Kako piti i probati bijelo vino

Kako piti i probati bijelo vino

degustacija okus vina vino vinska kultura

Kako piti i probati bijelo vino

Kako piti i probati bijelo vino. Ulazite u klub vina i radoznali ste upoznati bijelo vino? To je veliki svijet sa suvim, cvjetnim do voćnih bijelih vina iz cijelog svijeta. Ako želite da ovlažite svoje nepce i upoznate neke tipove vina, stilove i regije, dobro mjesto za početak su osnove degustacije vina. Iako ne postoji samo jedan pravi način da pijete vino, postoji nekoliko korisnih stvari koje će vam pomoći da istražite bijela vina i naučite šta volite, a šta ne.

Kako piti i probati bijelo vino

Kako probati bijelo vino

Kada ste u restoranu i vidite ljude za susjednim stolom kako vrte vino u čaši? Lako je zakolutati očima i razmišljati, sada je to oličenje vinskog snobizma. Ali, to je zaista tako važan dio u upoznavanju aroma i okusa vina. Bilo da ste zainteresovani za ocjenjivanje vina samo iz zabave ili u profesionalne svrhe, ovih pet koraka je ono odakle početi.

1.Prije probe

Ako zaista želite pravilno probati, vratite tu masonsku teglu u ormar i umjesto toga potražite čašu za vino. Ako imate čaše za bijelo vino, to je još bolje. Takođe, budite sigurni da je vaša boca bijelog vina pravilno ohlađena. Bijela vina razlikuju se po temperaturi serviranja zavisno o stilu i tijelu. Bijela vina laganog i srednjeg tijela najbolje se serviraju između 7-10°C (45-50°F), dok su bijela vina punog tijela bolja na nešto toplijoj temperaturi, između 10-13°C (50-55°F). Također ćete poželjeti da imate mali notes pri ruci kako biste mogli zabilježiti ono što probate i uporediti svoje bilješke dok nastavljate svoje putovanje degustacijom.

2.Pogledajte izgled vina – Kako piti i probati bijelo vino

Držanje čaše vina pod uglom od 45° na dobro osvijetljenoj bijeloj pozadini najbolji je način za procjenu boje. Odavde možete pogledati intenzitet boje kao i samu boju. Zamislite intenzitet kao zasićenje. Da li je blijeda od ivice čaše do kraja ili se značajno produbljuje u sredini čaše? Boja bijelog vina može varirati od limuna do zlatne do jantarne i svega između. Sorta grožđa, posuda za sazrijevanje i starost vina odražavaju se u boji.

3.Uzmite u obzir nos

Kako piti i probati bijelo vino

Aroma bijelog vina je zaista važna kada se procjenjuju sve njegove karakteristike okusa. Mnogo je okusa koje vaš jezik neće shvatiti, ali nos hoće. Ovo se posebno odnosi na delikatna bijela vina. Prvo pomirišite i sakupite prve utiske. Zatim lagano dajte vinu nekoliko okretaja. Zavrtanje čaše unosi malo kiseonika u vino i pomaže mu da oslobodi neke od aroma dok ih čaša usmjerava do vašeg nosa. Arome takođe imaju intenzitet. Neki dominantni mirisi bijelih vina mogu imati izražene cvjetne ili voćne arome, dok drugi mogu biti mnogo nježniji sa vrlo malim intenzitetom. Zatim počnite precizirati stvarne arome. One mogu biti široke, poput tropskog voća, ili mogu biti konkretnije, poput zgnječenog ananasa. Postoji veliki aroma točak okusa uobičajenih deskriptora koji vam mogu pomoći da počnete, umjesto da izvlačite misli iz ničega.

Kako piti i probati bijelo vino

a.Probajte vino

Kada konačno popijete prvi gutljaj, ne želite samo da razmišljate o okusima, već i da razmislite da li je suvo, slatko ili negde između. Uzmite u obzir kiselost, nivo alkohola i tijelo na skali. Kada ih procijenite, možete se obratiti i na točak okusa koji će vam pomoći da usavršite nešto od onoga što probate.

b.Napravite ukupnu procjenu

Nakon što prikupite sve gore navedene informacije o vinu, možete razmišljati o završnici, ukupnom balansu i nivou kvaliteta. Da li se zadržava na vašem nepcu ili se brzo raspršuje-gubi? Da li je voće izbalansirano kiselinom? Da li je alkohol bio nadmoćan? Ili, ako ste već preboljeli do tada, sada se fokusirajte na ispijanje vina! Cijela procjena na početku može izgledati pomalo neodoljivo, ali što više vježbate, to će vam biti lakše i više informacija možete izvući iz vina, što vam pomaže da dešifrujete šta više volite i pronađete više tih vina u budućnosti.

4.Degustacija bijelih vina u pravom redoslijedu

Ako skupljate brojne boce da ih probate u jednom dahu, redoslijed je važan kako bi vaši okusni pupoljci bili oštri i spremni za ono što dolazi. Prvo ćete htjeti početi sa laganim, najsuvljim bijelim vinima, kao što je Vinho Verde, Chenin Blanc ili Grüner Veltliner. Odatle možete preći na teže i/ili slatka bijela vina poput Viognier, Chardonnay, Gewürztraminer i Sémillon. Takođe ćete želeti da uzmete u obzir starost, da pijete mlađa, svježa vina u liniji prije odležanih bijelih koja su razvila složenije tercijarne karakteristike.

5.Degustacija bijelih vina – Kako piti i probati bijelo vino

Postoje hiljade bijelih vina iz vinskih regija širom svijeta. Pravilna degustacija kroz nekoliko odabranih pružit će vam uvid u grožđe, regiju, tehniku proizvodnje vina i berbu. Pokušajte da uđete u svaku degustaciju bez predrasuda i budite otvoreni. Možda ćete tek neočekivano otkriti dragulj sa nekog mjesta koji će postati vaš novi favorit.

Izvor: https://wine.lovetoknow.com/ . Naslov orginala: How to Drink and Taste White Wine Properly. Objavljeno: 05.05.2022. by Annie McKay. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, degustacija

PROČITATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? 20. Kako se naziva najpopularnija bijela sorta grožđa od koje se proizvode bijela vina širom svijeta – poznatija u regionu Bourgogne; Chardonnay, Chasselas ili Chenin blanc? To je sorta Chardonnay koja ima svoje istorijsko porijeklo u Burgundiji I kasnije se proširila preko cijelog svijeta.