U vinu je zdravlje

U vinu je zdravlje

antiokisdanti vino zdravlje

U vinu je zdravlje. Na osnovu rezultata najnovijih istraživanja, mislim da se danas može promijeniti stara latinska izreka ”U vinu je istina”. U vrijeme kada u zemlji oživljava vinarstvo i iz godine u godinu se osniva sve više vinograda koji proizvode sve kvalitetnija vina od grožđa, vrijedno je spomenuti i blagotvorno djelovanje ovog najplemenitijeg pića.

Iako su stari Grci vinu pripisivali ljekovita svojstva, tek temeljna istraživanja dvadesetog vijaka potvrđuju da vino ima vrlo visoku ljekovitost i pozitivno djeluje na ljudski organizam.

U vinu je zdravlje
Izvor: https://www.facebook.com/photo/ dornfelder

Ako se jedna do dvije čaše vina dnevno popije za vrijeme obroka, omogućava nam da izbjegnemo mnoge opasne bolesti, zadržimo mladost i blagostanje duže? Uopšteno govoreći, ovi dobrotvori su sastojci vina dobijeni od plodova vinove loze kao i oni koji nastaju tokom procesa fermentacije i odležavanja vina. Naravno, treba naglasiti da je crveno vino vrednije.

Resveratrol

Naučna istraživanja dokazuju da su uzrok starenja ćelija i njihove smrti, što opet dovodi do mnogih bolesti, uključujući i rak, tzv. slobodni radikali – “oksidansi”. Osim što izazivaju haos u metaboličkom procesu, oni mogu uništiti ćelijske membrane i mutirati naš DNK. Sjedeći način života, stres, loša ishrana, pušenje, zagađenje životne sredine su faktori koji povećavaju količinu slobodnih radikala u našem organizmu. Ljudsko tijelo se brani tako što proizvodi enzime koji uništavaju slobodne radikale, ali često ne uspijeva i gubi u ovoj neravnomjernoj borbi.

Biljni svijet ima slične probleme. Biljke stoga proizvode “antioksidanse”, jedinjenja nazvana polifenoli, za borbu protiv uljeza. Upravo u crvenom vinu nalazimo najkorisnija jedinjenja ne samo za biljke već i za ljude. U bijelom vinu ih ima oko 10 puta manje.

Među polifenolima koji se nalaze u crvenom vinu, flavonoidi i resveratrol su najvažniji za naš organizam. Flavonoidi, sprečavajući oksidaciju lošeg LDL holesterola, štite nas od ateroskleroze i krvnih ugrušaka. Resveratrol sprečava mutaciju ćelija i stvaranje slobodnih radikala, čime ograničava nastanak raka i inhibira njihov razvoj. Resveratrol se najbolje apsorbira u ljudskom tijelu i obavlja svoju funkciju kada je otopljen u alkoholu.

Utvrđeno je da sadržaj resveratrola varira između vina i grožđa od kojeg se ta vina proizvode. Zavisi od sorte grožđa i gdje se uzgaja. Rezultati rađeni na vinima proizvedenim od istih sorti grožđa pokazuju da najviše resveratrola imaju crvena vina iz regiona Burgundija 4,39 mg/l, Bordo 3,89 mg/l u Evropi i Oregon 4,3 mg/l u SAD. Crvena vina iz Italije postižu mnogo lošije rezultate: prosjek 1,76 mg/l, Španija i Portugal: pros. 1,64 mg/l, Australija: pros. 1,47 mg/l i isto kalifornijsko vino od 1,47 mg/l.

U vinu je zdravlje

Stoga se može pretpostaviti da hladnija klima bolje utiče na nakupljanje resveratrola u grožđu. U ovoj situaciji se može optimistički gledati prema poljskim crvenim vinima proizvedenim od sorti grožđa koje karakteriše visok sadržaj resveratrola, kao što su Dornfelder, Monarch, Roesler ili Rondo. Nadajmo se da će u bliskoj budućnosti istraživanja poljskih crvenih vina to potvrditi.

U vinu je zdravlje

Vino, posebno crveno, bogato je kalijumom koji sprečava hipertenziju, magnezijumom, apsorptivnim gvožđem i kalcijumom. Vino sadrži i aminokiseline, rastvorljiva vlakna, organske kiseline kao što su vinska, jabučna i cimet, koje pospješuju lučenje žuči i olakšavaju probavu masti, te acetilsalicilnu kiselinu, dobro poznati aspirin. Zahvaljujući prisustvu tanina u vinu koje se pije tokom jela, povećava se lučenje pljuvačke i probavnih enzima, kao i dotok krvi u probavni sistem, što poboljšava probavu i ubrzava dopremanje hranljivih materija u krv. Tako da sa sigurnošću možemo reći “IN VINO SANITAS” (U vinu je zdravlje).

Imajte na umu, međutim, da višak popijenog vina može izazvati suprotne efekte – zato ga zadržimo u umjerenim količinama. Pijmo vino uz obroke, nikako na prazan želudac i ne više od 3-4 (male, oko 50 grama) čaše dnevno – zavisi od metabolizma pojedinca. Ljudi sa dijabetesom ne bi trebali piti vino.

Izvori podataka:

Enološka konferencija, Zakopane 2009

  • – Referat dr. Bernarda GIRAL-a “Mjesto vina u zdravoj ishrani”
  • – Marie-Annette CARBONNEAU (Medicinski univerzitet u Montpellieru, Francuska)
  • „Uticaj polifenola grožđa i vina na bolesti srca i kardiovaskularne bolesti.“,
  • “Efekti polifenola grožđa i vina na cjelokupno zdravlje: epidemiološka analiza.”
  • “Vino liječi” – Gunter Theis,

Izvor: https://www.winorosl-mch.eu/. Naslov orginala: In Vino Veritas-In Vino Sanitas. Objavljeno: by Mariusz Chryk. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu: Sada je vrijeme da se pije i pleše slobodno po zemlji (Horatius)