Vino i emocije

Vino i emocije

aroma vina degustacija kvalitet vino vinska kultura

Vino i emocije. Projekat između 7 univerziteta i 2 istraživačka instituta razvija naučni protokol za proučavanje korelacija između molekula i osjećaja. Prema nauci postoji veza između vina i emocija.

Vino i emocije
Izvor: https://www.pinterest.se/

Ne samo zbog preporuka vodiča ili uparivanja sa hranom, vino treba birati i zbog emocija koje u nama budi. Faktor koji je očigledno ne samo subjektivan, već i naučno dokazan. Međunarodna akademija za senzornu analizu (International Academy of Sensory Analysis) okupila je tim sastavljen od stručnjaka sa sedam univerziteta (Pisa, Brescia, Cattolica, Pavia, Udine, Torino i Tuscia) i dva istraživačka instituta (Cnr-Consiglio Nazionale delle Recearche i Centro Study Assaggiatori) koji su razvili test protokola i započeli testiranje vina iz različitih regiona. 

Studija je usmjerena na razumijevanje koje emocije prenosi svako vino i da li je moguće uspostaviti korelaciju između njih, senzornih karakteristika i prisutnih molekula. Ono što se posebno pokazalo je da pozitivne emocije imaju direktnu korelaciju prije svega sa sfernom percepcijom, cvjetnom, voćnom i začinskom strukturom iako u različitoj mjeri.

Vino i emocije

U prvim zaključcima se takođe ističe da hedonistička vrijednost koja se pripisuje datom vinu zapravo određuje pozitivnost ili negativnost iskazane emocije. Analitičari ističu, u definisanju prvih zaključaka o predmetu proučavanja, da „izvjesna potvrda dolazi iz analize isparljivih jedinjenja koja naglašavaju kako je radost/sreća prije svega povezana sa molekulima terpena (cvjetni/balzamični) i etil esterima (voćni) dok ljutnja i tuga analitima koji se percipiraju kao nedostaci”.

Vino i emocije


Nadalje, prva istraživanja su otkrila da se emocionalni odgovor može detektovati i putem senzornog testa i putem encefalograma, kardiograma i propusnosti kože, ali ne samo to. Istraživači naglašavaju da postoji jasna veza između poznatosti i ugodnosti u odnosu na dati stimulus. Ova posljednja dimenzija proučavana je kroz implicitnu evaluaciju aktivnosti autonomnog nervnog sistema.

Izvor: https://winenews.it/it/.  Naslov orginala: Vino ed emozioni: fruttati, floreali e speziati attivano i nostri canali più profondi (Vino i emocije: voćno, cvjetno i začinsko aktiviraju naše najdublje kanale). Objavljeno: 08.01.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati

Zanimljivosti o lozi i vinu: Vino je najbolja metla za brige (Japanska poslovica).