Poruke u boci-9

Poruke u boci-9: Vino, verzija 2.0

vino vinska kultura zabava

Poruke u boci-9. Vino. Ja sam muškarac i pripadnik generacije X, što između ostalog znači da se bavim gadžetima. Mogli biste čak reći da sam i teški štreber koliko i vinski štreber. Iako moram priznati da nisam tjeran da isprobavam novi komad tehnologije svake sedmice na isti način na koji sam tjeran da probam nova vina.

Poruke u boci-9
Ilustracija čudesnog lijeka iz 19. vijeka

Posjedujem mnogo više od svog dijela elektronskih sprava, volim činjenicu da mogu automatizovati vjerovatno 60% svog života koristeći internet. Potajno gajim nadu da ću se jednog dana u potpunosti riješiti novčanika i samo hodati okolo skenirajući svojim okom kada želim nešto da kupim. Čvrsto sam uvjeren da je više tehnologije bolje. Osim kada je u pitanju vino. OK, a možda i nešto drugo, ali ovo je vinski blog, pa hajde da se držimo toga?

Svijet vina. Poruke u boci-9

Poslednjih nekoliko godina pomno sam pratio svijet vina. Dio toga da budete ozbiljan bloger uključuje probiranje okeana informacija o odabranoj temi. Čitam doslovno stotine novinskih priča, uvodnika, članaka u časopisima, objava drugih blogera i još mnogo toga na dnevnoj ili sedmičnoj bazi, tražeći grumenčiće za koje mislim da su vrijedni za mene i za čitaoce.

Tako da je nepotrebno reći, iako vam ne mogu reći koji od najnovijih plazma televizora ima najveću rezoluciju (ali dovraga, stvarno to želim znati). Prilično sam u toku sa najnovijim stvarima kada je u pitanju tehnologija vina i ono što vidim plaši me.

Možda dio problema proizlazi iz činjenice da izumitelji koji žele biti, napajaju svoje mentalne pumpe sa flašom ili tri prije nego što počnu izmišljati stvari. Očito postoji nešto u vinu što podstiče smiješnu primjenu tehnologije. Od nakaradne molekularne hemije do čudne elektrofizike, na ono što se može opisati samo kao new age mumbo-jumbo. Svaki mjesec ili dva na tržištu se pojavi još jedan gadžet koji obećava da će biti sledeća sjajna stvar za ljubitelje vina sklone tehnologiji, a svaki je bizarniji od prethodnog.

Poruke u boci-9

Čudno je da svi oni imaju veze sa odležavanjem vina. Naravno, postoji beskrajan broj novih polica za vino, čaša, podmetača, frižidera i majica. Kada je reč o visokoj tehnologiji, vinski štreberi idu pravo na zlato: jeftino vino koje ima okus kao skupe stvari. Jedan od prvih od ovih uređaja koji mi je prešao put bio je Clef du Vin, mali uređaj džepne veličine. Prema riječima njegovih izumitelja, napravljen od tajne legure mnogih različitih metala. Kada se uroni u čašu vina, promijenite okus vina. Na isti način na koji bi se ono samo od sebe promijenilo odležavanjem: godinu dana za svaku sekundu uređaj je u soku.

Proglašen kao „naučni instrument” koji pomaže pronicljivim kupcima vina da razumiju potencijal starenja vina koje kupuju, očito je mnogo bolje koristiti kao čarobni štapić. Jeste li ikada poželjeli probati fino odležani Napa Cabernet, ali možda niste bili punoljetni za piće 1975. godine? Jednostavno uzmite bocu po razumnoj cijeni iz vaše lokalne trgovine i ovaj mali uređaj. Trideset i jedna sekunda kovitlanja će pretvoriti to vaše vino u… nešto. Naježim se kad pomislim šta.

Čini se da je nestrpljenje obilježje početnih kolekcionara i pronalazača. To svakako opisuje Hiroshi Tanaka, koji je ranije ove godine predstavio poseban novi uređaj koji „može za nekoliko sekundi pretvoriti bocu tek fermentisanog Beaujolais Nouveau u fino, meko vino“.

Perfektni Sommelier

Ne zadovoljavajući se da jednostavno uroni u vino i zavrti, Tanaka je odlučio krenuti na još brži put: strujni udar. Naravno, on to ne naziva “elektroliza” više zvuči kao spa tretman za vino”, ali na bilo koji način to je terapija. Dobra vijest je da ne morate čak ni tražiti Napa Cabernet srednje klase da biste izvukli dobre stvari iz ovog uređaja. Ali ako može učiniti magiju čak i na vinu Beaujolais Nouveau, koji je jedva vino, zamislite šta može učiniti Chateau Margauxu iz ‘82. Za koji će vam svaki ozbiljan kolekcionar reći da nažalost još nije na vrhuncu.

Plašim se uređaja čiji je primarni funkcionalni dio izložena električna žica, zbog čega se sklonim od fena za kosu kada su u upotrebi, čak i ako u blizini nema pune kade sa vodom. Kao rezultat toga, vjerojatnije je da ću koristiti Perfect Sommelier ili mnogo elegantnijeg imena Shooter Buddy, ili čak Wine Clip koji zvuči utilitarno i koji može učiniti istu stvar koristeći samo magnetsko polje, što se ne čini ni približno tako opasno kao visokonaponsko starenje.

Poruke u boci-9
http://www.thewineclip.com/

Uzmite MagicFlavor Magnetizer-Plug, koji „trenutno mijenja fizičko stanje mladog vina da postane luksuzno vino“. Zar to ne zvuči prijatno? Ja sam za tip luksuznog vina, za slučaj da niste shvatili. Osim toga, sjećam se magneta iz četvrtog razreda – prirodne nauke: zabavni su, osim kada se prsti uhvate između magneta.

Voleo bih da mogu svesti ovu gotovo patološku strast za trenutnim odležavanjem vina na neku američku fascinaciju beskrajnom mladošću ”neku vrstu enološke suprotnosti Dr. 90210”, ali sa žaljenjem mogu izvjestiti da se ovi uređaji izmišljaju (mjesečno) svuda širom svijeta od Mađarske do Njemačke do Francuske do Japana.

Lako vjerni ljubitelji vina

Iako su neki bez sumnje samo lažni umjetnici koji hvataju pretjerano lakovjerne ljubitelje vina u najranjivijim kategorijama (surfaju internetom nakon četiri ili pet čaša). Mnogi su proveli godine usavršavajući, patentirajući i proizvodeći svoje uređaje” što na kraju postavlja pitanje. Jesu li svake godine odložili nekoliko dobrih boca?

Poruke u boci-9. Na kraju mi smo stvorenja sa vrlo malo strpljenja, zbog čega pretpostavljam da sada svi jedemo kupine. Međutim, ako postoji nešto što sam naučio od vina, to je da postoje nagrade za usporavanje ovog mahnitog tempa kojim živimo, makar samo na kratko. Vinu treba trenutno odležavanje ne više nego što ga treba progutati kao onaj power shake koji pijemo ujutro prije nego što odemo na posao.

Robert Louis Stevenson je slavno uporedio vino sa poezijom u bocama. Mislim da je zaista vrijeme za flaširanje ” bijeli ili crveni snimak mjesta, godišnjeg doba i vremena u nečijem životu. Naš odnos prema onome što je u boci treba da bude, ako ne poštovanje, onda u najmanju ruku uvažavanje. Voleo bih da moje vino ne stari brže od mene, a to je već dovoljno brzo.

Izvor: https://www.vinography.com/. Naslov orginala: Messages In a Bottle: Wine, Version 2.0. Objavljeno: 06.02.2006. by Messages in a Bottle. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/poruke-u-boci-8-godina-ucenja/  i 7 ranijih postova. 

Dobro je znati-ako niste znali21. Šta je Bag-in-box? To je Pakovanje za masovno proizvedena vina. Pakovanje se sastoji od plastične folije ispunjene vinom. Na Foliji je ugrađena mala slavina za točenje vina. Folija je obložena čvrstom kartonskom kutijom. Ideja je došla iz Australije.