Santorini – jedno od četiri ostrva čija vina postaju sve popularnija

klima region terroir vino vinograd vinogradarstvo vinova loza vinska kultura zemljište

Santorini. Nema sumnje da su ostrva san, slikovite destinacije za odmor, od kojih su mnoge vjerovatno preplavile vaš želje posljednjih nekoliko mjeseci. No, možda će vas iznenaditi kada saznate da ostrva širom svijeta proizvode i neka od najuzbudljivijih vina današnjice.

Iako svaka ostrvska vinska regija ima drugačiju klimu, terroir i vinski stil, postoje neke sličnosti. Ostrva obično imaju nešto vulkanskog tla, jer je većina ostrva prvobitno nastala vulkanskom aktivnošću. Ovo tlo, a posebno njegov vulkanski pepeo, ima dovoljno minerala i vrlo je porozno. Pepeo zarobljava minerale i omogućava vinovoj lozi da duboko kopa po tlu. To stvara jače čokote i vjerojatno više ukusnih vina. Neki takođe kažu da vulkansko tlo pojačava arome vina, možda čineći ta vina primamljivijim.

Većina ostrva takođe nije tako velika, što znači da se ostrvski vinogradi često nalaze u neposrednoj blizini velikih vodnih površina. Nastali morski vjetrić isušuje vlagu kako bi pomogao u sprečavanju pojave bolesti vinove loze i hladi vinograde u područjima koja bi inače mogla biti pretopla za odgovarajući kvalitet vina.

Vinograd na ostrvu Santorini: https://magazine.winerist.com/

Trenutno postoji nekoliko ostrva na kojima se proizvodi izvrsno vino – svakako provjerite Kanarska ostrva, Sardiniju i Krit – ali posebno ova četiri ostrva trenutno talasaju svojim vinima (Santorini, Sicilija, Tasmanija i Korzika), treba samo navratiti.

Santorini

Sjeverno od mnogo većeg susjednog ostrva Krit, koji takođe proizvodi vino, Santorini je popularan među turistima zbog dramatičnog pogleda na Sredozemlje, sunčanih plaža i kultnih okrečenih zgrada. Još bolje, Santorini je jedna od najuzbudljivijih grčkih vinskih regija. Poznato je po bijelim vinima proizvedenim od grožđa lokalne sorte Assyrtiko, bilo proizvedenog kao sortno vino ili pomiješano sa sortama Athiri i Aidani.

Santorini
Grčka-Santorini: https://www.resia.se/

Iako je Assyrtiko samo po sebi uvjerljivo grožđe, sa moćnim, zrelim, mineralima nošen vinima sa citrusima, koštičavim voćem i dimom, nemoguće ga je odvojiti od regije u kojoj se uzgaja. Prije svega, Santorini je pokriven lavom i pepelom kada je vulkan eruptirao prije više milenijuma, pa tlo ima jak vulkanski uticaj.

Uz to, otok ima vrlo malo kiše, tako da vinogradi zavise od morske izmaglice i noćnih morskih magli sa vodom. Magla i padavine upijaju se kroz porozno vulkansko tlo u zemlju ispod, prisiljavajući čokote da kopaju duboko do vode. Ovi uslovi pojačavaju intenzivnu mineralnost i kvalitet fiziološke otopine u vinima Santorinija, koja su definišuća obilježja Assyrtika.

Vinogradi Santorinija vjerovatno će izgledati znatiželjno svima koji nisu uzgajali lozu na ostrvu. Vinari štite svoje parcele od nevjerovatno jakog vjetra koji dolazi sa Egejskog mora metodom koulara ili čokota utkane u oblik košare sa grozdovima u sredini.

Santorini
Uzgojni oblik čokota i vino na ostrvu Santorini: https://www.winetraveler.com/

Jaki vjetrovi najviše sprečavaju bolesti u vinogradima, što znači da je mnogo lakše organski raditi na Santoriniju. Nedostatak gline u ostrvskom tlu takođe je spriječio filokseru da napada čokote, omogućavajući mnogim starim lozama da prežive i nastave sa proizvodnjom grožđa odnosno vina.

Pogledati i: https://ovinu.info/grcka-jedinstvene-vinogradarske-prakse/ i https://ovinu.info/tasmanija-region/

Izvor: https://vinepair.com/. Naslov orginala: Four Islands Whose Wines Are Making Waves. Objavljeno: 30.08.2017. by Courtney Schiessl. Prevod: Dragutin Mijatović