Vinski bonton

Vinski bonton

vino vinska kultura zabava

Vinski bonton. Savjeti za zabavu uz vino počinju sa vinskim servisnim bontonom. Poznavanje pravilnog redosleda serviranja različitih vina, idealne temperature serviranja za crvena i bijela vina i pravilnog načina točenja. Ovdje smo pokrili neka uobičajena pitanja data kao vodič. Kako se ponašati kada sledeći put budemo oranizovali druženje uz vino.

Vinski bonton
Postavljanje čaša za vino i vodu

Česta pitanja: Vinski bonton/Wine etiquette

Vodič za otvaranje i točenje vina

 1. Koji je ispravan redosled posluživanja/serviranja vina?
 2. Na kojoj temperaturi treba poslužiti crveno vino?
 3. Na kojoj temperaturi treba poslužiti bijelo vino?
 4. Koji je ispravan način otvaranja boce vina?
 5. Zašto su čaše za crveno vino veće?
 6. Koji je ispravan način točenja vina?
 7. Koji je ispravan način nazdravljanja/zveckanje čašama za vino?
 8. Kako da držim čašu za vino?
 9. Postoji li ispravan način da se pije iz vinske čaše?

Vinski bonton za večere

 1. Da li da otvorim vino koje gost donese?
 2. Postoji li pravilo za dopunjavanje čaša?
 3. Šta je sommelier?
 4. Sommelier vs Connoisseur

Vodič za otvaranje i točenje vina-1

 • 1.Koji je ispravan redosled posluživanja/serviranja vina? Počnite sa najlakšim vinom i završite sa najslađim vinom. Na primjer: pjenušavo i šampanjac, svijetlo bijelo (Riesling, Sauvignon Blanc), puno bijelo (Chardonnay, Viognier), rosés, svijetlocrveno (Pinot Noir), puno crveno (Cabernet Sauvignon), desertno vino
 • 2.Na kojoj temperaturi treba poslužiti crveno vino? Lakša crvena vina serviraju se na 10-150C (50 – 59oF). Crveno vino se može rashladiti u frižideru oko 45 minuta kako bi se postigla idealna temperatura. Lakše crvene boje su bolje hladnije, a punije crvene se najbolje serviraju na 15-180C (59-650F). Ako se vino servira previše toplo, imat će okus previše slatkog i ravnog (ili će izgubiti dio svoje živahnosti). Vino koje je previše rashlađeno će izgubiti dio okusa.
 • 3.Na kojoj temperaturi treba poslužiti bijelo vino? Između 5-130C (41 i 550F). Hrskava, svježa bijela vina su bolja hladnija od bijelog kompleksnije starosti.
 • 4.Koji je ispravan način otvaranja boce vina? Uvijek najtiše moguće. Cilj je da se ne čuje glasno pucanje za razliku od otvaranja boce šampanjca ili pjenušavog vina.
 • 5.Zašto su čaše za crveno vino veće? Posuda čaše je dizajnirana tako da kada se toči vino ima prostora da pusti aromu i da se vino popije. Suženje stakla obezbjeđuje kanal do nosa. Crvene boje imaju više prostora za disanje u čaši za oslobađanje aroma. Bijela će ostati malo hladnija duže u manjoj čaši.
Ovako sommelier sipa crveno vino

Vodič za otvaranje i točenje vina-2

 • 6.Koji je ispravan način točenja vina? Držite bocu za podnožje i napunite čašu nešto manje od pola dok točite vino. To daje vinu prostor da ‘diše’ i oslobađa aromu unutar čaše. Crvena treba napuniti malo niže od 1/2 jer im je potrebno više izlaganja kiseoniku kako bi oslobodili svoj okus. Inače, šampanjac i pjenušavo vino se mogu napuniti do vrha flaute/čaše. Jaka vina, Porto, Sherry, Madeira i Marsala su desertna vina. Servirati oko 1/4 standardne čaše za vino. I ako se pitate, da, definitivno mislim da je jako vino, boljeg okusa u većoj čaši nego u tradicionalnoj porto čaši. Kao sporedna napomena, dodavanje vinske ”kragne” oko grlića boce pomaže da se apsorbiraju one dodatne kapi koje su sklone da se slijevaju niz stranu boce. 
 • 7.Koji je ispravan način nazdravljanja/zveckanja čašama za vino? Obavezno zveckajte čašama ‘bell-to-bell’ (od zvona do zvona) prije nego što otpijete vino. Ovo smanjuje šanse za lomove.
 • 8.Kako da držim čašu za vino? Poznavatelj vina obično bi svoju čašu držao na dnu čaše sa drškom između kažiprsta i palca i koristio bi srednji prst kao oslonac. Ako kupu čaše držite rukom ono zagrijava vino i to utiče na okus.
 • 9.Postoji li ispravan način da se pije iz vinske čaše? Pijenje iz istog položaja na čaši svaki put smanjuje tragove na ustima na čaši. Ova fotografija je dobar primjer šta ne treba raditi. Obratite pažnju na tragove ruža oko vrha čaše. Pokušajte piti iz istog položaja i sa iste strane čaše.

Vinski bonton za večeri

 • 1.Da li da otvorim vino koje gost donese? Ne postoji obaveza posluživanja vina koje gost donese. Po Vašem je nahođenju hoćete li ga otvoriti ili ne. Kao domaćin, možete imati unaprijed isplanirana vina za ovu zabavu. Odaberite da ga podijelite ili sačuvajte za neki drugi put. Kao gost, ako poklanjate flašu vina domaćinu, umotajte je kao poklon. Ako ga želite podijeliti, nemojte ga umotavati i recite domaćinu da ste ga kupili da ga podijeli. Razmišljajući izvan okvira, zašto ne razmisliti o davanju otvarača za vino kao poklon?
 • 2.Postoji li pravilo za dopunjavanje čaša? Pijte istim tempom kao i vaši gosti i uvijek ponudite drugima dopunu prije nego što sipate sebi. U idealnom slučaju, htjet ćete naučiti o najčešćim tipovima vina na raspolaganju, kao i o ispravnim čašama koje ćete koristiti za svaku priliku i kako upariti određena vina sa jelima.
Vinski bonton
Asortiman vina i tipovi čaša sa kojima ih možete poslužiti: Čaše za vino sa lijeva na desno: 1.svijetlo bijelo, 2.svijetlo crveno, 3.jako vino, 4.šampanjac/pjenušavo, 5.punocrveno npr. Cabernet Sauvignon/Bordeaux, 6.rose, 7.puno bijelo npr. Chardonnay, 8.slatko desertno vino

Naslov orginala: Wine Etiquette – How to Pour, Serve and Enjoy Guide (Vinski bonton – Vodič za točenje, posluživanje i uživanje). Izvor: https://topbottleopener.com/. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Pouka iz života: Naš život, kad se gleda u početku, izgleda beskrajan; ali kad se pogleda s kraja puta, onda se vidi da je vrlo kratak (Arthur Schopenhauer).