minerale poput kalijuma i magnezijuma.
 • 3. Može li Cabernet Sauvignon biti dio zdrave prehrane? Da, Cabernet Sauvignon se može uživati kao dio uravnotežene prehrane, imajući na umu da je umjerenost ključna. Važno je uzeti u obzir kalorijski sadržaj vina i voditi računa o ukupnoj potrošnji alkohola.
 • 4. Postoje li zdravstvene koristi povezane sa pijenjem Cabernet Sauvignona? Cabernet Sauvignon sadrži antioksidanse, posebno resveratrol, koji je povezan sa nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući zdravlje srca i dugovječnost. Međutim, bitno je napomenuti da se ove prednosti primjećuju pri umjerenoj konzumaciji.
 • 5. Da li svi mogu piti Cabernet Sauvignon? Preporučljivo je da pojedinci sa specifičnim zdravstvenim stanjima, kao što su bolest jetre, ovisnost o alkoholu ili određeni lijekovi, izbjegavaju konzumaciju alkohola ili se posavjetuju sa svojim zdravstvenim radnicima prije konzumiranja Cabernet Sauvignona ili bilo kojeg alkoholnog pića.

Naslov orginala: 20 Cabernet Sauvignon Nutrition Facts (20 Nutritivnih činjenica o vinu Cabernet Sauvignon). Izvor: https://facts.net/. Tekst: Wilie Wanner. Objavljeno: 26.12.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Pouka iz života: Steinemov zakon. Žena bez muškarca je kao riba bez bicikla.