Šta je drugo vino?

château kvalitet vinarstvo vino vinska kultura

Šta je drugo vino? Kako cijene grande crus classés dostižu nove visine, i neposredno prije nego što berba 2019. izlazi na tržište. iDealwine baca pogled na bordeaux specifični fenomen «drugo vino». Drevna tradicija ili marketinški trik? Dobra kupovina ili pogrešan izbor?

Šta je drugo vino

Suprotno uvriježenom mišljenju, Bordeaux već dugo proizvodi drugo vino. Arhiva pokazuje da je Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande stvorio drugo vino 1874. godine koje je poslano na moskovsku izložbu. 1902. godine Léoville Las Cases kreirali su svoj „Clos du Marquis“. Château Margaux slijedio je primjer 1908. godine, sa svojim „Pavillon Rouge de Margaux.”

Osamdesetih godina prošlog vijeka drugo vino je postalo sve raširenije kako su cijene vrhunskih bordoških vina počele rasti. Iz marketinške perspektive, ideja je bila proizvesti vino na istoj zemlji kao i vino dvorca. Vino koje bi služilo kao uvod u ime, ali po pristupačnijoj cijeni. Pavillon Rouge du Château Margaux je, dakle, neka lošija verzije Château Margaux. Veerzija koja nije sasvim jednaka svom „starijem bratu“, ali ima sličan kvalitet, od njegove složenosti i strukture, do dugoročnog podrumskog potencijala. Na neki način, drugo vino ima okus vrhunskog vina u vinogradu.

Postoje naravno jasne razlike između prvog i drugog vina svakog dvorca, dovoljno je samo pogled na porijeklo poslednjeg tj. drugog vina. Postoje tri glavne mogućnosti za proizvodnju drugog vina (a ponekad se mogu kombinovati).

Šta je drugo vino

Prije svega, drugo vino može se proizvesti sa vinogradarskih parcela na kojima su zasađeni najmlađi čokoti. Takođe je moguće da se drugo vino proizvede od grožđa sa posebnih parcela koje se nikada ne koriste za proizvodnju vrhunskog vina. To je slučaj sa Clos du Marquis (Château Léoville Las Cases), des Tourelles de Longueville (Château Pichon Longueville Baron) i dijelom Forts de Latour (Château Latour).

Alternativno, drugo vino može se proizvesti od grožđa ili vina iz bačvi, prvobitno namijenjenih prvoklasnom vinu. Vina koja su diskvalifikovana – možda zato što grožđe nije bilo dovoljno sazrelo ili zato što je sorta grožđa bila manje kvalitetna u određenoj godini. Ovo objašnjava zabrinutost nekih purista zbog toga što su druga vina lošijeg kvaliteta od nekih neklasifikovanih vina, pa čak i nekih crus bourgeois koja se prodaju po istoj cijeni.

Proces izbora zaista može biti strog. U nekim godinama, dvorci se ne ustručavaju odbaciti polovinu svoje proizvodnje, ako ne i više, kako bi zadržali najbolje za vrhunsko vino. Međutim, treba biti oprezan kod generalizacija i brzih procjena jer se istinski «nepoželjno» grožđe neće koristiti u drugom vinu i da ima tendenciju da se prodaje dalje trgovini. Drugo vino je vino samo po sebi, i prima svu brigu i pažnju prvog vina, bilo da govorimo o njezi grožđa, procesu proizvodnje vina ili doradi vina. Većina dvoraca takođe želi rebrendirati ova vina, tako da su izričito identifikovana sa grand cru-om. Drugo vino iz Château Lynch-Bages, ranije poznato pod nazivom «Haut-Bages Averous», preimenovano je u «Echo de Lynch-Bages».

Treće vino

Na sličan način, drugo vino Château Palmer-a, «La Réserve du Général», postalo je «Alter Ego de Palmer». Château Léoville Poyferré čak je vinu Château Moulin Riche dao svoj vlastiti namjenski terroir (20 hektara). Od berbe 2009. ova etiketa je samostalna marka, a drugo vino iz dvorca Léoville Poyferré i Moulin Riche sada se prodaje pod imenom «Pavillon de Léoville Poyferré».

Mana je što druga vina nisu zaobišla nagađanja – zapravo upravo suprotno. Savršen je primjer Carruades de Lafite Rothschild, na koji neizostavno utiče veliko zanimanje za istoimeni dvorac. Za berbu 2005, glavno vino pušteno kao en primeur po cijeni od 490 evra, a danas cijena na iDealwine iznosi preko 700 evra. Isto tako, Carruades iz 2005. objavljen je po cijeni od 50 evra, a nakon nekih astronomskih porasta cijena između 2009. i 2010. godine, danas se prodaje za više od 200 evra. Château Margaux nedavno je odlučio stvoriti «treće vino» kako bi racionalizovao svoju ponudu i bolje odgovorio na rastuću potražnju za vinima sa dvorca, istovremeno održavajući kvalitet (i cijenu) svog drugog vina.

Međutim, svi proizvođači ne dijele ovu viziju. Na primjer, znamo da Château Pontet-Canet ograničava količine svog drugog vina, Les Hauts de Pontet-Canet, jer želi očuvati složenost i posebnost svog vrhunskog vina. Takvi proizvođači osjećaju se rastrganima između ideje da favoriziraju neke pakete i odbace druge. Iz istih razloga, Château Cheval Blanc odlučio je da ne proizvodi berbu drugog vina, Petit Cheval, iz 2015. godine. Otada ima mnogo primjera za to.

Kao što vidite, pitanje drugog vina postalo je fenomen sam za sebe. Nešto na što treba pripaziti ako ste neko ko bi želio probati djelo legendarnog dvorca bez sasvim iste cijene …

Izvor: https://www.idealwine.info/.  Naslov orginala: What is a second wine? Objavljeno: 26.04.2021. by Idealwine. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/bordeaux-klasifikacija-vina-1855/