Nema čudesne sorte grožđa

grožđe klima vinarstvo vinogradarstvo

Nema čudesne sorte grožđa. Koje su sutrašnje sorte grožđa? Kako bi odgovorili na ovo pitanje, prošle godine je grupa ICV u regionu Languedoc (Francuska) počela da prati desetak sorti grožđa iz različitih južnoevropskih zemalja, koje su u posljednjih 5 do 10 godina zasadili različiti vinogradari u regiji.

Nema čudesne sorte grožđa
A Xarello vine at Domaine du Chapitre. – Foto: DR

Sorte su Verdelho, Verdejo, Alvarinho, Xarello, Parellada, Assyrtiko i Malvasia Istriana za bijele vina, a Aleatico, Touriga Nacional, Nero d’Avola, Primitivo, Agiorgitiko, Montepulciano i Saperavi za crvena vina.

Nema čudesne sorte grožđa

Sorte su zasađene u pet područja – dva u području Gard i tri u Herault. ICV-ova eksperimentalna vinarija je provela fermentaciju malih serija kako bi se utvrdilo koje od njih su bile u stanju da se izbore sa različitim problemima uzrokovanim klimatskim promjenama.

Nema čudesne sorte grožđa

To uključuje suočavanje sa mrazom kroz kasnije kretanje pupoljaka i/ili sposobnost proizvodnje grožđa u slučaju mraza zbog rodnih sekundarnih pupoljaka. Suočavanje sa vodenim stresom. Prilagođavanje visokim temperaturama. Očuvanje potencijala kvaliteta uz razuman sadržaj alkohola, dobru kiselost i boju i zaštitu aromatičnog integriteta.

Jacques Rousseau, šef vinogradarskih usluga grupe ICV, sumirao je rezultate ove prve godine posmatranja: „Među testiranim sortama nijedna ne ispunjava sve ove okvire. Ne postoji čudesna sorta koja ispunjava sva ova očekivanja. Sorte se moraju birati zavisno o vašim prioritetima i kombinovati sa drugim adaptacijama u upravljanju vinogradima”

Naslov orginala: “No miracle grape variety” meets all the challenges of climate change (“Nema čudesne sorte grožđa” koja ispunjava sve izazove klimatskih promjena).

Izvor: https://www.vitisphere.com/. Objavljeno: 30.06.2022. by Vitisphere. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Koja vina je najbolje odabrati za kuvanje? Laka bijela vina, oksidisana vina sa orašastim plodovima i desertna vina. Evo kako to funkcioniše. Koristite lagano bijelo vino da dodate kiselost u marinadu; oksidisano vino sa orašastim plodovima za stvaranje ukusne deglazure (poput marsala sosa!) i redukujte slatko desertno vino, u gusti sirupasti slatko-kiseli sos.