Šta treba znati o vinu-4.

Šta treba znati o vinu-4. Uparivanje sa hranom – Berba

berba mane vina vino vinska kultura

Šta treba znati o vinu-4. Od glavnih svjetskih sorti grožđa do osnovnog uparivanja vina i hrane, ovaj vodič za vino pokriva osnovno znanje o vinu koje bi svi trebali poznavati!

Ovo je 10 najvažnijih stvari o vinu, ako želimo razgovarati o vinu.

 • 1. Kako probati i ocjenjivati vino
 • 2. Glavne sorte svijeta
 • 3. Glavne sorte grožđe vašeg regiona
 • 4. Kako se nazivaju vina
 • 5. Kako pravilno čuvati vino
 • 6. Temperature na kojima se služe različita vina
 • 7. U kojoj čaši da poslužim vino?
 • 8. Znati kada treba vratiti vino nazad…
 • 9. Osnovna pravila uparivanje vina sa hranom
 • 10. Šta berba grožđa govori o vinu?

Idemo redom, danas Osma, Deveta i Deseta stvar.

8. Znati kada treba neispravno vino vratiti nazad barmenu ili u trgovinu

Vjerovatno ste novi u oblasti vina… pa još uvijek učite vjerovati svom nepcu. To može otežati/olakšati prigovor ako vino koje ste odabrali miriše na eau de feral/kućicu životinja ili bi bolje poslužilo kao vinaigrette/sirće na vašoj salati.

Šta treba znati o vinu-4.

Ali evo u čemu je stvar: vaš nos ne laže. Ako vino miriše i/ili ima neprijatan ili čudan okus – toliko da ga ne želite piti – pošaljite ga nazad/vratite ga konbaru ili u prodavnicu. Ovo nije ono čemu ste se nadali. A ako dobro plaćate za to, imate pravo da tražite nešto drugo. To se, inače, često dešava sa vinom serviranom na čaše. Često će barmen natočiti čašu iz boce koju je otvorio juče (ili čak prekjučer) i vino je oksidiralo. Ovo se prevodi kao gubitak joie de vivre/ radosti življenja, zbog čega vino postaje ravno, beživotno, pa čak i pomalo kiselkasto.

Budite ljubazni u vezi toga, ali pošaljite čašu ili bocu nazad. Još bolje, kada naručite čašu vina, ljubazno zamolite da vam otvore svježu bocu (a zatim pratite vašeg barmena do šanka kako biste bili sigurni da će ispuniti vaš zahtjev… šalim se).

Za još više putokaza, o tome kako reći, da bi vaše vino bolje služilo kao tekućina za čišćenje odvoda. Pogledajte Brainscapeov WSET 2 flash card deck o serviranju vina, skladištenju i greškama (wine service, storage, and faults).

9. Šta treba znati o vinu-4. Osnovna pravila za uparivanje vina sa hranom

Spajanje pravog vina sa vašim obrokom omogućava da se kompleksnost vina i voćni okusi uzdignu, pretvarajući jelo i vino u nešto još ukusnije i ugodnije. S druge strane, uparivanje pogrešnog vina sa hranom može učiniti da vino bude gorko ili kiselo. Dakle, mnogo je pitanja u igri, posebno ako ste naručili skupo vino sa menija.

Šta treba znati o vinu-4.

Opšteprihvaćeno pravilo je da bijela vina idu uz laganija jela i bijelo meso, dok crvena vina idu uz hranu jačeg okusa i jela od crvenog mesa. Problem je u tome što je ovo “pravilo” toliko početničko da onemogućava ljubitelje vina da iskuse potpun doživljaj kao što je uparivanje vina Pinot Noir i lososa na žaru ili vina Gewürztraminer i tajlandskog kokosovog karija.

NAŠE Smjernice za vino i hranu su:

 • Vino treba da bude najmanje kiselo kao i hrana
 • Vino treba da bude slađe od jela, posebno uz desert
 • Vino treba da ima isti intenzitet okusa kao i hrana
 • Crvena vina najbolje se slažu sa teškim mesom, poput govedine i jagnjetine
 • Bijela vina najbolje se slažu sa lakšim mesom, poput ribe i piletine
 • Kisela vina najbolje su izbalansirana sa masnim jelima
 • Vino nikada ne bi trebalo da nadjača hranu i obrnuto

Za više informacija o ključnim principima uparivanja hrane i vina (key food-and-wine pairing principles), pogledajte Brainscapeovu kolekciju kartica WSET 2.

10. Šta vam Vintage – godina berbe grožđa govori o vinu?

Vintage/Berba je u suštini godina u kojoj je brano grožđe. Na donjoj slici Black Swift Syrah, godina je bila 2016. Zašto je ovo važno? Pa, prije svega, to vam govori koliko je vino staro, što vam, zavisno o vinu, može reći da li da ga sada pijete ili ga odložite na dalje odležavanje. Poznavanje berbe grožđa takođe je pokazatelj kvaliteta vina. To je zato što su neke berbe imale savršene vremenske uslove za uzgoj i sazrijevanje grožđa. A rezultat toga je da vina proizvedena te godine (na toj lokaciji) imaju tendenciju da budu vrhunskog kvaliteta.

Šta treba znati o vinu-4.

Jesu li starija vina kvalitetnija? Nije nužno! Nisu sva vina proizvedena za dugovječnost i dok kvalitetno vino Burgundy može dostići svoj vrhunac za 5, 15 ili čak 50 godina. Pinot Gris koji se svakodnevno pije vjerojatno nije namijenjen da stoji na vašoj vinskoj stlaži duže od godinu dana. Slično tome, neka vina proizvedena za određeno odležavanje mogu dostići vrhunac nakon 10 godina, a zatim kvalitet postepeno može opadati. Da biste znali kada treba piti vino, pogledajte etiketu. Ona bi vam trebala reći koliko dugo možete očekivati da ga čuvate … u idealnim uslovima skladištenja, imajte na umu! Ovim bi završili naše druženje u ovih pet kratkih nastavaka, gdje naravno, sve nije rečeno.

Naslov orginala: 10 Things everyone should know about wine (10 stvari koje bi svi trebali znati o vinu). Izvor: https://www.brainscape.com/. Tekst: Brainscape. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati:

Život: “Sunt lacrimae rerum et mentem mortalia tangunt”. “Suze su u srži stvari i sve što prolazi ranjava našu smrtnost.”  Vergilije