Marqués de Riscal

vinska kultura

Marqués de Riscal. Diplomate, novinari, mislioci, vinogradari i pustinjaci sa najmanje impresivnim imenom Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal osnovao je vinariju M. de Riscal sredinom 19. vijeka.

Marqués de Riscal

M. de Riscal je povremeno živio u gradu Bordeaux, ali je posjedovao vinograde u regionu Rioja. Godine 1858. odlučio je saznati kako se vino proizvodi u regionu Bordeaux i pobrinuo se da je 9.000 kalemova sorti najvišeg kvaliteta, uključujući i najfinije sorte Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir, posađeno na imanjima izvan malog sela Elciego u regionu Rioja.

Time je postavio temelje za cijelu modernu vinsku industriju u regiji Rioja. M. de Riscal predstavio je metode i principe proizvodnje vina iz regiona Bordeaux. Pokrenuo je nove prese za vino, nove tehnike sortiranja, metode fermentacije i, prije svega, dugotrajno skladištenje vina u malim hrastovim buradima. Ranije su se vina sa tog područja uglavnom čuvala u glinenim posudama. Danas je čuvanje vina u hrastovom buretu zaštitni znak regiona Rioja. M. de Riscal i dalje je u vlasništvu potomaka osnivača, a u mračnim podrumskim lukovima, kako se zove katedrala, čuva se 10.000 boca vina.

Izvor: https://vinlagraren.se/. Naslov orginala: Lite mer om Marqués de Riscal (Malo više o M. de Riscal). Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vinarije-svijeta/https://ovinu.info/vinarije-koegsistencija-korisnika/ i https://ovinu.info/sta-je-vinarija/