Zašto svakodnevno jesti grožđe – 10 razloga

grožđe nauka vinska kultura zdravlje

Zašto svakodnevno jesti grožđe. Osim što je ukusno, stono grožđe ima i mnoga korisna svojstva! Redovna konzumacija pravi je saveznik za vaše zdravlje.

Zašto svakodnevno jesti grožđe

Evo 10 razloga zašto se grožđe preporučuje.

1.Saveznik u liječenju proširenih vena. Neki izbjegavaju sjemenke grožđa i uklanjaju ih dok jedu, ali sjemenke imaju nevjerovatnu antioksidativnu moć. Antioksidanti sjemenki grožđa pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, poboljšavaju cirkulaciju i štite zidove vena od upalnog stresa. Simptomi loše cirkulacije u nogama su takođe smanjeni.

Za oči i za mladost

2.Prijatelj za oči. Antioksidanti koji se nalaze u grožđu pomažu u prevenciji makularne degeneracije, sprečavaju oksidaciju mrežnjače i inhibiraju rast novih krvnih sudova povezanih sa očnim bolestima. (Grožđe može pomoći u zaštiti od sljepoće. Jedenje svježeg grožđa poboljšava zdravlje mrežnjače).

3.Moćan eliksir mladosti. Zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa, jedenje grožđa moćan je eliksir protiv starenja koji takođe može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa. Pokožica grožđa bogata, Resveratrol-om je u stanju da stimuliše sirtuine, ćelijske enzime koji regulišu starenje svih živih organizama.

4.Pomaže u borbi protiv lošeg holesterola. Takvo je piće vrlo korisno – grožđe sa crnim bobicama (uključujući pokožicu, sok i sjemenke) razbijte u mikseru i popijte nastali “smoothie”: on ima brojne prednosti za kardiovaskularni sistem čovjeka. Njegovo bogatstvo antioksidansima poznatim kao polifenoli odgovorno je za sprečavanje nakupljanja holesterola u arterijama: dvonedeljna terapija takvim “smoothiejem” od grožđa smanjuje “loši” holesterol. Grožđe bijelih bobica s tim u vezi nije naročito inferiorno od grožđa sa crnim bobicama (bijelo grožđe pomaže u borbi protiv masti na trbuhu i metaboličkih bolesti)

5.Protiv onkologije. Borba protiv raka može biti prirodna i dostupna svakom velikom savezniku, iako male veličine – to su sjemenke grožđa. Komponenta ekstrahirana iz sjemenki grožđa inhibira rast ćelija karcinoma, a zdrave ćelije ostavlja netaknutima. Ekstrakt sjemenki grožđa selektivno cilja mnoge vrste ćelija karcinoma. (Sjemenke grožđa, kurkuma i crveno vino mogu pomoći u prevenciji karcinoma želuca. Grožđe, naranče i mrkva sadrže antikancerogena jedinjenja)

6.Prirodna detoksikacija. Jesti grožđe pomaže izbacivanju toksina iz tijela čišćenjem crijeva i sprječavanjem zatvora zahvaljujući bogatstvu kalijumovih soli (posebno u grožđicama), koje kontrolišu tjelesnu ravnotežu i nivo tečnosti.

I još koristi od grožđa

7.Izvor energije. Svježi sok od grožđa ujutro izvrstan je način da započnete dan energijom (grožđe je koncentrat energije). Grožđe je bogato ugljeno hidratima poput glukoze i fruktoze, što ga čini idealnim za školarce, studente, sportiste i ljude sa niskim nivoom šećera u krvi. Ovo se svojstvo povećava kada se grožđe konzumira u obliku grožđica (ali treba imati na umu vrlo visok udio kalorija!).

8.Diuretsko djelovanje. Grožđe ima diuretička svojstva zbog sadržaja šećera i kalijumovih soli koji podstiču lučenje mokraće: grožđe se preporučuje onima koji imaju problema sa bubrezima i hipertenzijom.

9.Protiv reumatoidnog artritisa. Resveratrol, koji se nalazi u grožđu, moćan je antioksidativni enzim koji može blokirati degeneraciju tkiva koja uzrokuje bolove u mišićima i zglobovima, zaštititi hrskavicu i poboljšati simptome artritisa. Takođe se vjeruje da resveratrol generalno ima vrlo pozitivan učinak na ljudsko tijelo (resveratrol može biti alternativa za liječenje depresije, grožđe reguliše šećer u krvi).

10.Jedite grožđe za lijepu kožu. Grožđe je vrlo pogodno za zaštitu i ljepotu kože: jedno je od najboljih prirodnih materija za vlaženje kože. Meso, pokožica i sjemenke grožđa korisni su za određene lezije kože, djeluju kao antioksidanti, hidratantne kreme i pomažu u smanjenju bora i borbi protiv slobodnih radikala.

POGLEDATI i: https://ovinu.info/grozdje/ i https://ovinu.info/zdravlje-grozdje-i-vino/

Obratite pažnju i na ovo: https://ovinu.info/gigantski-grozdovi-po-cijeni-od-300-americkih-dolara/

Izvor: https://vinograd.info/. Naslov orginala: 10 причин, почему вы должны есть виноград ежедневно. Slika: Красохиной С.И. Objavljeno: 20.11.2019. Prevod: Dragutin Mijatović