Vina više nema

Vina više nema?

alkohol vinarstvo vino vinska kultura

Vina više nema? Nadolazeće preporuke o vinu u novim Smjernicama za ishranu promijenit će način na koji se vino gleda i kako se vinska industrija priprema. Šta se dešava kada američka vlada preporuči da je najzdravija opcija da ne pijete vino. Ako odlučite da pijete vino, da ne konzumirate više od 2 čaše nedeljno? Šta se dešava kada se ovaj savet proširi sa milione tačaka na internetu? Ovo je savjet koji Kanađanima daje kanadska vlada i to je vrsta savjeta o pijenju vina koju je dr. George Koop, direktor Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, predložio da bi se američke smjernice mogle podržavati:

“Mislim, neće ići gore, prilično sam siguran. Dakle, ako (smjernice o potrošnji alkohola) idu u bilo kojem smjeru, to bi bilo prema Kanadi.”

Vina više nema?

Sutra će se održati prvi sastanak odbora koji je osnovan za preispitivanje konzumacije alkohola. Izvješaj će se poslati ionima koji će revidirati američke smjernice o ishrani – uključujući iste smjernice koje su 2020. godine predložile muškarcima da ograniče pijenje na dvije čaše dnevno, a ženama do jedne čaše dnevno.

Među pitanjima koja je ovaj odbor zadužen da odgovori su sledeća:

  • 1. Kakav je odnos između konzumiranja alkohola i rasta, veličine, tjelesne građe i rizika od prekomjerne težine i gojaznosti?
  • 2. Kakva je veza između konzumiranja alkohola i rizika od određenih vrsta raka?
  • 3. Kakva je veza između konzumiranja alkohola i rizika od kardiovaskularnih bolesti?
  • 4. Kakva je veza između konzumiranja alkohola i neurokognitivnog zdravlja?
  • 5. Kakav je odnos između konzumiranja alkohola i rizika od smrtnosti od svih uzroka?

Iako ovaj komitet neće davati preporuke o tome šta bi trebalo uključiti o alkoholu u smjernice o ishrani 2025-2030 koje će biti objavljene 2025. godine. Njihovi odgovori na gornja pitanja će igrati ključnu ulogu u informisanju odbora koji vodi razvoj smjernica za ishranu. I nemojte računati na to da će se ovom odboru prenijeti bilo kakva perspektiva industrije. Postoji zajednički napor da se osigura da svako ko ima i najmanju vezu sa alkoholnom industrijom bude pušten u blizinu komiteta.

Evo šta američke smjernice o ishrani 2020-2025 trenutno kažu o konzumaciji alkohola:

Odrasli punoljetni mogu odabrati da ne piju, ili da piju umjereno, ograničavajući unos na 2 čaše ili manje dnevno za muškarce i 1 čaša ili manje dnevno za žene, kada se konzumira alkohol. Manje piti je bolje za zdravlje nego piti više. Postoje neke odrasle osobe koje ne bi trebalo da piju alkohol, kao što su žene koje su trudne.

Konzumacija alkohola može imati…

Ovo je bio isti savjet koji je dat u smjernicama za ishranu 2015-2020: „Ako se konzumira alkohol, treba ga konzumirati u umjerenim količinama. Do jedne čaše dnevno za žene i do dvije čaše dnevno za muškarce – i to samo za odrasle, zakonske dobi za piće.”

Smjernice 2010-2015 bile su malo drugačije:

“Konzumacija alkohola može imati korisne ili štetne efekte, zavisno o količini konzumirane, dobi i drugim karakteristikama osobe koja konzumira alkohol. Konzumacija alkohola može imati korisne efekte ako se konzumira u umjerenim količinama. Snažni dokazi iz opservacijskih studija pokazali su da je umjerena konzumacija alkohola povezana sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Umjerena konzumacija alkohola takođe je povezana sa smanjenim rizikom od smrtnosti od svih uzroka među srednjim i starijim osobama i može pomoći da se kognitivne funkcije održe netaknutom sa godinama.

Međutim, ne preporučuje se da bilo ko počne češće da pije ili pije na osnovu potencijalnih zdravstvenih koristi. Umjereno uzimanje alkohola takođe je povezano sa povećanim rizikom od raka dojke, nasilja, utapanja i ozljeda od padova i sudara motornih vozila.” “Manji rizik od kardiovaskularnih bolesti”…”smanjen rizik od smrtnosti od svih uzroka”…”može pomoći da se kognitivne funkcije održe netaknutom sa starošću”.

Sada pogledajte pitanja 3, 4 i 5 koja će ispitati odbor koji savjetuje Odbor za smjernice za ishranu o alkoholu. Uz to, uzmite u obzir da je prije godinu dana Svjetska zdravstvena organizacija izjavila, “kada je u pitanju konzumacija alkohola, ne postoji sigurna količina koja ne utiče na zdravlje”.

Koje su šanse da ćemo u Smjernicama o ishrani 2025. vidjeti nastavak savjeta da je umjerena konzumacija vina dvije čaše dnevno za muškarce i jedna čaša dnevno za žene? Prihvaćam opklade na ovo pitanje i spreman sam dati 10-1 kvotu svakome ko želi da se kladi da će nove smjernice ostati iste.

Ne postoji sigurna količina konzumiranja alkohola

Zapravo, s obzirom na smjer savjeta o alkoholu koji vidimo širom svijeta i u Sjedinjenim Državama, da li bi bilo iznenađenje da nadolazeće Smjernice o ishrani 2025. izgledaju otprilike ovako:

Ne postoji sigurna količina konzumiranja alkohola. Čak i konzumiranje alkohola u malim količinama može povećati vaše zdravstvene rizike, uključujući rizik od raka. Ako ipak odlučite da pijete alkohol, ograničite unos na 1-2 čaše sedmično. Zdrav način života ne uključuje konzumaciju alkohola.”

Sada, da se vratimo na ranije pitanje: Šta bi savjeti američke vlade u tom smislu imali o vinskoj industriji? Počnimo s pretpostavkom da to neće dovesti do toga da više ljudi proba vino. Složimo se i da to neće dovesti do povećane potrošnje vina u Sjedinjenim Državama.

Razmotrimo uticaj savjeta u nadolazećim Smjernicama o ishrani za 2025. da ne biste trebali piti vino ako ste zabrinuti za svoje zdravlje. Taj se savjet pojavljuje “iznad krila” u svim novinama i web stranicama vijesti u zemlji. Pojavljuje se u prvih 15 minuta internet vijesti. Vodi li to, gdje ili je druga ili treća priča na svim kablovskim vjestima u zemlji. Možemo li se složiti da ovakva pokrivenost neće povećati potrošnju vina?

Takođe bismo trebali uzeti u obzir uticaj koji će ovaj savjet imati kada se ponovi na milionima web stranica – uključujući svaku komunikaciju državne vlade o zdravlju. Opet, pretpostavimo da ova vrsta masovnih poruka neće povećati potrošnju vina. Ovo su aspekti koje vinska industrija treba uzeti u obzir. A kada razmotre ova pitanja, trebali bi početi razmišljati kako će odgovoriti ne samo na najavu koja dolazi, već i na stvarni učinak ovih novih preporuka: manja konzumiranja vina.

Vina više nema …

Nije samo svijest javnosti o ovim preporukama ono što će smanjiti potrošnju vina. Upravo će te preporuke dovesti do poziva da se za vino uvedu strašnije oznake upozorenja. To će dovesti do reklamiranja i promotivnih zabrana vina. To će biti opravdanje za nova pravila cijena vina. I to će biti jedno od opravdanja koje će države koristiti za usvajanje, ograničenje alkohola u krvi od 0,05 za DUI (driving under the influence), vožnje pod uticajem. Sve ove stvari će zauzvrat dodatno smanjiti potrošnju vina.

Vina više nema

Vinska industrija može se boriti protiv onoga što dolazi poduzimanjem zajedničkih napora da suprotstavi neke od spekulativnijih i nečuvenih tvrdnji koje se iznose protiv konzumiranja vina. Ali na kraju, ovaj napor, iako je od velike pomoći, neće uvjeriti ljude da vino, među svim ostalim alkoholnim pićima, ima značenje i važnost za koju svi znamo da ima i da ima. Umjesto toga, morat će se uložiti napor da se uzdigne važnost napitka.

Mondavi odbrana

Robert Mondavi je 1989. napisao sledeće:

“Vjerujemo da je vino umjereno, civilizovano, sveto, romantično piće za vrijeme obroka preporučeno u Bibliji. To je tečna hrana koja je dio civilizacije već 8.000 godina. Vino su vjekovima hvalili državnici, naučnici, pjesnici i filozofi. Korišćeno je kao vjerski sakrament, kao primarni napitak za hranu, te kao izvor zadovoljstva i razonode. Vino je prirodni napitak za svaku proslavu: rođenje djeteta, mature, zaruke, vjenčanja, godišnjice, promocije, porodična okupljanja, zdravice između vlada i druge svečanosti.”

Ovo se zove Mondavi odbrana. Ne navodi nikakve zdravstvene tvrdnje. To ne govori o dobrobiti vina za naše kardiovaskularno zdravlje. Ne bavi se uticajem vina na naše kognitivno zdravlje. To potvrđuje da je vino osnovni napitak; napitak koji je čovečanstvo prihvatalo milenijumima. Ovo je poruka koju vinska industrija mora usvojiti i širiti poput šumskog požara. Može se izraziti na različite načine. Može se formulisati tako da odgovara različitim prilikama i formatima. Ali to će biti od suštinskog značaja za odbranu vina i vinske industrije jer naša vlada čini sve što može da ubedi Amerikance da izbjegavaju vino.

Naslov orginala: Wine No More: The U.S. Government’s Coming Attack on Wine and How To Fight Back (Vina više nema: Predstojeći napad američke vlade na vino i kako uzvratiti). Izvor: https://tomwark.substack.com/. Tekst: Tom Wark. Objavljeno 11.01.2024. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Pouka iz života: Definicija Jayne Mansfield. Muškarci su stvoreni sa dvije noge i osam ruku.