Ripasso iz regiona Valpolicella

region vinarstvo vino vinska kultura

Ripasso iz regiona Valpolicella. Postoji izreka kada kupujete crveno vino u rafama Sistembolaget-a (Švedska). “Svi” će probati to i “svi” će izgleda voljeti to, iako će se pojedici vinopije zapitati?

Ripasso

Ripasso, šta je to zaista? Ripasso je u osnovi jedno obično lakopijuće vino iz regiona Valpolicella. Kada je “bazno vino” završilo fermentaciju, ono se miješa sa ostatcima grožđa koje ostaje poslije proizvodnje vina Amarone (Amarone završio fermentaciju). Ripasso nastavlja fermentaciju, mješavina povećava malo sadržaj alkohola i daje ekstra okus za to početno vino. Da bi razumjeli kako to ide zajedno potrebno je bliže objašnjenje geografije vina za sjevernu Italiju.

Odakle dolazi Amarone

Region Valpolicella leži istočno od jezera Garda na sjeveru od grada Verona. Ovdje se gaji loza po brežuljcima u sjevernom području apelacije do ravnijih terena na južnom području. Valpolicella vina proizvedena u prvom redu od sorte Corvina su malo jednostavnija, lakša, voćnije crveno vino koje često ima nizak sadžaj tanina.

U regionu Valpolicella proizvodi se vino Amarone, gdje se grožđe prosušuje da bi se na taj način dobilo vino bogato u ekstraktu i koncentrisano crveno vino sa visokim sadržajem alkohola (zahvaljujući naravno visokom sadržaju šećera) i male oporosti (amaro znači opor/trpak na italijanskom). Ostaci grožđa poslije proizvodnje vina Amarone koriste se u proizvodnji vina Ripasso.

Mali rječnik pojmova – Ripasso

Passito. Naziva se metoda kada se grožđe prosušuje prije vrenja i na taj način nudi više koncentracije jer sadrži manje vode. Široko raširen metod u regionu Veneto. Amarone i Recioto proizvode se samo u region Valpolicella (jedan dio područja Veneto).

Ripasso. Valpolicella vino koje se sipa (miješa) preko ostataka pokožice poslije proizvedenog vina Amarone i (ili Recioto). Na taj način dodaje se baznom vinu novo vrenje koje neznatno povećava sadržaj alkohla, ali prije svega vino postaje jačeg okusa. Nivo kiselina opada u odnosu na Valpolicella vino.

Amarone. Vino se proizvodi passito metodom, poslije prosušivanja grožđa od nekoliko mjeseci. Vrenje za proizvodnju Amarone vina obično započinje tokom zimskih mjeseci. Rezultat je vino punog tijela (snažno) sa visokim sadržajem alkohola i prosječnim ili visokim sadržajem tanina. Često se čuva u velikim hrastovim buradima prije nego što se pusti u prodaju.

Appassimento. To je proces gdje se grožđe prosušuje da bi se dobio Recioto ili Amarone.

Amaro. Italijanski biljni liker često se pije kao “digestive” poslije obroka.

Recioto. Proizvodi se od prosušenog grožđa koje je lažalo 100-200 dana u specijalnim prostorijama za sušenje. Vrenje se prekida da bi se dobilo slatko vino umjesto jako alkoholisanog vina Amarone, koje bi se dobilo ako bi se vrenje nastavilo do kraja.

Ripasso

Izvor: https://www.expressen.se/. Naslov orginala: Ripasso – lär dig mer om supersuccén från Valpolicella. Slike: Adobe stock. Objavljeno: 27.06.2019. by Erik Thorsell. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/amarone-veliko-vino/  

Dobro je znati-ako niste znali? Nedelja vina u Barseloni (Barcelona Wine Week – BWW), vodeći događaj španskih vina, odlučeno je da se odloži za dva meseca i konačno će se održati u aprilu od 4. do 6. 2022.