Švedsko pivo proizvedeno od grožđa

grožđe pivo vino
Švedsko pivo od grožđa

Švedsko pivo od grožđa. Nekoliko dana prije otvaranja festivala piva GBG Beer Week ”Sedmica piva u Göteborg-u” lokalna pivara proizvela je pivo tipa IPA (India Pale Ale) uz mali spor. Zapravo radi se o pivu proizvedenom od grožđa? ”Gožđano pivo” hibrid između piva i vina počelo je dobijati na popularnosti kako u inostranstvu (van Švedske) tako i u Švedskoj. Ranije je Hönsinge Hantwerks Pivara nagrađena za svoju varijantu piva i sada Vega Bryggeri (Vega Pivara) iz Göteborg-a želi da prati trend. Vega Bryggeri je proizvela pivo IPA koje pored hmelja sadrži grožđani sok koji se uobičajeno koristi u proizvodnji vina. Želimo proizvesti pivo koje privlači znatiželjne i pivo koje širi predstavu o tome šta jedno pivo može biti. Kažu Karl von Spreti i Claes Ljunggren iz Vega Bryggeri u saopštenju za novine.

Pivo pod imenom ”Goodness Grapecious”, došlo je na tapet pošto je Vega Bryggeri upitana može li da proizvode oficijelno pivo za GBG Beer Week. GBG Beer Week (GBG Nedelja Piva) će se održati ove godine petu godinu zaredom, a održat će se početkom aprila. Prvi put od 2016. godine, jedna lokalna pivara je uspela da predstavi zvanično pivo u Nedelji piva (Beer Week). Ranijih godina oficijelno pivo uvijek privuče veliku pažnju. Stigbergets Bryggeri (Pivara) došla je kao prva švedska pivara sa svojim pivom na RateBeers listu piva. Listu najboljih IPA piva cijelog svijeta. Preostaje da se vidi šta ljubitelji piva misle o pivu na bazi grožđa (vina) proizvedenog u Vega Bryggeri (Vega Pivari).

Pogledati i: https://ovinu.info/koje-bi-pivo-trebalo-da-pijete/

Naslov orginala: Ny svensk öl är gjord på druvor;  Izvor: http://nyheter-sverige.ga/allt-om-vin/;  Objavljeno: 14.03.2019. by Fridah Johansson;  Prevod: Dragutin Mijatović