Crne stone sorte

ampelografija grožđe sorta vinogradarstvo

Crne stone sorte. Hoekstra Fruit Exporters jedna je od vodećih južnoafričkih kompanija koja izvozi grožđe na nekoliko svjetskih tržišta. Izvozi stone sorte grožđa različite obojenosti bobica: bijele, crvene i crne, sa sjemenkama i bez sjemenki. Specijalizovani su za marketing grožđa sa iznimnim kvalitetom za potrošnju u svježem stanju za odabranu grupu kupaca na veliko i malo širom svijeta. Sezona berbe ovih sorti grožđa započinje u januaru, a završava početkom marta.

Crne stone sorte

Crne besjemene stone sorte

Lijevo: Midnight Beauty (Sugra Thirteen) je crna stona sorta bez sjemenki, krupnih bobica, svježeg i slatkog okusa. Standardi kvaliteta, prema promjeru bobice; Large: 18 mm; X-Large: 20 mm. Dozrijevanje; 1-2 sedmica u godini.

Sredina: Melody (Blagratwo) je crna sorta bez sjemenki, pune crne boje sa bobicama punog okusa i svježom teksturom. Standardi kvaliteta; Large: 17 mm i X-Large: 19 mm. Dozrijevanje, 4-5 sedmica.

Desno: Sweet Sapphire jedinstvena je crna stona sorta bez sjemenki u srednjoj sezoni zbog svog neobičnog oblika sa izduženim bobicama udubljenim na kraju. Bobice su svježe, dobrog okusa. Standardi kvaliteta; Large: 15 mm X-Large: 17 mm. Dozrijevanje; 6-7 sedmica.

Stone sorte sa sjemenkama

Lijevo: Dan Ben Hannah je crna stona sorta sa sjemenkama, srednje krupnih bobica. Ovu je sortu u Izraelu proizveo dr. Hochberg i nazvao je “Son of Hannah” u čast svoje supruge. Standardi kvaliteta, Large: 19 mm i X-Large: 21 mm. Dozrijevanje, 2-4 sedmica.

Desno: Ebony Star ima velike okrugle bobice tamnoljubičaste boje. Sorta je dobrog kvaliteta za jelo i dobro se čuva u skladištu. Standardi kvaliteta; Large: 22 mm i X-Large: 24 mm. Dozrijevanje; 4-7 sedmica.

Crne stone sorte

Lijevo: Alphonse Lavalée je crna stona sorta sa sjemenkama sa krupnim, svježim, okruglim bobicama, slatkog i sočnog okusa. Smatra se jednom od najboljih sorti crnog grožđa sa sjmenkama Južne Afrike. Standardi kvaliteta; Large: 20 mm i X-Large: 22 mm. Dozrijevanje; 4-5 sedmica.

Sredina: La Rochelle je crna stona sorta sa sjemenkam srednje sezone dozrijevanja, sa velikim, okruglim, svježim bobicama. To je hibrid između sorti Barlinka i Alphonse dobijenog u Južnoj Africi. Hoekstra La Rochelle iz Paarla, sa svojim slatkim, hrskavim okusom vrlo je tražena na tržištu. Smatra se jednom od sorti sa potpisom Hoekstra grupe. Standardi kvaliteta; Large: 20 mm i X-Large: 22 mm. Dozrijevanje; 4-8 sedmica.

Desno: Bonheur je crna stona sorta sa sjemenkama stvorena u Južnoj Africi, hibrid između sorti Alphonse i Barlinka. Ima velike okrugle bobice, plavo-crne boje i izvrsnog okusa. Standardi kvaliteta; Large: 20 mm i X-Large: 22 mm. Dozrijevanje; 5-10 sedmica.

Tabela 1. Standardi kvaliteta sorti

Tabela 2. Vrijeme dozrijevanja sorti

Pogledati i: https://ovinu.info/bijele-stone-sorte/ i https://ovinu.info/stone-sorte-grozdja-za-potrosnju-u-svjezem-stanju-i-susenje/

Izvor: http://www.hoekstraexport.co.za/. Naslov orginala: Black grapes. Prevod: Dragutin Mijatović