Poruke u boci-18

Poruke u boci-18: Šta je novo u svijetu vina

vino zabava

Poruke u boci-18. Vinski svijet se kreće prilično brzo. Ako s vremena na vrijeme ne zastanete i pogledate okolo, mogli biste to propustiti. Nakon što ga je predstavio u svojim tekstovima pjesama i sipao u svojim noćnim klubovima, Rapper i Def Jam Records predsjednik Jay-Z odlučio je bojkotovati Cristal Champagne. Naučnici su saznali da je stvaranje tragova mjehurića u čašama za šampanjac uzrokovano sitnim česticama prašine ili vlakana od krpa koje se suše. Ne zbog nesavršenosti ručno duvanog stakla, kako tvrde mnogi staklari.

Poruke u boci-18
Foto: D. Mijatović

Vremenske nepogode

Mrazevi, u kombinaciji sa četiri godine suše, vjerovatno će smanjiti australijsku berbu grožđa za 25%. Očekuje se samo da će ovo smanjiti skoro 900 miliona litara viška vina u zemlji za 40%. Vladini zvaničnici na Novom Zelandu naručili su stotine pilota helikoptera da lete iznad vinograda kako bi spriječili štetu od mraza. Par ekonomista koji su proučavali uticaj izlaganja suncu njemačkih vinograda utvrdili su da će povećanje globalnih temperatura rezultirati pomjeranjem glavnih vinogradarskih regija na sjever.

Vino iz sjeveroistočne regije Italije više ne može biti označeno Tocai Friulano, već se mora samo označiti Friulano. Nakon što je Mađarska dobila parnicu na evropskim sudovima tvrdeći da postoji potencijalna zabuna sa njihovim poznatim slatkim vinom zvanim Tokaji. (Tocai i Tokaji se izgovaraju na isti način.) Neki vinari u Mosel Saar-Ruwer-u promijenili su njemačke zakone o nazivima kako bi dozvolili da naziv naziva bude naveden kao „Mosel“. Ovaj potez je napravljen kako bi se riješila zabrinutost da su etikete njemačkih vina previše komplikovane. Švedski vladin odbor za alkoholna pića zatražio je da sva vina uvezena sa izraelske Golanske visoravni budu ponovo označena kao „sa teritorije okupirane Sirije“.

Istraživači su otkrili da hranjenje gojaznih miševa “ogromnim” količinama ekstrakta crvenog vina čini ih zdravijim. Duže žive zbog povećanog unosa jedinjenja vina poznatog kao resveratrol. Doza koja je data miševima bila je ekvivalentna ispijanju sto boca crvenog vina dnevno. U odvojenom istraživanju, doze ekvivalentne “par čaša dnevno” crvenog vina kojim su hranjeni miševi prije izazivanja moždanog udara ograničile su štetu uzrokovanu moždanim udarom i poboljšale vrijeme oporavka.

Poruke u boci-18: Šta je novo?

Studija profesora na Državnom univerzitetu Stony Brook u New York-u u pokazala je da jedna do četiri čaše crvenog vina sedmično smanjuju rizik od raka debelog crijeva za 50%. Doktori iz San Francisca kažu da su navike pijenja vina kod ljudi koji su učestvovali u studijama o zdravstvenim efektima vina previše varijabilne da bi pružile statistički značajne podatke. Mađarski čuvari zooloških vrtova redovno hrane majmune malim količinama crvenog vina kako bi pomogli zdravlju “njihovih krvnih ćelija”.

Jedna vinarija srednje veličine na Siciliji utvrdila je da je ekološki uticaj njihove godišnje proizvodnje doveo do 11.339 kg plastičnog otpada. Te 5.670 kg papirnog otpada, desetine hiljada galona otpadnih voda i više od 1.360 kg sumpor-dioksida, između ostalih nusproizvoda. Vinarija na Novom Zelandu tvrdi da je nedavno postala prva ugljeno neutralna vinarija na svijetu. Vinarija koja proizvodi vino bez neto unošenja ugljen dioksida u atmosferu u procesu. Svjetska fondacija za divlje životinje podržala je prirodne čepove kao ekološki sigurnije nego zatvarače na navijanje.

Dvoje poznatih francuskih vinara odlučili su da naprave mješavinu Merlot-a sa jednog imanja u regionu Bordeaux i Syrah-a sa drugog imanja Rhone. Praksa koja je bila uobičajena 1800-ih, ali koja je sada nezakonita i izazvala je bijes. Prihod od prodaje vina koristit će dobrotvornoj organizaciji za borbu protiv raka djece. Tvrde da je nedavna rekonstrukcija čuvene degustacije vina iz 1976. na kojoj su vrhunska kalifornijska vina izabrana kao superiorna u odnosu na francuska bila nepravedno namještena u korist Kalifornije. Ocjenjivačko tijelo samo u Evropi provelo je vlastitu slijepu degustaciju koja je pokazala da su omiljena vinatakođe bila iz Kalifornije.

Roboti ocjenjuju vino

Poruke u boci-18. Obrazovni centar za hranu i vino u regionu Napa u Kaliforniji otpustio je trećinu svog osoblja. Rasprodao dio svoje imovine u pokušaju da zaustavi godišnji gubitak od 10 miliona dolara. Umjesto da buldožerom sruši malo selo iza svog dvorca kako bi napravio veće skladište vina, vlasnik imanja u Bordeauxu je obnovio nekoliko zgrada kako bi postao centar hrane i vina sa podzemnim vezama sa podrumom vinarije.

Aukcija zvaničnog vinskog podruma gradonačelnika u Parizu donela je duplo više od očekivanog. Kolekcionar vina u Sjedinjenim Državama potrošio je nekoliko godina i 500.000 dolara da utvrdi da su boce vina koje je kupio iz podruma Thomasa Jeffersona lažne. Odvojeno, francuske i čileanske organizacije tvrde da čuvanje vina pod vodom u okeanu poboljšava proces starenja.

Stvoreno je nekoliko robota koji mogu identifikovati godinu, sortu i lokaciju vina nakon slijepe analize uzoraka. Jedan od robota je sposoban ponuditi savjete za uparivanje hrane. Još jedan nos uključuje senzore razvijene proučavanjem ”noseva” pčela i drugih insekata. Papa Benedikt XVI dobio je titulu počasnog somelijera.

Naslov orginala: Messages In a Bottle: What’s New in The Wine World. Izvor: https://www.vinography.com/. Tekst: Messages in a Bottle. Objavljeno: 04.11.2006. Prevod i obrada za sajt: Dragutin Mijatović.

Preporuka za pročitati: https://ovinu.info/poruke-u-boci-17-vino-tokom-vremena/

Život:  “Docendo discimus.” Poučavajući učimo. Seneka