Boce vina koje ste željeli

alkohol glavobolja šećer vino vinska kultura

Boce vina koje ste željeli. U onome što bi mogla biti najmanje iznenađujuća vijest ove godine, data gigant Nielsen izvještava. U poređenju sa vremenom prošle godine, internetska prodaja alkohola se udvostručila i da je opšta prodaja alkohola porasla za više od 20%. Nije tajna da više vremena provodimo kod kuće, sa punim domaćinstvom ili bez njega. Mnogo manje vremena ima za druženje; i pretpostavljam da nam je najvjerojatnije dosadno ili smo pod stresom.

Boce vina koje ste željeli

Kako potrošnja alkohola nastavlja rasti, kilogrami pandemije postaju nova norma. Sve je veći fokus na borbi za održavanje zdrave i uravnotežene ishrane, dok se malo upuštamo u ublažavanje teških vremena. Uđite u Mind & Body Wines, kolekciju niskoalkoholnih i niže kaloričnih kalifornijskih vina koja pružaju okus i kvalitet.

Marka Mind & Body Wines nudi trio vina “bez grijeha”, uključujući voćnu mješavinu Rosé, svježi cvjetni Pinot Grigio i robusni Cabernet Sauvignon. Sva vina su fermentisala na uobičajeni način uz dodatan korak propuštanja malog dijela vina kroz vrtložnu konusnu kolonu koji ga razgrađuje, ali ostavlja netaknute njegove živopisne arome.

Vina Mind & Body sadrže samo 90 kalorija i 9% alkohola na 150 ml, što je oko 25% manje od standardne procjene od oko 120 kalorija i 12% alkohola. Vina Mind & Body takođe su veganska i bez glutena, bez dodanog šećera, blagodat za uviđavne ljubitelje pića. Pitali smo nutricionistu i kuvara -voditelja Cleo TV-a Jernard Wells da razmisle kako iskoristiti blagodati zamjene uobičajenih crvenih, bijelih ili ružičastih vina za izbor vina sa manje kalorija.

Uradite to da promijenite lifestyle

Ako se nešto desilo u kući tokom mjeseci zaključavanja, to je liječenje sebe i kako pomoći u uklanjanju nebrojenih dnevnih stresnih faktora (beskrajni šumovi, jesam li uredu?). Ali sa toliko toga izvan naše kontrole, Wells savjetuje da nema boljeg vremena nego sada da obratimo pažnju na ono što unosimo u svoje tijelo, imajući na umu dugoročne ciljeve. Kaže da je važno ostaviti sebi vremena da bi sva podešavanja i prilagođavanja koje napravimo mogla stupiti na snagu.

“Prvih 30 ili 45 dana može vam se činiti teškim jer se prisiljavate da promijenite način na koji ste navikli jesti ili piti. Ali kad uđete u autopilot, to postaje dio vašeg uobičajenog izbora i normalnih odluka”, rekao je on. Još jedna opcija za svakoga ko se želi još više usmjeriti. Sestrinska marka Mind & Body, FRE, nudi vino bez alkohola koje sadrži manje od 0,5% alkohola. Ovo vino ima samo 70 kalorija po čaši od 240 ml (FDA smatra da je 240 ml glavna veličina za bezalkoholna vina) Vinoje je takođe i vegansko i bez glutena.

Povećajte uzimanje vode. “Za svaku čašu vina koju popijete od 150 do 240 ml trebali biste vratiti od 600 do 1200 ml vode nazad u svoje tijelo kako biste ga najbolje isprali”, kaže Wells. Kako naše tijelo nužno sadrže 60% vode, važno je nadoknaditi izgubljenu tečnost kako bi se izbjegla dehidracija. Istovremeno bi se pojačale funkcije poput cirkulacije, probave i održavanja zdrave tjelesne temperature. Pijenje vina sa nižim udjelom alkohola, poput onih iz Mind & Body-a, dehidraciju će održati na minimumu. Dodatni bonus: Ako ostanete hidratisirani, pomoći ćete i da izbjegnete glavobolju mamurluka.

Umjerenost je tvoj prijatelj

Vina sa nižim kalorijama olakšavaju uživanje u čaši (ili dvije), zadržavajući preporučeni dnevni unos od 1.600 do 2.400 kalorija za žene i 2.000 do 3.000 za muškarce. Uzdržavajte se punjenja čaše većom od standardne veličine od 150 ml. “Ako ste u iskušenju da popijete čašu više, sjetite se da biste te kalorije mogli uštedjeti za sljedeći dan”, kaže Wells. “I ne zaboravite pripaziti na unos tečnosti, ograničavajući unošenje slatkih opcija kao što su gazirana pića ili slatki sokovi.”

Pogledajte na sat. Ako se na kraju dana želite opustiti uz čašu (ili dvije) vašeg omiljenog vina, to je u redu. Ali pazite, pogledjte na sat, baš kao i kada je riječ o večerama ili večernjim zalogajima. Studije pokazuju da uzimanje bilo kakvog alkohola neposredno prije spavanja može poremetiti način spavanja kada sedativni efekt popusti nakon nekoliko sati.

Slično tome, unošenje bilo čega sa šećerom, prirodnim ili ne, može povećati nivo vaše energije i takođe stvoriti nepovoljan učinak na vaš san. Zato sebi ostavite malo vremena za dekompresiju. “Ako pijete vino kasno, neposredno prije odlaska u krevet, imajte na umu da u vinu još ima malo šećera.” kaže Wells. “Pijte vino dovoljno rano uveče da ima vremena da se upije u vašem sistem. Pokušajte to uraditi barem sat vremena prije nego što legnete i pođite spavati.”

Ravnoteža je ključ

Imajte na umu da je ravnoteža presudna kada je u pitanju dobro zaokružena i zdrava prehrana. Ako i odaberete vino sa manje kalorija ili sa malo alkohola, sve ostalo što pojedete ili popijete utiče na vaš ukupan unos. “Na kraju dana, besmisleno je kupovati vino bez dodanog šećera. Ni vina sa malim udjelom šećera ili sa niskim udjelom alkohola. Sve je ovo uzalud ako šećer svakodnevno bacate u kafu ili jedete puno tjestenine i skroba,” kaže Wells.

Šta će reći, ako pokušavate smršaviti, a brojke se ne mijenjaju, nije krivo samo vino. Iako vina Mind & Body pogoduju ishrani Keto i Paleo dijete, uzmite u obzir i sve ostalo što jedete i pijete. “Pratite šta konzumirate tokom dana kada pijete”, kaže Wells. “I pokušajte tih dana staviti u svoj prehrambeni meni više lisnatog zelenog povrća kako biste u potpunosti zanemarili šećere.”

Pogledati i: https://ovinu.info/kako-prezivjeti-mamurluk-naucni-vodic-za-zivot/

Izvor: https://vinepair.com/. Naslov orginala: Mind & Body Wines: The Guilt-Free Bottles You’ve Been Craving (Mind & Body Wines: boce vina koja ste željeli bez osjećaja krivice). Objavljeno: 27.01.2021. by Kym Backer. Prevod: Dragutin Mijatović