sušina vina-7

Suština vina-7: Ljubičice

aroma vina vino

Suština vina-7. Prije nego što je to bio parfem naših tuga (koji je ni manje ni više vrijedan vijenca smrti jadne Ofelije), bio je to cvijet kraljeva. Ion je bilo ime koje su Grci dali i cvijetu i atinskom kralju, koji ih je nosio kao krunu. Miris i simbolika ljubičice prožimaju se kroz čitavu našu zabilježenu istoriju. Kao dokaz istinite ljubavi, kao lijek, kao rijetka poslastica i kao očaravajuća aromatična vizit karta kraljica i kurtizana.

sušina vina-7
Image © 2013 Leigh Beisch

Parfimeri i botaničari se slažu da je njen miris najjedinstveniji među cvjetnim carstvom. Oni koji su imali sreće da uhvate dašak ljubičice iz čaše crvenog vina teško zaborave iskustvo. Čini se da grožđe sorte Nebbiolo, posebno iz svog doma, područja Barolo, najčešće ugošćuje primamljiv miris ljubičice.

Cabernet Franc, takođe, često može umiješati malo ljubičastog cvijeta u svoj orašasti buke, miris trešanja. To dovodi do pojavljivanja u Bordeaux vinima i njegovim brojnim crvenim rođacima širom svijeta. Bez obzira gdje i kada se pojavi, slatki miris ljubičice uvijek će mamiti.


Neka od vina sa mrisom ljubičice:

  • Michael Chiarlo “Cerequio” Barolo, Piedmont, Italy 
  • Trapiche “Broquel” Bonarda, Mendoza, Argentina 
  • Noon “Eclipse” Red Blend, McLaren Vale, South Australia 
  • Quinta do Vesuvio “Pombal do Vesuvio” Red Blend, Duoro, Portugal 
  • Corison “Kronos Vineyard” Cabernet Sauvignon, Napa Valley, California, USA 
  • Chateau Canon Bordeaux Blend, St. Emilion, Bordeaux, France 

Naslov orginala: The Essence of Wine: Violets (Suština vina-7: Ljubičice). Izvor: https://www.vinography.com/ . Tekst: The Essence of Wine. Objavljeno: 24.07.2013. Prevod i obrada za sajt: Drgautin Mijatović

Preporuka za pročitati: https://ovinu.info/sustina-vina-6-dinja/

Život: “Condicio sine qua non.”  Nezaobilazan uslov