Rezidba – defolijacija – prorjeđivanje

čokot rezidba vinova loza

Rezidba je jedna od najvažnijih zahvata uzgoja vinove loze. Rezidba vinove loze podijeljena je uslovno u dvije glavne kategorije: Oblikovanje čokota rezidbom (Formiranje uzgojnog oblika) i Uravnoteženo orezivanje čokota tokom perioda plodonošenja svake godine.

Rezidba

Oblikovanje čokota rezidbom uključuje sve zahvate rezidbe potrebne za formiranje uzgojnog sistema čokota vinove loze i stvaranje njegovog željenog oblika. Formiranje uzgojnog oblika traje nekoliko godina, tri, četiri, ili više u zavisnosti od razvijenosti uzgojnog Sistema. Uravnoteženo orezivanje ili zahvati rezidbe koji se odvijaju svake godine, može se podijeliti na: zimsku rezidbu (Rezidba na zrelo) i ljetnu rezidbu (Rezidba na zeleno)

Rezidba

Vinogradari provode zimsku rezidbu kako bi pomogli biljci da razvije optimalnu ravnotežu rodom u sezoni koja slijedi. U periodu mirovanja, nakon opadanja listova i prije kretanja pupoljaka, vinogradari uklanjaju veliku količinu drveta, ostavljajući na čokotu samo mali broj pupoljaka. Tačan broj preostalih pupoljaka zavisi od sorte, klime i karakteristika tla. Generalno, za neke sorte kao što je Cinsault, vinogradar radije orezuju vinovu lozu malo jače, zadržavajući 2-3 pupa. S druge strane, sorte kao što su čuveni Cabernet Sauvignon i Merlot preferiraju da imaju veće opterećenje, oko 10 pupoljaka.

Uopšteno je pravilo, ako primijenimo izuzetno jako orezivanje, nekoliko preostalih pupoljaka će proizvesti mali broj, ali visok procenat bujnih lastara. S druge strane, ako ne orezujemo dovoljno jako, veliki broj pupova će dati veliki broj grozdova. Ovo možda zvuči idealno, ali nije. Ako biljka daje previše grozdova, kvalitet ovog grožđa će biti niži. Važno je shvatiti da je veliki broj razvijenih grozdova po čokotu negativno povezan sa konačnim kvalitetnim karakteristikama grožđa. Osim toga, važno je i vrijeme rezidbe. Ako lozu prerano orezujemo, povećavamo opasnost od bolesti i oštećenja od mraza. S druge strane, kasna primjena rezidbe će najvjerovatnije dovesti do kašnjenja kretanja loze.

Orezivanje vinove loze nije lak postupak i zahtijeva godine iskustva. Rezidba se vrši upotrebom posebnih makaza za orezivanje i rezovima pod uglom od 45 stepeni suprotno od poslednjeg pupoljka. Moramo paziti da ne ostavimo velike rane na drvetu. Ako to učinimo, moramo osigurati da na rane nanesemo dezinfekcijsko sredstvo, jer postoji veliki rizik od patogenih infekcija. Druga kategorija rezidbe uključuje sve oblike ljetne rezidbe. U ovom periodu vinogradari imaju priliku da isprave sve propuste ili greške učinjene zimskom rezidbm. Istovremeno uklanjaju se lastari, cvasti i lišće. Dakle, ljetna rezidba između ostalog obuhvata:

Plijevljenje lastara- Suckering

Plijevljenje se jednostavno upućuje na uklanjanje mladih lastara odmah nakon njihovog kretanja. Uklonjeni lastari su oni koji su se razvili na nepoželjnim položajima ili su se razvili iz spavajućih pupoljaka. Razlog zašto uklanjamo pojedine lastare u ranoj fazi razvoja je izbjegavanje kasnijeg ozljeđivanja čokota (uklanjanje lastara dok su debeli i jaki).

Međutim, važno je znati koliko ćemo ovih lastara ukloniti, zavisno od karakteristika čokota. Na primjer, za vrlo bujne čokote, vinogradari uklanjaju mali do srednji broj lastara. Uklanjanje većeg broja lastara će dovesti do prekomjernog razvoja primarnih lastara. Kao rezultat toga, loza će na kraju imati previše lišća što će uzrokovati zasjenjivanje i ranu nekrozu stabla. Prorjeđivanje se obavlja ručno jer je mašini teško odlučiti koje lastare treba ukloniti, a koje ne.

Prevršivanje lastara – Deadheading

Pod prevršivanjem (prekraćivanjem, skraćivanjem) misli se na uklanjanje dijela vrha lastara, obično iznad naslona. Ova tehnika je vrlo važna i ima različite učinke na lozu ako se radi u različitim razvojnim fazama. U svim slučajevima, cilj je prisiliti biljku da povremeno – privremeno zaustavi razvoj tkiva i prenese više hranjivih materija u reproduktivne dijelove. Tačnije, primjenom prevršivanja nekoliko dana prije cvjetanja, usmjeravamo čokot da prenese svoje hranjive materije u cvasti. Sorte sa povećanim nivoom opadanja cvjetova mogu imati značajnu korist. Međutim, vrijeme je vrlo važno. Ako prevršivanje izvedemo u vrlo ranoj fazi, loza će početi intenzivnije razvijati svoje primarne pupoljke. To, naravno, nije poželjan uslov jer će izazvati veću konkurenciju.

Ako primijenimo prevršivanje u ranim fazama sazrijevanja grožđa, kada su bobice veličine graška, tada će loza prenijeti više hranjivih materija u grožđe, povećavajući njegove kvalitativne karakteristike. Nadalje, prevršivanjem lastara čokota u ovoj fazi uklanjamo značajnu količinu vegetacije, uzrokujući smanjenje težine biljke i olakšavajući primjenu, ručnog i mehanizovanog rada. Prevršivanje se izvodi ručno ili mehanički pomoću traktora za orezivanje.

Uklanjanje lišća (Defolijacija) – Defoliation

Proizvođači grožđa općenito uklanjaju lišće sa čokota iz dva glavna razloga. Prvi je poboljšati prozračivanje čokota. Drugi je olakšavanje prskanja loze protiv raznih štetočina i bolesti. Odstranjivanjem listova pomažemo da sredstva za prskanje dođu u direktan kontakt sa grožđem. Kod crnih sorti vinogradari takođe uklanjaju lišće tako da grožđe ima pristup direktnoj sunčevoj svjetlosti i dobije intenzivnu crvenu boju. Uopšteno je pravilo da možemo ukloniti lišće u različitim fazama, ali najčešće je to oko 90 dana prije berbe.

Prorjeđivanje grozdova – Cluster Thinning  

Uklanjanje viška grozdova (Prorjeđivanje) najčešće se primjenjuje kod vinskih sorti. Ova tehnika uključuje uklanjanje nekih nedozrelih grozdova, kada je proizvodnja prevelika i čokot to sebi ne može priuštiti, što dovodi do pada kvaliteta grožđa. Općenito, u većini evropskih vinograda koji proizvode vina visokog kvaliteta vinogradari idu na kvalitet umjesto količine. Imamo slučajeve u kojima vinogradari uklanjaju većinu grozdova sa čokota, ostavljajući samo mali broj na čokotu. Tvrde da ova tehnika proizvodnje vina omogućava prodaju vina sa visokim cijenama.

Prorjeđivanje bobica – Berry Thinning

Ova tehnika uključuje uklanjanje bobica kada su grozdovi previše zbijeni, a bobice se deformišu. Uglavnom kod stonih sorti, vinogradari uklanjaju dio grozdova kako bi stvorili prostor za pravilan rast bobica. Osim toga, prorjeđivanjem se spečavaju kompaktni grozdovi inficirati gljivičnim bolestima zbog nepravilne aeracije između bobica.

Sve su ovo samo neka opšta uputstva koja se ne bi trebali pridržavati bez vlastitog istraživanja. Svaki čokot je drugačiji i potrebno je jedinstvena kombinacija zimske i ljetne rezidbe. Uvijek možete potražiti savjet od odgovarajeće službe.

Izvor: https://wikifarmer.com/. Naslov orginala: Vine Pruning, Defoliation and Thinning. Objavljeno: by WikiFarmer Team. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/zelena-rezidba-vinove-loze/ i https://ovinu.info/oblici-cokota-vinove-loze/https://ovinu.info/oblici-cokota-vinove-loze/