Poruke u boci-20

Poruke u boci-20: Oda miješanom vinu

kvasac okus vina sorta vino vinska kultura

Poruke u boci-20. Odrastanje u Americi sakati nas ljubitelje vina od samog početka. Naravno, rođeni smo u zemlji bezgraničnih mogućnosti. Zemlji gdje snovi i naporan rad vinogradara mogu rezultirati vlasništvom vinarije dvadeset godina kasnije. Ali ako nam roditelji ne daju odgovarajući odgoj, odrastamo misleći da vino nije vino osim ako na prednjoj strani etikete nema ime sorte.

Amerika i njeni ljubitelji vina imaju pristrasnost prema sortama.

Nema ničeg lošeg u privlačnosti prema vinima proizvedenim od jedne sorte grožđa. Samo pitajte bilo kojeg ljubitelja vina burgundac, brunello ili barolo da li je moguće proizvesti veliko vino od samo jedne sorte grožđa i dobit ćete šamar (a ako imate sreće). Jedini problem sa primarnom orijentacijom na vina od jedne sorte grožđa je što su, eto, dosadna. Prije nego što me upucate, jer uglavnom mislim na ono što sam upravo rekao, saslušajte me.

Za svaki primjer jednog od najboljih svjetskih vina proizvedenih od jedne sorte grožđa, mogu vam pronaći primjere tri ili četiri druga koja su proizvedena od mješavine različitog grožđa. Udaljite se od najboljih, najskupljih svjetskih vina i brojke se još više kreću prema vinima proizvedenim od tri, četiri, pet ili četrnaest različitih sorti grožđa. Miješana vina su jednostavno način na koji se većina vina radila tokom većeg dijela moderne istorije naše opsesije fermentisanim sokom od grožđa.

Nekada je većina vinograda bila zasađena mješavinom različitih sorti grožđa koje su sve zajedno brane, zgnječene i zajedno fermentisane. Ovakve prakse su danas dovoljno neuobičajene da imamo poseban naziv za opisivanje takvog vinarstva: poljska mješavina (field blend). Ali ako biste skočili u prošlost oko 100 godina i pitali vinogradara (koji je slučajno govorio engleski) šta je zasadio u vinogradu. On bi vam vjerovatno rekao nešto poput “mješavina crnih sorti”. Što je značilo puno različitih sorti tamne pokožice grožđa. Mnoge od njih gospodin farmer možda nije mogao posebno da identifikuje.

Poruke u boci-20. Vratite se u prošlost

Vratite se nekoliko vjekova u prošlost i većina vinarstva se približava ovoj relativno jednostavnoj formuli. Uzgajajte grožđe, zgnječite ga i fermentišete. Odabir određenih sorti za okus bio je manje važan (i manje uobičajen) od odabira grožđa koje bi jednostavno raslo gdje god da ste željeli osnovati svoju farmu. Spominjem ovu istoriju samo da bih uspostavio neki kontekst. Moja oda mješanim vinima nema mnogo veze sa čežnjom za istorijskim praksama proizvodnje vina. Moja promjena ima mnogo više veze sa zadovoljstvom nego sa presedanom.

Ostavljajući po strani za trenutak da su mnoga od najboljih vina koje sam pio u životu bila mješavina. Dozvolite mi da evangeliziram na osnovu mojih trenutnih iskustava kao kritičara vina na današnjem tržištu. Jednostavno rečeno, većina najzanimljivijih vina koja sam pio na degustaciji u posljednjih godinu-dvije su mješavine više sorti. Ipak, takva vina čine samo mali dio vina proizvedenih u Americi, i još manji dio vina koje kupuje većina američkih ljubitelja vina.

Samo da budemo jasni, kada govorim o miješanom vinu, ne govorim o relativno uobičajenoj praksi dodavanja 4% Petite Verdot u vaš Cabernet Sauvignon da mu date malo više dubine. Govorim o američkim vinima koja se sastoje od dovoljno sorti grožđa da se zakonski ne mogu označiti ni jednom sortom. O vinima iz cijelog svijeta koja imaju smiješna imena koja mi Amerikanci ne razumijemo ili ne možemo izgovoriti.

Obećavam da ću ovdje razjasniti kliširane metafore, ali postoji nešto magično u miješanom vinu što većina vina pojedinačnih sorti ne može dodirnuti. Nazovite to harmonijskim efektom.

Složenost mješavine sorti u vinu

Najnevjerovatnija vinska iskustva u mom životu imaju jednu zajedničku stvar. Nevjerovatnu složenost vina – vrtložni bezbroj primarnih i sekundarnih okusa i aroma. Aroma sa slojevima i dimenzijama koje kao da prkose svojstvima jednostavne tekućine stavljene u usta. Ovi slojevi i višestruke note su, naravno, jedan od glavnih razloga za odležavanje dobrog vina. Da, dozvolimo vremenu da vino pretvori u nešto mnogo složenije.

Ali dobro napravljena miješana vina dolaze u slojevima sa više okusa i složenosti. Ona mogu postići ravnotežu i harmoniju na način na koji pojedina sortna vina ponekad ne mogu, vezana za okuse jedne sorte grožđa. A ako vam treba samo još jedan razlog da biste trebali kupiti više mješavina, evo posljednjeg. Često su jeftinija od vina sa poznatim grožđem na etiketi, barem kada su u pitanju američka vina.

Postoji nekoliko značajnih izuzetaka od ovog pravila. Bilo šta iz Napa Valley što je označeno kao “Proprietary Red” će vas sigurno koštati nekoliko stotina dolara. Ali postoji mnogo mješavina vina iz regiona Rhone, Bordeaux. Postoji mnogo crvenih stonih vina i vina sa vlastitim jedinstvenim, karakternim imenima koja će vas jednostavno.

I naravno, tu su i prekrasna crvena vina iz francuskog regiona Languedoc i doline Južne Rone. Regionalne crvene i bijele mješavine Italije. Prekrasne suve crvene boje iz Portugala. Zadivljujuće mješavine u stilu Bordeaux iz Čilea i Argentine. Fascinantna crvena – bijela vina iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Mađarske. Lista se nastavlja i nastavlja, čak i bez pominjanja najpoznatijih vinskih regija.

Miješana vina su začin života – Poruke u boci-20

Mnogi od nas američkih ljubitelja vina vodili smo zaštićene živote. Za razliku od onog klinca kojeg sam poznavao u osnovnoj školi koji bi jeo samo sendviče sa bijelim hljebom sa jednim sastojkom između dvije kriške. Sada je vrijeme da se izvučemo iz sortne kolotečine u kojoj se nalazimo.

Poruke u boci-20

Dakle, sledeći put kada budete kupovali bocu, posegnite za nečim bez imena sorte grožđa na etiketi. I sledeći put kada budete posjetili vinariju, pitajte ih šta imaju sa gomilom različitih sorti grožđa. I zapamtite da ste ovdje prvi čuli: miješana vina su začin života.

Hvala čitaocu Jimu Koppu čiji me je nedavni komentar podsjetio da sam već neko vrijeme namjeravao nešto napisati na ovu temu. Mislim da je u jednom trenutku prije neki drugi čitatelj takođe predložio ovu temu.

Naslov orginala: Messages In A Bottle – Ode To The Blended Wine. Izvor: https://www.vinography.com/. Objavljeno: 23.07.2008. Prevod I obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati: https://ovinu.info/poruke-u-boci-19-lov-na-vina-od-deset-dolara/

Život: “Quis custodiet ipsos custodes?” Ko će čuvati čuvare?  Juvenal