Najstariji dokaz o vinu u Evropi

istorija nauka region vino vinska kultura

Najstariji dokaz o vinu u Evropi. Univerzitet Aristotel u Solunu otkrio je dokaze o praistorijskoj potrošnji vina u mjestu Filipi (Philippi), na sjeverozapadu Grčke. Međutim, oni željni gutljaja nevjerovatno drevnog vina mogu biti razočarani. Ovo otkriće nije davno izgubljena amfora, ali sjemenke grožđa i komina, sačuvani u požaru kuće koji se dogodio oko 4.300. godine prije nove ere (dodaj ili oduzimi vijek).

Najstariji dokaz o vinu u Evropi

Prva korištena tehnika bila je arheološka flotacija. Dijelovi materijala u nalazištu su “rastvoreni” u vodi i fragmenti sačuvanih materija isplivali su na vrh. Profesor Valamoti Soultana-Maria arheobotanički je analizirao organski materijal izvučen sa lokaliteta, obrađujući „hiljade litara zemlje“.

Otkriće ostataka vina bilo je samo mali dio istraživanja, koje se proširilo na arheološka nalazišta širom sjeverne Grčke. Soultana-Maria je objasnila da prikupljeni podaci „pružaju obilje informacija o društvenoj i ekonomskoj organizaciji u sjevernoj Grčkoj, svakodnevnim aktivnostima ljudi, njihovoj poljoprivredi i poljoprivrednim praksama“.

Nejasno je da li se ovo grožđe uzgajalo ili je bilo potraga za hranom, iako nalaz ukazuje da je Grčka iz ranog bronzanog doba razvila društvo u kojem je vino bilo dio ljudske prehrane i života. Vinogradarstvo je možda stiglo sa Bliskog istoka, pri čemu je gruzijsko vinarstvo prethodilo onoj u Grčkoj otprilike dva milenijuma. Alternativno, to je jednostavno mogao biti slučaj konvergentnog razvoja. Vino se vjerovatno u Grčkoj pojavilo hiljadu godina prije piva.

Najstariji dokaz o vinu u Evropi

Vino će u staroj Grčkoj poprimiti veliki značaj kao piće po izboru na akademskim simpozijumima (koji su više ličili na dugotrajne bankete za piće nego na akademske tutorijale). Čak i pod Rimskim Carstvom, Grčka je bila moćna kompanija u drevnoj vinskoj industriji, sa velikim mediteranskim izvoznim tržištem.

Iako naučna analiza može otkriti zapanjujuću količinu podataka o vinu iz prošlosti, nedostatak pisanih zapisa znači da se veliki broj informacija o kulturi pijenja tog vremena mora izvući iz pristupačnih dokaza. Tačna sorta grožđa koja je korištena i da li je 4.300. godina prije Hrista bila posebno dobra berba ostaju misterije. Kako se tehnologija i tehnike razvijaju, mogli bi se pojaviti dodatni novi odgovori. Ne spominje se eksperiment u stilu Jurasic Park za uzgoj vinove loze iz sačuvanih sjemenki. Arheolozi otkrivaju mnogo o vinu koje su pili naši daleki preci. Istraživači u Izraelu su nedavno otkrili da su se elitama sviđala njihova vina aromatizovana vanilijom.

Naslov orginala: This is the oldest evidence of wine in Europe (Ovo je najstariji dokaz o vinu u Evropi). Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Objavljeno: 19.04.2022. by Louis Thomas. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? 125 vinarija u državi Colorado uglavnom su smeštene u visokim rečnim dolinama i na brdima—od kojih se mnoge nalaze na nadmorskoj visini od 1.200 do 2.000 metara čineći vinograde Rocky Mountain najvišim u SAD. Ti vinogradi se takođe smatraju nekim od najviših na svijetu. Na takvim nadmorskim visinama su noći hladne, ali tokom ljeta dani su topli, suvi i sunčani.