Farm to fork – odakle je došlo ovo grožđe?

grožđe nauka region

Farm to fork. Apeda rješenje Blockchain pomoći će uvoznicima iz Evropske unije da prate sve detalje o pošiljkama grožđa iz Indije, sve do lokacije vinograda.

Farm to fork
Dobavljač IT rješenja zasnovan na Gurugram, Logicsoft, dizajnirao je i razvio GrapeNet, kao i druge sisteme praćenja za Apeda.

Blockchain tehnologija i grožđe čine neobičan par, zar ne? Pogrešno. Uprava za razvoj izvoza poljoprivrednih i prerađenih prehrambenih proizvoda (Apeda), pod ministarstvom trgovine, integrisala je Blockchain rješenje u svoju platformu prećenja GrapeNet. Primijenjeno je kao hibridno rješenje koje kombinuje tradicionalni SaaS (Software as a Service) model zasnovan na webu za svoje učesnike, uvećan dozvoljenim, privatnim Blockchain slojem za daljnju sigurnost podataka i provjeru autentičnosti.

GrapeNet je web sistem certifikovanja i praćenja svježeg grožđa koje se izvozi iz Indije u Evropsku uniju. Rješenje Blockchain, nazvano Apeda Trust Chain, pomoći će u praćenju svih detalja pošiljke, sve do lokacije vinograda. Vodi evidenciju svih uključenih procesa koje međunarodni kupci mogu pratiti do kraja lanca kako bi provjerili autentičnost i kvalitet grožđa.

Blockchain

Uvođenje dijela temeljenog na Blockchain-u pružit će dodatni sloj udobnosti uvoznicima u pogledu pouzdanosti sigurnosti podataka u Apeda sistemima, kaže M Angamuthu, predsjedavajući Apeda. Omogućava i buduću integraciju podataka o indijskom lancu snabdijevanja sa globalnom mrežom podataka o lancima snabdijevanja svježim proizvodima. Sve ove inicijative Blockchain-a će vjerojatno integrisati kako bi se osigurala nesmetana razmjena podataka o kretanju svježih proizvoda u budućnosti.

To će dovesti do pravovremene razmjene informacija što će rezultirati smanjenjem potencijalnih gubitaka u rukovanju i kvarenju. Blockchain tehnologija osigurava zajedničku, nepromjenjivu knjigu koja olakšava postupak evidentiranja transakcija i praćenja imovine u poslovnoj mreži. Tehnologija je idealna za isporuku tih informacija jer pruža trenutne usluge. Te dijeljene i potpuno transparentne informacije pohranjene na digitalnoj knjizi kojima mogu pristupiti samo članovi mreže.

Blockchain tehnologija sve više pronalazi upotrebu u bankarstvu, finansijskim uslugama, međunarodnoj trgovini i logistici. Pokušava se Blockchain koristiti za rješenja praćenja u lancu snabdijevanja hranom kako bi se osigurala sigurnost hrane. Ovo se posebno odnosi na praćenje ostataka, standardizaciju proizvoda i prepoznavanje područja visoke proizvodnje i kvaliteta.

GrapeNet – Farm to fork

U periodu 2019.-20. Indija je izvezla hiljade tona svježeg grožđa u milionskoj vrijednosti. Uzgoj grožđa pokriva 140.000 hektara sa godišnjom proizvodnjom od 3,4 miliona metričkih tona, a glavne države proizvođači su Maharashtra, Telangana i Karnataka. Holandija je odredište broj jedan za indijsko grožđe, a slijede je Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bangladesh, UAE i Saudijska Arabija. Holandija je ujedno i najvažnije trgovačko središte svježeg voća u Evropi, a uvođenje tehnologije Blockchain dodati će nivo kredibiliteta izvozu iz Indije.

Inicijativa Apeda Trust Chain bilježi podatke kao što su identifikacija poljoprivrednika i vinograda, uključujući lokaciju farme, uzimanje uzoraka za laboratoriju na nivou farme, izvještaji o ispitivanjima, nivo ostataka pesticida, podaci o berbi na nivou farme, dostava u skladište sa poljoprivredne parcele. Tu je i Agmark za ocjenjivanje poljoprivrednih parcela u halama za pakovanje, izvozna pošiljka stvorena u skladištima i izdavanje fitosanitarnih certifikata za izvoz pošiljki.

GrapeNet uključuje preko 45.000 farmi, 200 firmi za pakovanje, preko 100 izvoznika, osim zvaničnika državnih vlada i Apeda. Dobavljač IT rješenja zasnovanih na Gurugram-u, Logicsoft, dizajnirao je i razvio GrapeNet, kao i druge sisteme praćenja za Apeda. Apeda tehnički tim sarađivao je sa Logicsoft-om kako bi implementirao Apeda Trust Chain i integrisao GrapeNet.

Apeda

Iako Apeda trenutno testira implementaciju Blockchain-a u lancu snabdijevanja izvoza stonog grožđa, u budućnosti planira proširiti ovo rješenje na druge proizvode hortikulture i organske proizvode, kaže Sudhanshu, sekretar Apeda. Izvozno tijelo apex takođe podržava takve inicijative za poljoprivredne proizvode koje promovišu druge organizacije. Nedavno je pokrenut postupak izvoza crvene banane iza kojeg stoji Blockchain tehnologija, izvoznik voća sa sjedištem u Tirupur-u, Green Agro Products, u saradnji sa MABIF (Nabard).

Kao dio inicijativa za promociju izvoza, Apeda je implementirala sisteme certifikovanja i praćenja u izvozni lanac za brojne proizvode. Među njima su GrapeNet za stono grožđe, Peanut.Net za proizvode od kikirikija, Tracenet za organske proizvode, Meat.Net za meso bivola. Ovi sistemi pomogli su indijskim proizvođačima i izvoznicima da osiguraju uvoznicima prakse kvaliteta u lancima snabdijevanja. Očekuje se da će uvođenje Blockchain-a dodatno poboljšati kredibilitet Apeda sistema certifikovanja i praćenja.

Portal za tržišnu inteligenciju i olakšavanje trgovine pod nazivom AgriExchange i brojni sistemi praćenja implementirani su kako bi pomogli u izgradnji pristupa tržištu i osiguranju kvaliteta za izvoznike. Apeda takođe istražuje izgradnju rješenja zasnovanih na vještačkoj inteligenciji sa ogromnim podacima o međunarodnoj trgovini stečenim tokom godina za izgradnju sistema predviđanja izvoza.

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-u-buducnosti/ i https://ovinu.info/od-tla-do-stola-strategija-eu/

Izvor: https://www.financialexpress.com/. Naslov orginala: Farm to fork: Where did these grapes come from? (Od tla do vilješke – odakle je došlo ovo grožđe?) Objavljeno: 01.04.2021. by Banasree Purkayastha. Prevod: Dragutin Mijatović