Trend vina koji biste poželjeli?

degustacija vino vinska kultura

Trend vina. Neke mode pijenja dolaze i odlaze, druge, poput rosé vina i sada sveprisutnog narančastog vina, tu su da ostanu. Uz neizvjesnost koja je 2.020. pokrenuta u industriji pića, tačno predviđanje sljedeće vinske pomame zastrašujući je zadatak. Da bi otkrili koji bi trendovi uskoro mogli biti u modi, VinePair je anketirao profesionalce. Svrha je bila pronaći vina i industrijske prakse za koje se nadaju da će uskoro dobiti na snazi. Od inovativne američke vinske regije do sorti grožđa i vinskih stilova koji zaslužuju više pažnje, evo 12 trendova koji mogu doći u obližnju vinoteku ili restoran.

Trend vina

Vinski trendovi koje bi sommelieri poželjeli-1

• Piti vino Marsala, Marsala pripada čaši, a ne tanjiru.

• Piti Piquette, To je lagani, malo gazirani proizvod od grožđa, i tradicionalno se služi vinogradarima tokom berbe.

• Vidjeti više Navojinih zatvarača na bocama vina, Jednostavno više metalnih navojnih zatvarača i manje plute. Održivost navojnog zatvarača je pravi put!

• Piti Šampanjac, Piti šampanjac ili pjenušavo vino bez ikakvog razloga.

Vjerovati svojim instinktima, Naučiti vjerovati sebi – i svojim vlastitim nepcima – više od brojeva. Vjerujte svojim instinktima o tome šta volite, umjesto da pijete ono što neko drugi misli da biste trebali piti. …

• Piti Grosses Gewächs suvi Riesling, Ovo vino bi trebalo biti više zastupljeno na vinskim kartama. Vino je super kompleksno.

• Posjetiti više Kafe vinski barova, U oba pića možete uživati u tom okruženju, raditi neki posao ili se družiti sa prijateljima.

Selfi bez vina, “Pijem vino bez postavljanja slike boce. Ako troje ljudi zajedno popije bocu Clos Rougeard, ali niko ne objavi sliku na Instagramu, da li se to i dalje broji? “

Vinski trendovi koje bi poželjeli-2

Sjevernoameričko hibridno grožđe, Piti vina sorti grožđa (Frontenac Noir, Marquette, Brianna) – za razliku od grožđa Vitis vinifera koje svi znamo i volimo.

• Vidjeti više Oznake sa tehničkim podacima vina, Više tehničkih podataka detaljno na etiketi. Zanimljivo je kada vinarije daju informacije o vinu, režimu čuvanja u hrastovom buretu, vinogradima i imenu vinara, vinogradara ili gospodara podruma.

Transparentnost, Transparentnost zašto ne! Jednostavno stavljanje sastojaka vašeg vina na etiketu (kao i na ostalim namjernicama prehrambene industrije). Ovo je pokret o svjesnosti. Dug je put dovesti ljude na pravi put do kojih im je stalo, ali ako bi se od vinske industrije tražilo da označi sve sastojke, to bi se moglo promijeniti.

• Piti Riesling, Mnogi sommelieri i vinski stručnjaci cijene kvalitet Riesling vina jer je to toliko jedinstveno i svestrano vino koje se sparuje sa gotovo bilo kojom vrstom hrane. … Riesling nudi nepcu svjež novi buket okusa i zaista je sasvim različit od bilo kojeg drugog vina. Ako ste ‘antislatkost’, koja se često povezuje sa toliko njemačkih Riesling vina, držite se suvih Riesling vina iz mnogih zemalja Novog svijeta. I dalje ćete dobiti profil okusa, ali mnogo manje slatkoće – iako ponekad slatkoća zaista pomaže pri hlađenju začinjene hrane.

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-globalni-trendovi-2020/

Naslov orginala: We Asked 12 Sommeliers: What’s One Trend in Wine You Wish Would. Catch On? (Pitali smo 12 sommeliera: Koji bi trend u vinu poželjeli?). Izvor: https://vinepair.com/. Slika: https://www.jancisrobinson.com/.  Objavljeno: 11.11.2020. by Ashlie Hughes. Prevod: Dragutin Mijatović