Šta je talog u vinu?

kvalitet okus vina tehnologija vinarstvo vino

Šta je talog u vinu? Od one bogate teksture u vašem vinu Chardonnay do onih ukusnih okusa briochea u vašem šampanjcu, talog je vrlo cijenjen u nekim krajevima vinskog svijeta.

Šta je talog u vinu
Odležavanje šampanjca u podrumima u Reims-u. Evgeny Shmulev / Alamy Stock Photo

Talog su pretežno mrtve ćelije kvasca zaostale u procesu fermentacije, ali postoje dvije vrste.

Grubi talog“ odnosi se na talog koji nastaje u vinu nakon fermentacije. Grubi talog obično pada na dno posude za proizvodnju vina i obično se prilično brzo odvaja od tečnosti, iako ne uvijek.

Fini talog su manje čestice koje se sporije talože u vinu. Mogu se i filtrirati, ali neki vinari odluče ih ostaviti na različito dugo vrijeme u nastojanju da poboljšaju složenost vina. Neki vinari mogu uzburkati talog kako bi podstaknuli razvoj dodatnih tekstura i aroma u svojim vinima – metoda poznata i kao batonnage .

Šta znači ostariti na talogu?

Ostaviti vino u kontaktu sa mrtvim ćelijama kvasca možda neće zvučati previše privlačno na papiru. Starenje taloga može se koristiti za pojačavanje određenih aroma ili za donošenje više tijela i teksture vinu. To je tehnika koja se obično povezuje sa bijelim vinima i pjenušavim vinima, ali ne isključivo i nije za svaki stil.

Vina mogu odležavati na talogu nekoliko sedmica i mjeseci ili nekoliko godina. Prema zakonu, šampanjac koji nije određen sa godinom berbe (non-vintage) mora odležati 15 mjeseci u boci i provesti najmanje 12 mjeseci na talogu, navodi Šampanj Comité.

Šampanjac sa označenom godine berbe (vintage) mora odležavati na talogu najmanje tri godine. U stvarnosti mnoge kuće odležavaju vina duže od ovog osnovnog praga.

Možete li se okusiti talog u vinu?

Tradicionalnim pjenušavim vinima, poput šampanjca, ćelije kvasca umiru u boci nakon druge fermentacije. Vremenom to u vinu može stvoriti ‘autolitičke’ okuse, poput brioša, biskvita ili hljeba.

Talog (Lees) takođe vinu daje složenost i dodaje finoću mjehurićima, kažu u sindikatu kuća šampanjca. Orašaste arome, poput badema, plus okusi sijena i kvasca, svi mogu biti rezultat vina koje neko vrijeme odležava na talogu ili “sur lie” kako je kaže na francuskom. Ekspert Jim Budd nedavno je pregledao nekoliko vina Muscadet de Sèvre et Maine “Sur Lie” u sklopu pregleda najnovijih izdanja iz regiona Loare Valley. Kompleks 2019 ima atraktivne zrele limunske arome sa kvasnim, prepečenim karakteristikama i dugim završetkom, rekao je za vino Domanes Luneau-Papin ‘Clos des Allées’ 2019.

Talog može nekim vinima dati bogatstvo i dodatnu teksturu, kao i doprinos ravnoteži. “Vrijeme zadržavanja taloga nakon sekundarne fermentacije donosi velike dividende za englesko pjenušavo vino, vino sa uvijek visokim prirodnim nivoima kiselosti”, rekli su suci Decanter World Wine Awards za 2019. godinu, nakon dodjele medalje za Wiston Estateu, Blanc de Blancs Brut 2011.

Odluka da li vino ostaviti za odležavanje ili odmaranje na talogu, nasuprot aktivnom miješanju taloga, često se svodi na stilski izbor vinarije, rekao je Jean-Charles Thomas, vinar i direktor vinarije Louis Latour u Burgundiji, u članku o Decanterovom savjetu za 2017. godinu. Reduktivna priroda taloga takođe pruža određenu zaštitu od oksidacije, dodao je on.

Izvor: https://www.decanter.com/. Naslov orginala: What are lees in wine? – Ask Decanter  (Šta je talog u vinu? – Pitaj Decanter). Objavljeno: 22.07.2021. by Chris Mercer. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/novi-zivot-za-vinski-talog/