Prvi svjetski organski tretman protiv Pierceove bolesti

bolesti vinova loza zastita loze

Organski tretman protiv Pierceove bolesti. Vinova loza je inokulirana. Grupa teksaških istraživača A&M razvila je bakteriofaga tretman od interesa i uticaja na uzgoj grožđa kao prvi svjetski organski lijek protiv Pierceove bolesti na vinovoj lozi.

Organski tretman protiv Pierceove bolesti

Fagi (bakteriofagi) – neprijatelji opasnih patogena – najveće su oružje prirode u borbi protiv štetnih bakterija. Fagi djeluju tiho i neviđeno, a uopšteno se rutinski uzimaju zdravo za gotovo.

Lijek protiv Pierceove bolesti

Grupa istraživača Texas A&M-a razvila bakteriofagnu terapiju od interesa i uticaja na uzgaj vinove loze. To je prvi svjetski organski lijek protiv Pierceove bolesti. Vodeći istraživač, mikrobiolog Carlos Gonzalez naziva to “ponovno pronađenom tehnologijom”, On objašnjava: “Bakterijofagi postoje već duže vrijeme i koriste se u antibioticima za liječenje ljudskih bolesti. Nisu se koristili u poljoprivredi do doba genetike, pa čak i tada, ekonomija je zabranila njihovu upotrebu jer je teško patentirati bakteriofag.

“Dok smo u ljudskom svijetu, prekomjerno smo koristili antimikrobne lijekove i sada imamo problema jer bakterije postaju otporne na njih. Što se tiče biljaka, to je slično efektu sačmarice koji ubija sve bakterije – a neki oblici bakterija su korisni u biljnom svijetu. Neki trenutni proizvodi koji se koriste za suzbijanje vektora insekata koji šire bolest mogu imati neočekivane štetne učinke na neciljne korisne insekte, poput pčela ”, kaže Gonzalez.

„U slučaju Pierceove bolesti, bakterija u pitanju je vektor insekta, strijelac staklastih krila (Homalodisca vitripennis) koji se hrani biljnim tkivima i lastarima. On je djelotvoran vektor koji se ponekad može kontrolisati sistemskim pesticidima. “Ali naši rezultati istraživanja rezultirali su organskim lijekom koji se može ubrizgati i liječi biljku iznutra, a ne kao površinsku aplikaciju. “Razvili smo tretman bakteriofagima koji radi na izlječenju biljke iznutra, a ne hemikalijom koja ubija insekte koji prenose patogen.”

Terapija bakteriofazima, precizan je tretman bakterijskih infekcija koje koriste viruse koji inficiraju i ubijaju samu bakteriju. Tretman je korištena u vinogradima Sjeverne Kalifornije i nakon dvije sezone navodno je smanjio obim Pierceove bolesti u vinogradima skoro 60%.

Oprema za implementaciju

“Ovo nije nužno novi lijek čudo, već rafinisana alatka”, rekao je Gonzalez. “Odobreno je kao organsko i mnogi vrhunski vinogradari žele tako uzgajati kako bi mogli kontrolisati bolesti i ostati organski. Korištenje našeg istraživanja znači organski tretman za prevenciju ili terapijsku kontrolu patogena. Patogena Xylella fastidiosa koji uzrokuje smrtonosnu Pierceovu bolest na vinovoj lozi. “

Tretman je odobrila EPA i registrovan je u Kaliforniji, Arizoni i Teksasu i odobren za upotrebu u organskoj proizvodnji. „Razvoj ovog prvog bakteriofaga tretmana protiv Pierceove bolesti značajan je korak za poljoprivrednu industriju. Posebno na toplim i sušnim mjestima, gdje se Pierce efikasno širi i nanosi veliku štetu. “Fagi su među najperspektivnijim tehnologijama u nastajanju, a očekuje se da će terapije bakteriofazima imati veliki uticaj na održivost poljoprivrede. To nam omogućuju primjenu više etičkih praksi i tehnika uzgoja koje su dobre i za biljku i za okolinu.”

Izvor: https://www.farmprogress.com/. Naslov orginala: World’s first organic treatment for Pierce’s Disease. Objavljeno:26.08.2021. by Lee Allen (Texas A&M Center of Phage Technology). Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/detekcija-bolesti-vinove-loze-granicnim-dostignucima-nauke/