Sjeverna Makedonija – regioni, sorte i vina

region sorta vino

Sjeverna Makedonija je država u srcu Balkanskog poluostrva, u jugoistočnoj Evropi. Vinskom industrijom ovdje dominiraju crvena vina. Proizvodnja se fokusira na dvije autohtone sorte Vranac i Kratošija. Neke internacionalne sorte kao što bordo sorte vinove loze Cabernet Sauvignon i Merlot su sve prisutnije.

Sjeverna Makedonija
Vinogradarski regioni Sjeverne Makedonije; https://www.researchgate.net/

Glavni vinogradarski regioni ovdje su: Pčinja-Osogovo na zapadu, Pelagonija-Polog na istoku i Povardarje (dolina rijeke Vardar, čiji je Tikveš glavni podregion). Republika u cjelini ima oko 23.000 ha vinograda, uključujući i manje površine stonih sorti grožđa.

Sjeverna Makedonija – Vinogradarski regioni

Region Pelagonija-Polog je regija koja se prostire na istoku zemlje prema Bugarskoj, sa podregionima: Kratovo, Kumanovo i Pijanec

Vinogradi regiona Pelagonija-Polog. Izvor: http://winesofmacedonia.mk/

Region Povardarje koji se nalazi u dolini rijeke Vardar i koncentrisan je uglavnom oko gradova Negotino i Kavadarci. Kad je reč o kvalitetnim i vrhunskim vinima, ovo je sigurno najvažniji makedonski vinski region. Podregioni su: Đevđelija – Valandovo, Kočani, Ovče Polje, Skoplje, Strumica – Radoviš, Tikveš i Veles.

Sjeverna Makedonija

Vinogradi regiona Povardarje. Izvor: https://winesofmacedonia.mk/

Region Pčinja-Osogovo nalazi se oko Ohridskog jezera prema granici sa Albanijom, sa podregionima: Bitola, Kičevo, Ohrid, Prespa, Prilep i Tetovo.

Iako je zemlja bez izlaza na more, republika ima i kontinentalne i mediteranske uticaje na svoju klimu. Duž albanske granice, u jugozapadnom uglu republike, nekoliko velikih jezera ublažuju klimu. Sklonište koje pruža lokalna topografija kombinuje se sa drugim geološkim faktorima kako bi se stvorilo posebno produktivno poljoprivredno zemljište, posebno oko gradova Struga i Resen. Grožđe ovdje igra važnu ulogu u lokalnoj ekonomiji i poljoprivredi.

Prespansko jezero, koje Severna Makedonija dijeli sa Grčkom i Albanijom, je najviše tektonsko jezero u Evropi. Tokom mnogo milenijuma uzdignuto je kompleksnom geološkom aktivnošću regiona na visinu od oko 850 metara. Tektonska jezera nastaju kada se već postojeće topografske depresije uzdižu tektonskim pokretima i vremenom postaju prirodni jezerski bazeni.

Značaj ovog procesa za vinogradarstvo je u tome što ne zahtijeva prisustvo planinskih lanaca ili glečera, te klimatske uslove koje ti fenomeni impliciraju. Tako Prespansko jezero i njegovo susjedno Ohridsko jezero uživaju u svim blagodetima sunčanog, kontinentalnog okruženja i čistog vazduha koji se nalazi na ovim uzvišenjima. Ponekad bez podmuklih vremenskih uslova sa kojima se susreću druga planinska jezera.

Vinogradi, vinarije Popov. Izvor: https://journeymacedonia.com/

Sjeverna Makedonija je mala zemlja na jugoistoku Balkanskog poluostrva, a tako snažan i važan faktor na balkanskoj vinskoj mapi.

Sorte vinove loze

Lokalne sorte Sjeverne Makedonije; bijele: Smederevka, Žilavka, Tamjanika, Župljanka; crne: Vranac, Kratošija, Stanušina, Prokupac, Ohridsko crno.

Internacionalne sorte u poslednje vreme postaju sve popularnije, posebno otkad su vinari počeli da teže proizvodnji kvalitenijiih vina. Može se reći da nema vrhunskog vina visoke kategorije koje nije nastalo kao blend, kupažiranjem nekih od svjetski poznatih sorti: crne: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah i bijele: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Viognier, Rkaciteli.

Sjeverna Makedonija

Ako govorimo generalno o nekom zajedničkom karakteru makedonskih crvenih vina, ona su uglavnom jaka i robustna, snažne taninske strukture, dobrog odnosa kiselosti i slasti. Vina su sa naglašenim aromama zrelog crnog bobičastog voća džemastog karaktera, nešto manje sitnog crvenog voća, zatim čokolade i ponekad začinskih karakteristika.

Sjeverna Makedonija – Vinarije i vina

Što se tiče zastupljenosti vinarija, daleko najprisutnija i najpoznatija je Tikveš, koja je među prvima započela revoluciju makedonskog vinarstva. Ova vinarija prije desetak godina drastično je promijenila imidž, portfolio i kompletan nastup na tržištu. Može se reći da je ova vinarija svojom premium kategorijom vina (Special selection i Limited) otvorila put za mnoge druge makedonske vinske kuće koje su se orijentisale ka proizvodnji visokokvalitetnih vina.

Sjeverna Makedonija
Vina vinarije Tikveš. Izvor: https://mobile.twitter.com/

Sličnim putem krenula je i vinarija Stobi, najnovija u nizu ozbiljnih ulaganja u makedonsko vinarstvo. Vinogradi ove vinarije i barik podrum mogu da služe kao ogledno dobro, a vinarija proizvodi vina i u premium segmentu. Od vina se svakako ističu barikirana vina Syrah, Merlot, Vranec, Charrdonay te izvrstan cuve koji čini Vranec, Merlot i Cabernet Sauvignon pod imenom Aminta

Bovin je već stari znanac domaće vinske publike sa svojim Imperatorom. Vrhunac proizvodnje vinarije Bovin svakako su vina iz 100% sorte Vranac My Way i Era od kojih My Way dozrijeva u hrastovom buretu preko godinu dana, a Era skoro dvije godine.

Najdalje su ipak otišli Chateau Sopot i Chateau Kamnik, sa vinima koja mogu da pariraju mnogim zvučnim imenima u svijetu. Naročito Kamnik, čija vina svake godine podsećaju publiku da Sjeverna Makedonija i te kako može da iznedri vrhunska vina. Terroir Vranec Grand Reserva iz 2011. godine proglašen je prema Decanter-u najboljim crvenim vinom na području srednje i istočne Europe.

Sjeverna Makedonija
Vinarija Kamnik. Izvor: https://exoticwinetravel.com/

Izvori:

Pripremio: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? Washington je druga po veličini države koja proizvodi vino u SAD. Postoji preko 1.000 vinarija koje proizvode preko 17 miliona kutija vina (1 kutija 9 litara), što doprinosi ekonomskom uticaju u državi sa više od 8 milijardi dolara. U prosjeku, država Washington dodaje 4 nove vinarije mjesečno.