Koliko traje vino nakon otvaranja boce?

čuvanje vina degustacija dekantiranje kvalitet okus vina vino vinska kultura

Koliko traje vino nakon otvaranja boce? Otvorili ste flašu vina Cabernet Sauvignon uz večeru, a na kraju obroka vam je ostalo još pole flaše. Ali, koliko dugo traje crveno vino nakon otvaranja? Kako ćete znati da li se pokvarilo? Koji je najbolji način za čuvanje vina kako bi se zaštitio njegov okus i vrijednost na duže staze?

Koliko traje vino nakon otvaranja boce

U ovom članku saznajte koji je najbolji način da vidite da li se staro vino pokvarilo, koliko dugo različita crvena vina traju nakon otvaranja i savršene uslove čuvanja za otvorene i neotvorene boce.

1.Koliko dugo može trajati otvorena boca crvenog vina

Otvoreno crveno vino obično traje 3 do 6 dana ako ga stavite u hladan, taman prostor sa plutanim čepom ili čepom za vino (wine stopper). Ako nemate hladan, taman prostor za ostatak vina, možete ga držati u frižideru.

Izgubili ste čep ili nemate dodatni čep? Uzmite plastičnu foliju i čvrsto je zatvorite gumenom trakom.

2. Šta se dešava sa crvenim vinom nakon otvarananja boce?

Kada otčepite tu bocu vina, ona je izložena naletu kiseonika. Naravno, vaše otvoreno vino počinje da se razvija i stari brže. Tada će vaše otvoreno vino mnogo brže početi gubiti svoje arome i okuse. 

Koliko traje vino nakon otvaranja boce

Koliko dugo crveno vino može ostati svježe nakon otvaranja zavisi od sadržaja alkohola, tijela vina i nivoa tanina. Pogledajmo koliko dugo različiti tipovi crennih vina ostaju pitki nakon otvaranja – naravno, kada se čuvaju na hladnom mjestu van direktne svjetlosti.

1. Svijetlocrvena-lagana vina. Otvorena boca svijetlog – laganog crvenog vina (kao što su Barbera, Grenache i Pinot Noir) ostaje svježa 2-3 dana. Svijetlocrvene boje imaju niži sadržaj alkohola (12,5% ili manje) i malu količinu tanina. Dakle, okus i aroma vina neće trajati tako dugo u poređenju sa srednjim ili punim crvenim vinom.

2. Crvena vina srednjeg tijela. Vina srednjeg tijela, crveno obojena vina kao što su Merlot, Nebbiolo i Shiraz traju 3-5 dana nakon otvaranja zbog visokog nivoa tanina i sadržaja alkohola između 12,5% i 13,5%.

3. Crvena vina punog tijena. Otvoreno crveno vino punog tijela (Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Syrah/Shiraz) može zadržati svoj okus i ostati svježe 4 – 6 dana. To je zbog količine alkohola (13,5% ili više) i tanina u vinu.

3. Koliko dugo traju druga vina nakon otvaranja boca?

Koliko traje vino nakon otvaranja boce

Bijelo vino. Bijelo vino ostaje pitko 3 – 5 dana ako se drži zatvoreno u frižideru. Bijelo vino punog tijela kao što su Viognier, Montrachet vina (Montrachet wines-Chardonnay, Burgundy), Pinot Grigio i Chardonnay iz hrastovog bureta brže će oksidirati od crvenih vina jer su tokom procesa starenja prije flaširanja bila više izložena kiseoniku.

Pjenušavo vino. Otvoreno pjenušavo vino traje 1 – 3 dana ako se drži zatvoreno u frižideru. Nažalost, pjenušava vina poput šampanjca (Champagne), Prosecco i pjenušavog desertnog vina Asti Spumante imaju vrlo mali vijek trajanja. Uglavnom zato što kada jednom otvorite bocu, pritisak koji održava mjehuriće nestaje. Možete zadržati gaziranost u svom pjenušavom vinu kupovinom čepa kao što je poseban čep za ova vina (Sparkline Wine Stopper).

Jako vino (vina sa više od 15% vol alkohola). Port, Sherryi i druga jaka vina mogu ostati otvorena 28 dana ako se drže zatvorena na hladnom i tamnom mjestu. Imaju duži vijek trajanja zbog dodanog alkohola. Iako ove boce izgledaju nevjerovatno na vašim policama, izlaganje svjetlu i toploti učinit će da izgube svoje živahne okuse. 

Rose vino. Otvoreno roze vino držite zatvoreno 5-7 dana u frižideru. Možda ćete primijetiti suptilnu promjenu okusa, a voćni karakter vina će polako nestati nakon sedam dana.

Sada, koji je najbolji način da sačuvate okus otvorene boce?

4. Kako čuvati otvorenu bocu crvenog vina?

Koliko traje vino nakon otvaranja boce

Vrlo je važno da otvorenu bocu zatvorite čepom na navoj, plutanim čepom ili specijalnim čepom za flaše nakon što sebi natočili tu čašu Pinot Noir-a. Pomaže da duže ostane “svježije”. Pobrinite se da izvučete najbolje iz otvorene boce crvenog vina tako što ćete je čuvati na hladnom tamnom mjestu. Još jedan jednostavan način da se minimizira oksidacija je da dekantirate bocu u manju bocu i zatvorite je. To će smanjiti količinu kiseonika u boci sa kojim će vino doći u kontakt.

Da li možete da ohladite ili zamrznete crveno vino nakon otvaranja? Da, može. Kada stavite otvorenu bocu crvenog vina u frižider, čuvate je na kontrolisanoj temperaturi i biće na tamnom mjestu. Niža temperatura će takođe usporiti oksidaciju.

Ako nemate rashladni uređaj ili frižider za vino i živite u zemlji sa višim temperaturama, dobro će vam poslužiti i čuvanje začepljene nedovršene boce crnog vina u frižideru. Samo se pobrinite da je izvadite iz frižidera na sat vremena da se zagrije na temperaturu serviranja.

Ostatak vina zatvoren u boci može izdržati šest mjeseci u zamrzivaču i odlična su ako želite dodati vino u bilo koji recept za kuvanje u kasnijoj fazi.

Da li se još uvijek pitate da li je ona polovina flaše Merlot-a od prije tri dana još uvijek u redu za još jednu ili dvije čaše?

‍5. Kako znati da li se otvoreno vino pokvarilo?

Sipajte malo u svoju čašu i potražite ove tri stvari:

Koliko traje vino nakon otvaranja boce

1. Boja vina. Da li je vaše vino izgubilo malo boje ili je dobilo smeđu nijansu? Vino mijenja boju zbog višeg nivoa sirćetne kiseline (poznate i kao sirćetna mana) zbog fermentacije ili kvarenja vina. Dakle, ako vaše vino izgleda neukusno, vjerovatno i jest.

2. Kako vino miriše? Jesu li nestale voćne arome? Osjećate li oštre note sirćeta? Možda je prekasno. Ako miris budi loše uspomene iz prošlosti, možda ne biste trebali piti vino.

3. Konačno – okus vina. Ako je vino prošlo vaš test izgleda i mirisa, prijeđite na završni test – kakvog je okusa? Vino nakon roka čuvanja nije otrovno. Ako se vino pokvarilo, najgore što će učiniti je šokirati vaše pupoljke na nepcu. S tim u vezi, neki uživaju u čaši crvene boje koja je otvorena prije nedelju dana, dok drugi jednostavno ne podnose miris ili. To u potpunosti zavisi od toga u čemu uživate.

Ali da li je pijenje „lošeg“ vina loše za vaše zdravlje?

6. Zdravstvena zabrinutost zbog pijenja lošeg vina!

Za razliku od pečene piletine koja vam je ostala u frižideru od prije nedelju dana, starija vina nisu štetna za konzumiranje. Boca vina će izgubiti svoj miris, okus i živahnost, ali u potpunosti zavisi o vašem nepcu hoćete li uživati ili ne.

Vino nema rok trajanja. Nije kao boca mlijeka koju treba baciti nakon isteka roka trajanja. Vino polako stari i nastavit će stariti ako se pravilno skladišti. Ako imate sumnjivu otvorenu bocu vina u svom frižideru – prođite kroz test u tri koraka koji je maloprije pomenut, ako ne prođe sva tri testa, vrijeme je da kažete zbogom boco.

‍ Dakle, kada biste trebali otvoriti i popiti svoju omiljenu bocu vina?

7. Šta je za piće trenutak za pijenje?

Recenzije stručnjaka i kritičara za vino će vam dati period kada misle da će vino biti u svom vrhuncu – njihovom prozoru – trenutku za pijenje. Kada je u pitanju vrijeme za piće za bilo koji tip vina, morate uzeti u obzir kako je vino čuvano i kada je kupljeno.

Koliko traje vino nakon otvaranja boce

‍Fina crvena vina (Cabernet ili Merlot) trebat će neko vrijeme da evoluiraju u svoj puni karakter prije nego što budu spremna za otvaranje. Otvorite prerano, sve što ćete okusiti su tanini. Čekajte predugo i voćni okus kojem ste se radovali će nestati. Prozori (Tenutak) za pijenje nisu postavljeni u kamenu, ali biste ih radije trebali koristiti kao opšti vodič kada kupujete ili čuvate svoju sledeću bocu crvenog vina.

8. Koliko dugo se neotvoreno crveno vino može čuvati?

Vina prolaze kroz mnogo različitih procesa prije nego što se flaširaju, tako da je teško dati tačan datum kada će “umrijeti”. U optimalnim uslovima skladištenja, većina crvenih vina ima rok trajanja od 2-10 godina. Ovo takođe zavisi od nivoa kiselina, šećera i tanina u vinu.

Tanini su jedinjenja koji pomažu u zaštiti vina od oksidacije i pomažu u starenju vina. Cabernet Sauvignon, Syrah/Shiraz i Nebbiolo su neke od sorti za proizvodnju crvenog vina koje prirodno imaju viši nivo tanina. Neka crvena vina se flaširaju kako bi se čuvala duže od drugih. Za razliku od vina kao što je Beaujolais (pije se dok je mlad), punija crvena vina poput Cabernet Franc, Merlot i Super Tuscans lako će se čuvati 10-20 godina. Neka visokokvalitetna vina, Cabernet Sauvignon, Amarone, Brunello di Montalcino, Barolo i crveni Bordeaux mogu dobro odležavati više od 20 godina.

Uslovi skladištenja neotvorenog vina (uključujući crveno vino). Vino može biti vrlo osjetljivo na mnoge vanjske faktore. Kako bi vaše vino živjelo u najvećoj mogućoj mjeri, morate se pobrinuti da se čuva u pravim uslovima.

Koliko traje vino nakon otvaranja boce

Ovo su samo neki od uslova čuvanja koje morate uzeti u obzir:

Svjetlo: Jedinjenja u vinu reaguju na sunčevu svjetlost ili vještačko svjetlo koje je previše jako, a to će pokvariti vaše vino prije nego što budete imali priliku razmišljati o otvaranju.

Temperatura: Ako je previše toplo, vaše vino će brže stariti. Previše je hladno i vino će se smrznuti.

Vibracija: Čak i najmanja vibracija može izazvati haos u boci vina. To će promiješati talog u boci, zbog čega će vaše vino izgubiti aromu ili će postati preslatko.

Vlažnost: Ako se čep osuši, više kiseonika će ući u bocu vina. Ako je previše vlažno, na čepu će se stvoriti plijesan, a to će dovesti do kvarenja vina.

Koliko traje vino nakon otvaranja boce – Kako čuvati neotvoreno vino.

Kako biste bili sigurni da će vaše crveno vino ostati bezbjedno i pitko, morate pravilno čuvati svoje neotvorene boce crvenog vina.

1. Stalak za vino. Na mjestima sa nižim temperaturama, police za vino su najprikladniji način za vodoravno čuvanje vina. Ovo osigurava da je svaka boca što je moguće hermetičnije zatvorena.

2. Frižider za vino. U toplijim krajevima, hlađenje vašeg vina u frižideru ili ormariću za vino će održati temperaturu stabilnom i pomoći će vašem vinu da pravilno odleži.

3. Vinski podrum. Ako ste kolekcionar vina i želite sačuvati nekoliko stotina boca vina kod kuće, najbolja ideja bi bila da ugradite vinski podrum ili modifikovanu vinsku sobu. Međutim, ova opcija je veoma skupa.

4. Profesionalno skladište vina. Lakša opcija bi bila da iskoristite profesionalne kapacitete za skladištenje vina umjesto da trošite mnogo na izgradnju podruma u vlastitoj kući koju je teško proširiti kako povećavate svoju kolekciju vina! Ovi profesionalni objekti izgrađeni su da brinu o vašem vinu u savršenim uslovima skladištenja, sa osiguranjem i timom stručnjaka koji će se pobrinuti da sve bude bezbjedno.

https://assets.website-files.com/5dd5d96cb04202979d27778b/5fbc251a891686117eb31bc7_Anthony.pngNaslov orginala: How Long Does Red Wine Last After Opening? Izvor: https://www.vinovest.co/. Objavljeno: 14.09.2020. by Anthony Zhang. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDAT I: https://ovinu.info/koliko-traje-otvorena-boca-vina/

Dobro je znati-ako niste znali? “Dođite brzo, ja pijem zvijezde!” Ovo je citat koji se pripisuje francuskom monahu Domu Perignonu, kada je prvi put pijuckao mjehuriće. Naizgled je lažno, ali koga je briga – to je fantastičan opis kako je piti šampanjac!