Robot i fermentacija vina

fermentacija tehnologija vinarstvo

Robot i fermentacija vina. Robot za proizvodnju vina iz Francuskog Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i životnu sredinu (French National Research Institute for Agriculture, Food and the Environment=INRAe), zvani Vinimag. Vinimag je kulminacija petogodišnjeg „razvoja mini vinarije i opreme prilagođene karakterizaciji vinarstva velikog broja sorti grožđa sa malom količinom grožđa”. Objašnjava Marie-Agnès Ducasse, sa Francuskog instituta za vinovu lozu i vino (French Institute of Vine and Wine=IFV). Cijeli projekat koštao je 3,2 miliona evra, a finansirala su ga tri partnera.

Robot i fermentacija vina
Dugoročno, partneri planiraju duplirati Vinimag u nekoliko istraživačkih centara i učiniti ga dostupnim privatnim vinarijama kao uslugu. Foto: IFV

Robot i fermentacija vina

Robot je smješten u prostoriji u kojoj je temperatura konstantnih 16°C. Vinimag će automatizovati proizvodnju vina u malim serijama za buduća ispitivanja. Ispitivanja na 8.500 uzoraka i hibrida iz zbirke za očuvanje vinove loze Vassal u južnoj Francuskoj, koja se trenutno premešta na obližnju lokaciju. „Moći ćemo da zamrznemo serije od 1 kg bijelog ili crnog grožđa sa pojedenačnih čokota. Kontinuirano testirati njihove performanse suočene sa stresom vode, klimatskim promjenama ili bolestima bez rizika od grešaka u rukovanju. Robot će nam prije dati informacije o proizvodnji vina i pomoći nam da ubrzamo proces selekcije sorti”, kaže Ducasse.

Robot može fermentisati 1.000 uzoraka godišnje, u 60 reaktora opremljenih pokretnim poklopcem i dvostrukim klipom, bez brige o stvarnoj sezoni berbe. Grožđe se odmrzava i zatim automatski miješa kako bi se ponovio proces drobljenja prije stavljanja u tankove. Poklopac se takođe može probušiti i sok homogenizovati. „Vinimag ruka može izvaditi reaktor svake minute, postaviti ga na vagu i odrediti njegovo oslobađanje CO2 i napredak fermentacije“, objašnjava Frédéric Habouzit iz Inrae Pech Rouge.

Naslov orginala: A robot that can ferment 60 batches of wine at once (Robot koji može fermentisati 60 uzoraka vina odjednom). Izvor: https://www.vitisphere.com/. Objavljeno: 06.09.2022. by Vitisphere. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI Ihttps://ovinu.info/vinske-tehnologije-transformisu-globalnu-industriju-vina/

Dobro je znati-ako niste znali? Region Douro Valley u Portugalu dom je desetinama autohtonih sorti. Većina Porto kuća gaji pet glavnih porto sorti grožđa. Međutim možete pronaći najmanje 52 sorte koje se koriste u proizvodnji vina Porto! Većina sorti je rijetka, tako da uzgajivači miješaju grožđe i stvaraju mješavinu.