Prosecco pjenušavo vino

klima region vinarstvo vino vinska kultura

Prosecco vina su najpopularnija italijanska pjenušava vina. Dok ga često upoređuju sa šampanjcem, ipak proizveden je od drugih sorti grožđa i drugačijom metodom. Čim ga otkrijete, saznaćete da ima više ovih vina nego ”mjehurića u njemu”. Saznajte više o ovom fascinantnom pjenušavom vinu, uključujući kako odabrati, različite stilove, glavni vinarski region, Valdobbiadene i koju hranu upariti sa vinom.

Prosecco

Šta je Prosecco? Tehnički, to je pjenušavo vino koje potiče iz regije Valdobbiadene iz regiona Veneto, Italija. Vino se proizvodi od grožđa istoimene sorte (sinonim “Glera”) i proizvodi se po metodu Charmat (Charmat sparkling method) koji daje pjenušava vina od oko 3 atmosfere.

Gdje se Vino proizvodi. Regija Conegliano-Valdobbiandene je nevjerojatno lijep set zelenih brda prekrivenih vinogradima. Ovde pada dosta kiše i kao rezultat toga, najbolji vinogradi se uglavnom nalaze na južnim padinama sa dobrom drenažom i blagim vetrovima koji prosušuju grožđe nakon dnevnog tuširanja. Prosecco se proizvedi na ovom području oko 300 godina (iako su raniji stilovi bili manje pjenušavi).

Kako se vino servira. Prosecco treba poslužiti rashlađenog (3-7° C) i većina će se složiti da je za serviranje vina Prosecco najbolja čaša za pjenušavo vino, oblika tulipana. Čaša oblika tulipana je idealana jer je visoka i uska, što pomaže da se duže vrijeme sačuva finoća mjehurića, dok suženje na vrhu pomaže prikupiti više cvjetnih aroma vina.

Naslov orginala: The Prosecco Wine Guide;  Izvor: https://winefolly.com/;  Objavljeno: 21.12.2016. by Madeline Puckette; Obrada slike: Dijana Pantić;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: pjenušavo vino, prosecco