Poruke u boci-8

Poruke u boci-8: Godina učenja

vino vinska kultura zabava

Poruke u boci-8. Zaista nisam od onih za novogodišnje odluke. Nemam listu (za vas ili za sebe) obaveznih vina za tekuću GODINU. Sva ta vina na listama 100 najboljih vina godine koje su sjajni vinski magazini objavili u posljednjih nekoliko mjeseci su ionako rasprodata ili previsoko ocijenjena.

U mom podrumu ima nekoliko vina koje moram probati, ali jedva da mi treba odluka za to, a ne biste trebali ni vi. Ne, na početku svake Nove godine volim da se osvrnem na prethodnu godinu. Da slavim koliko sam srećan što sam živ. Koliko sam srećan što mogu da pijem vino sa prijateljima, i koliko još uvijek učim i volim vino.

Poruke u boci-8

Prošle godine sam imao priliku kušati Txakolina. Prelijepo, lagano šumeće bijelo vino iz sjeverne Španije. Vino koje se u domaćim barovima toči tankim mlazom visoko iznad glave u obične čaše. Čaše od stakla ušuškane između tapasa sa ribom na žaru uz španski sir. U kojoj su baskijski narodi uživali otprilike posljednjih hiljadu godina. Txakolina (izgovara se “čoko-lina”) je proizvedena od mješavine nepoznati sorti Hondarribi Zurri i Folle Blanche. Osim što se ovo vino, sa svojom oštrom kiselinom, mineralnim i kiselkastim aromama zelenog voća, fantastično slaže sa morskim plodovima bilo koje vrste, njegova pristupačnost ga je učinila novim favoritom.

Poruke u boci-8

Tokaji Aszu

Takođe u kategoriji novih okusa, upoznao sam nekoliko mađarskih vina. Kao što će vam reći brojni ljubitelji mađarskog vina koji kao da izlaze iz stolarije kad god pregledam mađarsko vino na svojoj web stranici. Zemlja ima hiljade godina istorije u proizvodnji vina. Posebno je poznata po vinu Tokaji Aszú, slatko desertno vino neobičnog karaktera. Ne mareći mnogo za slatka vina, probao sam povremeno suva bijela i crvena kad naiđem na njih. Naišao sam na nekoliko izuzetno kvalitetnih vina koja su bila ne samo vrlo dobra, već i izrazito različita po karakteru od svega šta sam navikao da pijem.

Imao sam priliku prošle godine da probam zrelo grožđe sorte Cabernet sa tri čokota vinove loze (bez da sam uhapšen zbog ometanja, hvala nebesima). To je izazvalo fantaziju u kojoj mogu probati SVAKU glavnu sortu dok stoji i čeka da bude obrana. Ne znam šta očekujem da naučim iz ove vježbe, ili čak da li ću imati vremena i energije da to pokušam sledeći put kada dođe do berbe. Postoji nešto što me vuče, neki osjećaj za elementarno i suštinsko da ću doći u kontakt sa malim količinama bobica u sunčanim jesenjim danima.

Za Poruke u boci-8

Jedna stvar koja se čini konstantnom tokom vremena je tendencija vina da stvara veze. I dalje sam blagoslovljen srećom da upoznam divne ljude zbog ove zajedničke ljubavi. Prošle godine ljudi koji su mi nekada bili samo e-mail adrese postali su brzi prijatelji. Desetine njih su postali redovni saradnici razgovora o vinu koji se protežu kroz mnoge sedmice i mnoge stranice mog bloga.

Nastavljam da upoznajem vinare i vinogradare, velike i male; vinske pisce i urednike; prodavače vina i samo strastvene ljude koji piju. Upoznao sam se sa novim vinima iz ruku ovih mnogih ljudi, i ponosno sam ih upoznao sa novim vinima. Posebno sam ponosan što doprinosim “korupciji” mog starog prijatelja. Služim ga dobarim kalifornijskim vinom Pinot Noir dovoljno puta. Izgleda da je u prošloj godini diplomirao na kupovini vina iz supermarketa od osam dolara do pažljivog razmetanja kutijama Patz & Halla.

Govoreći o razvoju nepca, prošla godina je takođe omogućila mojoj ženi da razvije veoma opasnu vještinu. Nisam upoznao nikoga drugog ko može bez greške da izabere vino od 150 dolara u slijepoj degustaciji najbolje što može ona. Došla je do toga da kaže da bijela vina mirišu na “bijelo grožđe i alkohol” do odabira aroma poput “ugljenisanog marshmallow ” i “mast slanine”, da ne spominjemo gravitaciju prema kategoriji vina koja se mogu samo zajednički označiti kao “ultra vrhunska i strašno” skupa.” Već je počela da iznosi argumente poput: „Ako prodamo polovinu kutije Zinfandela, možemo kupiti jednu od onih boca Barola 2000, koji mi se toliko sviđaju, zar ne?“

To je kao vrijeme

Nastavljam da učim i ponižavam se velikodušnošću mojih kolega ljubitelja vina, stranaca i prijatelja. Od njih sam imao priliku da probam vina koja mi moj džep, dubina podruma i godine na ovoj zemlji inače ne bi dale priliku da okusim. Degustacija starijih vina i dalje je intrigantno, misteriozno iskustvo – koje u jednakoj mjeri donosi razočaranje i oduševljenje.

Od lošeg do savršenog vina moja mapa mogućnosti za okuse i teksture vina nastavlja rasti, kao i moj osjećaj kako vrijeme transformiše vino, pomjerajući njegovu strukturu i okus prema nekim stvarima koje volim, a neke stvari i ne znam.

Poruke u boci-8. Međutim, to je kao vrijeme, zar ne? Nikada ne znate šta ćete dobiti dok nas sve to vodi ka budućnosti. Svake godine sve više učim o vinu – i shvatam koliko još ne znam. Moja ljubav prema vinu ne zahtijeva odluke, ali zahtijeva odlučnost. Ima toliko toga za istražiti u svijetu vina. Sada imam godinu dana manje da otkrijem ono što me ovo putovanje mora naučiti. Vrijeme je da otvorim još jednu bocu.

Izvor: https://www.vinography.com/. Naslov orginala: Messages In a Bottle: A Year of Learning (Poruke u boci: Godina učenja). Objavljeno: 04.01.2006. by Messages In a Bottle. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/poruke-u-boci-7-vinski-praznici/

Dobro je znati-ako niste znali? Koja od ovih sorti grožđa: Alicante Bouschet, Arinto, Touriga Nacional ili Trincadeira NIJE portugalska sorta? Sorta Alicante Bouschet je prilično popularna u Portugalu, ali genetsko ukrštanje dolazi iz regiona Languedoc u Francuskoj. Sortu je stvorio i uzgojio botaničar Henri Bouschet oko 1866.