Roboti u vinogradima

Roboti u vinogradima

nauka vinograd vinogradarstvo vinova loza zastita loze

Roboti u vinogradima. Istraživači iz Oregona koriste robota koji pokreće AI (Vještačka inteligencija) za kontrolu štetočina u vinogradima bez hemikalija. To vjerovatno nije ono što je Rudolf Steiner zamislio. Na Državnom univerzitetu Oregon (Oregon State University-OSU), istraživači uparuju najsavremeniju tehnologiju sa organskom, održivom i biodinamičkom poljoprivredom kako bi stvorili svoj najnoviji izum: “Pied Piper“.

Roboti u vinogradima
Treehoppers (Skakači) šire virus crvene mrlje na vinovu lozu na zapadnoj obali SAD, ostavljajući naučnike u potrazi za odgovorima koji ne uključuju sintetičke pesticide. (Brett Hundow/Getty Images)

Prototip je robot dizajniran da prirodno ometa parenje štetočina u vinogradima kao što su skakači (treehoppers) i smrdljive bube (stink bugs) korištenjem harmoničnih vibracija. Prvi AI roboti kao što je OSU-ov Pied Piper i koncept biodinamičkog uzgoja mogu izgledati kao malo vjerojatno uparivanje. Ali za tim na Odsjeku za biološki i ekološki inženjering na OSU, to je zapravo spoj napravljen na nebu.

“Mi na neki način obučavamo ovog malog robota muzičara da sjedi u vinogradu i sluša ove bube i radi nešto vrlo tipično u muzici, a to je poziv i odgovor, Marko Polo”. Chet Udell, docent na OSU, objasnio je za Oregon Public Broadcasting dok je testirao izum u vinariji Stag Hollow u dolini Willamette u Oregonu.

Kako robot može kontrolisati insekte?

Stag Hollow, vinarija koja praktikuje održivu i biodinamičku poljoprivredu, jedno je od prvih imanja koje je testiralo Pied Piper u svojim vinogradima. Nadajući se da će im model ometanja vibracijskog parenja (vibration mating disruption-VMD) koji se koristi u dizajnu robota pomoći u borbi protiv skakača (treehoppers) bez upotrebe pesticida ili drugih ekološki štetnih mjera.

Skakači šire virus crvene mrlje vinove loze (grapevine red blotch virus), koji može oštetiti vinograde smanjujući sposobnost vinove loze da provodi fotosintezu. Kako je objasnio profesor entomologije na OSU, dr. Vaughn Walton, njihov cilj je pronaći ekološki prihvatljiv način za borbu protiv skakača. Male bube komuniciraju i pronalaze partnera za parenje pomoću vibracija. Pied Piper je dizajniran da osluškuje vibracije, a zatim šalje vlastite vibracije nazad. Robot efektivno stvara gužvu u razgovoru i otežavajući mužjacima skakača da pronađu ženke.

Ne R2-D2, robot Pied Piper detektuje vibracije skakača i šalje sopstveni signal niz lastar obližnje loze. (Slika: Oregon State University)

Za Mark Huff-a, vlasnika i vinara u Stag Hollow, uređaj je uzbudljiv dodatak njegovim vinogradima, čak i ako je još u fazi probe. “Radio sam s Vaughn-om već nekoliko godina na ovoj tehnologiji i identifikovanju problema u vezi s bolešću koju prenose ovi insekti”, rekao je Huff za Wine Spectator. “Ova tehnologija mnogo obećava, predstavljajući sjajna alternativna rješenja za pesticide, o čemu se i radi.”

Roboti u vinogradima – Italija predvodi put

Dizajn Pied Piper-a može biti jedan od prvih pokušaja upotrebe VMD uređaja za poljoprivredu u Sjedinjenim Državama. Tim OSU-a svoju ideju pripisuje istraživanju dr. Rachele Nieri i dr. Valerio Mazzoni, italijanskim entomolozima u Edmund Mach Foundation (FEM), institutu za istraživanje u vinogradarstvu, Trentino, Italija.

Nieri i Mazzoni su vodili petogodišnje istraživanje VMD-a u vinogradima u Edmund Machu. Vinogradi su posebno dizajnirani za istraživanje organskog vinogradarstva. Nalazi FEM studije, koji su prvi put objavljeni 2019. ažurirani su u julu 2023. Rezultati petogodišnjeg posmatranja, pokazali su dokaze o efikasnosti VMD-a kao sigurne i neinvazivne metode za smanjenje populacije skakača u vinogradima.

Roboti u vinogradima
Istraživači iz fondacije Edmund Mach u Trentinu prvi su istraživali korištenje vibracija umjesto feromona da ometaju parenje štetočina. (Slika: Fondazione Edmund Mach)

Prije ovog rada, naučnici su pokušali da koriste feromone da zbune i poremete parenje. “Ova studija predstavlja prvu dugoročnu procjenu korištenja vibracija kao tehnike ometanja parenja u komercijalnom okruženju vinograda. Nalazi će doprinijeti razvoju inovativnih održivih praksi upravljanja štetočinama”, piše istraživački tim u svojoj publikaciji na konferenciji 2023. Vibrational Mating Disruption Against Insect Pests: Five Years of Experimentation in the Vineyard.

Naslov orginala: Robots in the Vineyards: Could AI Be a Green Winemaking Ally? (Roboti u vinogradima: Može li AI biti saveznik zelenog vinarstva?). Tekst: Olivia Nolan. Objavljeno: 10.01.2024. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Pouka iz života: Ni vrijeme ni sila ljudska ne mogu oteti: znanje i vrline.