Otvaranje boce vina

Otvaranje boce vina – dobri savjeti

vino vinska kultura

Otvaranje boce vina. Kako postupati sa različitim tipovima boca, čepova, drugih zatvarača i vadičepova. Jeste li ikad bili zatečeni zbog nepoznatog zatvarača za vino ili neobične boce. Da li ste bili zbunjeni etiketom posluživanja ili ste se zapitali zašto postoji toliko različitih tipova vadičepova? Evo nekoliko savjeta za otvaranje bilo koje boce sa lakoćom i gracioznošću ili za postupanje sa čepom koji je pošao po zlu.

Otvaranje boce vina
Odrežite gornji dio kapsule prije umetanja vadičepa blizu sredine čepa. (iStock)

Izvlačenje čepa

Većina vinskih boca zatvara se plutom. Potpuno prirodnom plutom, kompozitnom plutom ili sintetičkom – prekrivenom kapsulom od metala ili plastike. Kako otvoriti bocu:

 • Uklonite gornji dio kapsule, zarezujući oko vrata odmah ispod ivice boce.
 • Po potrebi obrišite vrh boce vlažnim peškirom ili krpom.
 • Koristite vadičep da uklonite čep. Dostupno je nekoliko različitih modela vadičepa; izbor je stvar individualnog ukusa.
 • Sipajte malo vina u čašu i provjerite da li je vino u dobrom stanju prije serviranja gostima.

Pljesnive arome su znak TCA, dok note starih, smeđih jabuka ukazuju da je vino možda oksidiralo.

Uklanjanje vrha kapsule olakšava uklanjanje čepa, smanjuje šanse da slab čep pukne u boci. Takođe vam daje nagovještaj da li je tečnost curila kroz čep, jer je vino bilo izloženo visokim temperaturama. Formalna vinska usluga zahtijeva da poslužitelj samo reže ispod ivice kako bi sačuvao ambalažu za prezentaciju. U privatnosti vlastitog doma možete slobodno ukloniti cijelu kapsulu ako želite. Neke vinarije su kapsule zamijenile tankim, prozirnim celofanom koji je namijenjen za uklanjanje ili potpuno izbacivanje kapsule u nastojanju da se smanji pakovanje. Pluta može biti prekrivena sa malo voska koji se može otkinuti stavljanjem oštrice ispod voska.

Možete, ali ne morate mirisati čep nakon što se izvadi. Neki vjeruju da daje informacije o tome da li je vino dobro. Ako prirodni ili kompozitni čep loše miriše, to može ukazivati na nedostatak vina. Ali neki čepovi mogu dobro/prijatno mirisati čak i kada vino nije dobro, i obrnuto. Možete vizualno pregledati čep da vidite je li suv ili oštećen ili je vino iscurilo do vrha/kroz čep. Znakovi upozorenja da je vino oksidiralo ili kuvano – probanje vina će to potvrditi. Ako ste kupili rijetko kolekcionarsko vino, pregled čepa za pečat vinarije može pomoći u provjeri autentičnosti.

Rukovanje alternativnim zatvaračima

Zatvarači na zavrtnje postali su popularni kao način da se eliminiše problem TCA, neprijatan miris koje ponekad izazivaju plutani čepovi. Najčešći twist-off (zatvarači) naći ćete ih na bocama bijelih vina gdje je očuvanje svježine ključna stvar. Oni takođe postaju sve češći na vrhunskim crvenim vinima koje vrijedi duže čuvati. Što se tiče otvaranja, entuzijastičan obrt i “Dečko, to je bilo lako!” vjerovatno će uspijeti. Čvrsto stisnite čep jednom rukom, a drugom okrenite bocu kako biste olabavili pečat – zvuk “pucketanja” koji proizvodi najbliže je pucanju čepa.

Stakleni čepovi—elegantni čep koji podsjeća na jednostavan vrh dekantera u obliku slova T—još jedna su alternativa plutanim čepovima i mogu se naći na vinima sa svih strana. Ako naiđete na stakleni toper, možda to isprva nećete znati, jer se nalaze ispod folijske kapsule boce. Nije potreban poseban otvarač, samo ga okrenite/odvrnite.

Danas možete pronaći i kvalitetna vina u formatu bag-in-a-box (ili cilindar), laganim Tetra Pak kartonima, limenkama i drugim vrstama pakovanja. Njihovi zatvarači ili dozatori mogu se razlikovati i trebali bi biti prilično pažljiviji.

Pucnjem otvorite pjenušavo vino

Šampanjac i pjenušava vina imaju drugačiju tip zatvarača boce – ovdje nije potreban vadičep. Sa ovim zatvaračima se mora pažljivo rukovati jer je sadržaj pod pritiskom i ”leteći čep” može uzrokovati ozljede. Ne otvarajte bocu odmah nakon što ste je donijeli kući, i pobrinite se da je vino dobro ohlađeno prije otvaranja, kako mjehurići ne bi zapjenili na vrhu.

 • Uklonite foliju.
 • Provjerite je li boca usmjerena u pravom smjeru, dalje od bilo koga ili bilo čega što se može slomiti.
 • Stavite palac preko metalne krune kako biste spriječili izbacivanje čepa, a drugom rukom olabavite žicu.
 • Bez skidanja žice, držite jednu ruku na vrhu čepa. Drugom rukom čvrsto uhvatite bocu oko dvije trećine dolje.
 • Okrenite bocu, polako otpuštajući čep. Ciljajte na nježan uzdah, a ne na glasan udarac.
 • Da ne biste prelili čašu, sipajte malo vina, sačekajte nekoliko sekundi da se pjena slegne, a zatim nastavite da sipate; sipajte na oko dvije trećine čaše.

Izbor otvarača za vino

Pod pretpostavkom da svako vino koje kupite ne dolazi sa twist-off-om ili pakovano u kartonu, u nekom trenutku će vam trebati vadičep. (Da, Online možete pronaći video zapise sa uputama za otvaranje boce vina cipelom, ali to bi trebao biti samo čin istinskog očaja).

Jedan od najsvestranijih i najprenosivijih je konobarski vadičep, kompaktni otvarač sa šarkama sa spiralnim vadičepom na jednom kraju i polugom na drugom. Oni se kreću od osnovnih modela ispod 15 dolara do verzija luksuznih marki sa ručkama od slonovače i kovanim oštricama. Modeli sa polugama na šarkama su zgodni za vađenje ekstra dugih čepova. Popularni su i snažni modeli sa polugom koji smanjuju napor pri povlačenju i olakšavaju otvaranje velikog broja boca u jednoj noći. Postoje čak i električni otvarači za vino koji rade isto. Evo nekoliko tipova vinskih otvarača:

Potražite otvarač sa tankim šrafom, ili “pužem”, koji će biti nježniji za potencijalno mrvljive čepove. I nabavite jedan sa rezačem za foliju – bilo da je to oštrica/rezač, nožić pričvršćena na vadičep ili prateći dodatak koji se lako hvata i stiska koji stavite preko vrha boce. Ako birate rezač, nazubljen je manje vjerovatno da će skliznuti, nego onaj koja nije nazubljen, a takođe bi trebala svesti na minimum bilo kakvo kidanje folije. Bez obzira na vaše želje, uvijek je dobro imati jedan ili dva rezervna otvarača pri ruci za rješavanje problematičnih čepova.

Rad sa posebnim slučajevima – Otvaranje boce vina

Velike boce, delikatni čepovi i čepovi sa voskom preko plute.

Boce velikog formata: Veličine boca veće od standardnih, koje obično imaju čepove većeg prečnika, mogu biti teže za rukovati. Budući da je manje vjerovatno da su ove boce čuvane u ležećem položaju. Čepovi mogu biti skloni isušivanju i lomljenju. Koristite vadičep onoliko dugo koliko je dostupno, po mogućnosti onaj sa pet “zavoja”, i umetnite ga kao što biste to uradili za normalnu bocu. Nakon što je čep izvučen otprilike na pola puta, uvijte vadičep što je više moguće, do “drške” i izvucite ga do kraja. Ako se pokvari, ponovo ga umetnite pod uglom od 45 stepeni i nastavite da ga izvlačite.

Otvaranje boce vina

 • Drobljivi ili lomljivi čep: Umjesto da silom zabijete vadičep u njegovo središte, možete koristiti dvokraki otvarač za vino, poznat kao Ah-So. Počnite sa dužim zupcima i polako gurnite zupce u uski prostor između čepa i boce. Ljuljajte ga naprijed-nazad sve dok se vrh Ah-So ne osloni na vrh čepa. Zatim uvrnite čep dok ga lagano povlačite prema gore. Možda je malo nezgodno i traje nekoliko minuta, ali drži čep u jednom komadu.
 • Slomljeni čep: Ako se čep raspadne dok ga vučete, možda biste trebali posegnuti za konobarskim vadičepom, jer možete ponovo umetnuti crv pod uglom od 45 stepeni u preostali komad plute i zatim ga polako obraditi.
 • Labav čep: Ako se čep kreće oko vrata boce, drugi tipovi otvarača ga mogu gurnuti u vino. Konobarski vadičep umetnut pod uglom može vam dati veću kontrolu nad njim.
 • Voštani pečat preko plute: Neki kompleti za otvaranje boca dolaze sa posebnim alatima za uklanjanje voska. Ali ako se borite da odsiječete ili otkinete vosak, uvijek možete samo provući vadičep kroz vosak i pretvarati se da ga nema. Prvo upotrijebite konobarski vadičep (ne Ah-So ili poluga-pull), po mogućnosti onaj koji nije obložen teflonom. Procijenite gdje je centar čepa, ubacite vadičep i prije nego što napravite posljednji potez da izvadite čep, obrišite sve zalutale komadiće voska kako ne bi upali u bocu.

Naslov orginala: Top Tips for Opening a Wine Bottle (Najbolji savjeti za otvaranje boce vina). Izvor: https://www.winespectator.com/. Tekst: Wine Spectator staff. Objavljeno: 22.03.2019. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI

Pouka iz života: Ne plaši se neznanja, boj se lažnog znanja, jer od njega dolaze sve nesreće na svijetu.