Čaša vina dnevno već je previše za vaše zdravlje

alkohol vino vinska kultura zdravlje

Čaša vina dnevno. Prema istraživanju o učestalosti i uticaju konzumacije alkohola, čak i ispijanje čaše vina ili piva dnevno predstavlja zdravstveni rizik. Piće je odgovorno za skoro 3 miliona smrtnih slučajeva svake godine u svijetu?

Čaša vina dnevno

Svaka treća osoba koja pije alkohol svake godine umre od zdravstvenih problema povezanih sa alkoholom, uključujući 2,2% žena i 6,8% muškaraca, prema studiji koja zagovara “nula alkohola”. Svijet ima 2,4 milijarde ”pijanaca”, od kojih su 63% muškarci.

Studija, koju je objavio medicinski časopis The Lancet, koji procjenjuje nivo potrošnje alkohola i njegov uticaj na zdravlje u 195 zemalja između 1990. i 2016. alkohol je 2016. prouzrokovao 2,8 miliona smrtnih slučajeva. U 2016. godini potrošnja alkohola bila je sedmi faktor rizika za preranu smrt i invalidnost u svijetu i vodeći uzrok smrti među ljudima starosti od 15 do 49 godina (saobraćajne nesreće, samoubistva, tuberkuloza …). Alkohol je povezan sa gotovo jednom od 10 smrtnih slučajeva u ovoj starosnoj skupini.

“Nula alkohola”

Pijenje jedne čaše pića dnevno tokom godine povećava rizik od razvoja bilo kojeg od 23 zdravstvena problema u vezi sa alkoholom kod ljudi u dobi od 15 do 95 godina (rak, kardiovaskularne bolesti, moždani udar, ciroza, nesreće, nasilje itd.), procjenjuju autori u poređenju sa onima koji ne piju.

To odgovara višku smrtnosti od 100.000 smrtnih slučajeva godišnje u svijetu zbog jedne čaše pića dnevno, precizira dr. Emmanuela Gakidou sa Instituta za ocjenu zdravlja (IHME, Univerzitet u Washingtonu), koautor studije. “Zdravstveni rizici povezani sa alkoholom su ogromni”.

Prema njenim riječima, ove rezultate podupiru i druga nedavna istraživanja koja su pokazala “jasne i uvjerljive korelacije između konzumacije alkohola i prerane smrti, od karcinoma i kardiovaskularnih problema”. “Mit o tome da je jedna ili dvije čaše pića dnevno dobro za vas samo je mit”. Samo “nula alkohola” umanjuje ukupan rizik od bolesti, naglašava ona.

Čaša vina dnevno – Ka apstinenciji?

U prosjeku, najveći broj alkoholnih pića (vino, pivo, žestoka pića itd.) dnevno konzumiranih među muškarcima zabilježen je u Rumuniji (8,2), a slijede Portugal i Luksemburg (po 7,3). Kod žena vodeća je Ukrajina (4,2), Andora i Luksemburg (po 3,4). U Francuskoj potrošnja u prosjeku iznosi 4,9 čaša dnevno za muškarce i 2,9 za žene.

Standardno piće ili čaša sadrži 10 grama čistog alkohola, na primjer mala čaša crvenog vina (100 ml) sa 13% alkohola, ili “čaša” viskija, jedan “shot” (30 ml sa 40%).

“S obzirom na zadovoljstvo koje je vjerovatno povezano sa umjerenim pijenjem, tvrdnja da ne postoji “siguran” nivo ne čini se argumentom za uzdržavanje”, rekao je sir David Spiegelhalter, statističar, profesor opšteg zdravlja na Univerzitetu Cambridge.

Ni vožnja nikada nije 100% sigurna, međutim “vlada ne preporučuje ljudima da izbjegavaju vožnju”. “Kad malo bolje razmislim, ne postoji siguran životni standard, ali niko ne bi preporučio suzdržavanje”, našalio se on.

Pročitati i: https://ovinu.info/zanimljiva-istorija-alkohol-kao-lijek/ i https://ovinu.info/sadrzaj-alkohola-u-vinu-i-drugim-picima/

Izvor: https://sosoir.lesoir.be/. Naslov orginala: Boire un verre de vin par jour, c'est déjà trop pour votre santé. Objavljeno: 24.08.2018. Slika: Pixabay. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i:

1.Le Belge champion du monde de la consommation d’alcool
2.Et si l’alcool que vous buviez influençait votre état d’esprit?