Vino i kalorije

alkohol vino vinska kultura zdravlje

Vino i kalorije. Uravnotežena ishrana je ključni element zdravog načina života, a kalorije nisu jedino o čemu treba voditi računa, već na prehranu treba gledati u cjelini. Preporučuje se umjerenost u konzumiranju hrane i pića, međutim, možda se pitate o svom dnevnom unosu kalorija i broju kalorija koje se nalaze u vinu.

Vino i kalorije

Kalorije se razlikuju od vina do vina, a tačan broj kalorija zavisi i o alkoholu i sadržaju šećera u vinu koje ste odabrali. Manji doprinos dolazi od organskih kiselina (ca. 3-5% ukupnih kalorija po litru vina su organske kiseline). Iz tog razloga, one nisu uzeti u obzir u našim proračunima u nastavku).

ŠEĆER I ALKOHOL

Šećer. Kao i svako voće, grožđe sadrži šećer. Kada se zgnječi i stisne, šećer direktno prelazi u sok od grožđa. Ovaj šećer kvasci koriste kao hranu, a zatim se fermentacijom soka pretvara u alkohol. Fermentacija šećera će se nastaviti sve dok se ne postigne određeni nivo alkohola (izbor vinara). U ovom trenutku fermentacija će prestati i šećer koji nije pretvoren u alkohol ostat će u vinu. To je ono što zovemo rezidualni šećer.

Vino i kalorije

Što više šećera ima u soku od grožđa, više alkohola će biti u vinu. U zavisnosti od količine zaostalog šećera mirna vina se dijele na suva, polusuva, poluslatka, slatka. Svaki gram šećera je 4 kcal, što više šećera ima u vinu, to će vino biti više kalorično.

Alkohol. Kalorije sadržane u alkoholnim pićima uglavnom potiču od sadržaja alkohola: Poznato je da 1 gram alkohola sadrži 7 kcal. Na primjer: 10 grama alkohola će tako sadržavati 70 kcal. Ovih 70 kcal uzima samo u obzir sadržaj alkohola i stoga je samo jedan dio ukupnih kalorija.

Vina sa većim procentom alkohola imat će više kalorija od vina sa niskim procentom alkohola. Naprimjer jako vino (Porto) u odnosu na lagano bijelo vino Chardonnay ima više kalorija. Sadržaj alkohola u vinu stoga može biti dobar prvi korak ka poznavanju kalorija određenog vina. Ukupne kalorije u vinu će stoga zavisiti od berbe koju ste odradili i varirat će zavisno o tipu vina (suvo, polusuvo, poluslatko, slatko).

KOLIKO KALORIJA IMA U RAZLIČITIM TIPOVIMA VINA?

Kalorije u čaši vina zavise od tipa vina i veličine čaše.

Tipovi vina. Ako želite da ograničite unos kalorija, preferirajte suvo vino prije nego slatko vino. Suva vina imaju malu količinu šećera ili uopšte nemaju, dok slatka vina mogu imati različite nivoe slatkoće (od srednje slasti do slatkih). Procenat alkohola će zavisiti od sorte grožđa, klime / terroara regiona, itd.

Veličina čaše. Većina današnjih trpezarijskih stolova će imati velike prelijepe čaše koje će vam omogućiti da zavrtite vino i pustite da njegove arome ispune čašu. Odličan način da u potpunosti ocjenite vino koje probate. Iako toplo preporučujemo ove tipove čaša, važno je paziti na količine koje se služe u svakoj čaši. Velike čaše zapravo mogu dovesti do veće potrošnje vina i zauzvrat većeg unosa kalorija. Preporučujemo da zadržite veličinu čaše od 100 ml.

Da li ste znali? Važno je uzeti u obzir ne samo unos kalorija, već i pokušati saznati više o vinu koje odaberete da pijete. Ovo će poboljšati vaše uživanje i uvažavanje vina To će vam takođe pomoći da napravite uspješne parove sa hranom, stvarajući sveukupno veće iskustvo. Prije nego što pređemo na pojedinosti za različite tipove vina, zapamtite da je 1 gram alkohola = 7 kcal i 1 gram šećera = 4 kcal.

CRVENO VINO – Koliko kalorija ima u čaši crvenog vina?

• Čaša od 100 ml laganog crvenog vina sa 12,5 vol% ima oko 85 kcal. Crvena vina laganog tijela obično su osvježavajuća sa oštrom kiselinom i lako se piju. Primjer crvenog vina laganog tijela je Pinot Noir iz Francuske ili Primitivo iz Italije.

• Čaša od 100 ml crvenog vina srednjeg tijela sa 13 vol% ima oko 90 kcal. Crvena vina srednjeg tijela lako se uparuju sa raznolikom hranom i ova vina će se osjećati bogatije sa sadržajnijom teksturom. Primjeri vina srednjeg tijela mogu dati sorte kao što su Cabernet Franc, Merlot, Grenache.

• Čaša od 100 ml punog crvenog vina sa 14 vol% ima oko 100 kcal. Cabernet Sauvignon, Malbec, Tannat, Syrah ili Douro crvena vina kao što je Touriga Franca su vinsko grožđe koje može dati puna crvena vina. Vina će biti moćna i djelovat će koncentrovanije sa odličnom taninskom strukturom, višim nivoom alkohola i gustinom aroma. Mogu se uparivati uz brojna jela od mesa i tjesteninu.

• Prosječan kalorijski sadržaj čaše vina je između 70-100 kcal, zavisno od tipa vina i sadržaja alkohola u vinu.

Tip vina i kalorije

  • Crveno vino laganog tijela sa 12,5% vol. (100 ml) > ~85 kcal
  • Crveno vino srednjeg tijela sa 13,0% vil. (100 ml) >~90 kcal
  • Puno crveno vino sa 14,0% vol. (100 ml) >~100 Kcal
Vino i kalorije

BIJELO VINO – Koliko kalorija ima u čaši bijelog vina?

• Čaša od 100 ml suvog bijelog vina sa 11,5% vol. ima oko 75 kcal. U većini slučajeva suvo bijelo vino će biti osvježavajuće sa živahnom kiselinom. Može biti cijenjeno u mladosti jer pokazuje voćne sortne arome. Neka od ovih vina mogu odležati razvijajući veliku složenost (npr. Pinot Gris/Pinot Grigio, Riesling, Vinho Verde ili Sauvignon Blanc sa 11,5% vol.).

• Čaša od 100 ml srednje suvog bijelog vina sa 13,5% vol. ima oko 90 kcal. Bijelo vino punog tijela često je cijenjeno zbog svoje bogate teksture i koncentrisanog okusa. Arome putera, vanilije ili kreme proizlaze iz tehnika proizvodnje vina koje obično uključuju odležavanje u bačvi, manje kontakta i fermentaciju u bačvi. Mnoge sorte grožđa mogu dati puna vina: Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Albariño; međutim, Chardonnay će vjerovatno nositi krunu u ovoj kategoriji.

• Čaša od 100 ml slatkog bijelog vina će početi sa 100 kcal zbog sadržaja šećera kao i alkohola. Slatka bijela vina su veoma slatka i često se mogu kombinovati sa desertom, sirom ili čak ponekad čokoladom. Neka od poznatih tipova su Tokaji ili Vin Santo.

• Prosječan kalorijski sadržaj čaše vina je između 70-100 kcal, zavisno od tipa vina i alkohola u vinu, slatko vino može imati više kalorija.

Tip vina i kalorije

  • Suvo bijelo vina sa 11,5% vol. (100 ml) >~75 kcal
  • Srednje suvo bijelo vino sa 13,5% vol. (100 ml) >~90 kcal
  • Slatko bijelo vino>100 kcal

ROSÉ VINO – Koliko kalorija ima u čaši rose vina?

Rosé vina mogu varirati od suvih i mineralnih do slatkih i voćnih. Obično su malo lakša od crvenih vina što znači manje alkohola. Kalorije u čaši rose vina će stoga varirati u zavisnosti od sorte grožđa koja se koristi i nivoa alkohola.

• Standardna čaša suvog rose vina sa 12,5% vol. (~100 ml) ima oko 85 kcal.

• Prosječan kalorijski sadržaj čaše vina je između 70-100 kcal, zavisno od tipa vina i sadržaja alkohola u vinu.

PJENUŠAVO VINO – Koliko kalorija ima u čaši pjenušavog vina?

Proizvedena širom svijeta, pjenušava vina cijenjena su zbog svoje elegancije. Pjenušava vina obično imaju niži nivo alkohola između 11% i 12,5% vol. alkohola.

• Čaša od 100 ml ekstra brut pjenušavog vina sa 12 vol% ima oko ~80 kcal, dok će srednje suvo pjenušavo vino od 100 ml imati ~95 kcal.

• Sorte grožđa koje se obično koriste za pjenušava vina su: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Chenin Blanc, Maccabéo, Riesling ili Muscat.

• Prosječan kalorijski sadržaj čaše vina je između 70-100 kcal, zavisno od tipa vina i sadržaja alkohola u vinu.

Jeste li znali da omiljeni i rafinisani mjehurići u pjenušavim vinima nastaju tokom alkoholne fermentacije kada se kvasci hrane šećerom i proizvode alkohol i ugljen dioksid.

AROMATIZOVANO VINO – Koliko kalorija ima u čaši aromatizovanog vina?

Aromatizovana vina kao što je Vermut (Vermouth) su jaka vina (vina sa više sa 15% vol. alkohola) koja su aromatizovana korijenjem, začinima i voćem, kao i začinskim biljem. Veličine čaša su obično manje od onih za mirna vina.

• Čaša od 85 ml sa 15% vol. Vermuta ili drugog aromatizovanog vina ima oko 170 kcal.

• Prosječna kalorijska vrijednost čaše aromatiziranog vina je između 125-170 kcal na 85 ml, zavisno od tipa vina i sadržaja alkohola u vinu.

JAKO/LIKERSKO VINO – Koliko kalorija ima u čaši jakog/likerskog vina?

Jaka/likerska vina se proizvode dodavanjem alkohola prije, tokom ili na kraju alkoholne fermentacije. Njihov alkohol može porasti do 20% vol. ili čak više. Njihov stil može varirati od suvog do slatkog. Slađi stilovi kao što su Port, slatki Sherry ili slatka Madeira su ukusni i uvijek se služe u manjim čašama. Čaša može varirati između 60 i 85 ml.

• Čaša takvog desertnog vina od ~85 ml sa 15% vol. može se računati da ima oko ~125 kcal, dok će čaša desertnog vina sa 20% vol. imati oko ~170 kcal.

Vino i kalorije

Izvor: https://www.wineinmoderation.eu/.Naslov orginala: Wine & Calories. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/sadrzaj-alkohola-u-vinu/https://ovinu.info/potrosnja-alkohola/