Zanimljiva priča i neočekivani susret u Meksiku

region vinarstvo vino vinska kultura

Zanimljiva priča i neočekivani susret. Cerovljani kod Gradiške – Branko Pjanić i Natalia Lopez – Meksiko – Vino – Teško za povjerovati. Neposredno ispred San Miguel de Allende-a nalazi se ekipa dinamičnih vinara koji oživljavaju vjekovnu tradiciju.

Zanimljiva priča i neočekivani susret
Lijevo: Natalia López Mota i Branko Pjanić, vlasnici Cava Garambullo, sa svojim psom Medom. Desno: linija boca vina u Cava Garambullo. Kredit: David Alvarado

Cava Garambullo

Bio je avgust, vrhunac sezone berbe, i Taylor Goodall me vozio do Cava Garambullo (po dogovoru). Mala vinarija je 15 minuta sjeverno od San Miguel de Allendea, gdje Goodall posjeduje Hotel Amparo sa pet spavaćih soba (dvokrevetnih od 180 dolara). Goodall-ovi prijatelji, Branko Pjanić i Natalia Lopez Mota, muž i žena tima iza Cava Garambullo, pozvali su ga u njihov vinograd da pomogne u drobljenju grožđa. Ispred nas, drumski trkač je žurio preko puta 51, nestajući u pejzažu paprike i stabala kaktusa. S obzirom da smo bili u zemlji vina, očekivala sam da ću vidjeti vinovu lozu lijevo-desno, ali nije bila na vidiku.

„Regija je stara manje od dvadeset godina u vinskom svijetu, a neki od proizvođača su zaista mladi“, objasnio je Goodall, ublažavajući moju zbunjenost. “Trenutno je nekako neotkriveno.” U gradu, ovo pokazuje. Lokalna vina nisu uobičajena na jelovnicima, a većina ljudi naručuje pivo ili tekilu.

Ali sada, kako ovo područje oživljava svoju vinsku baštinu, to se počinje mijenjati. Guanajuato – država u središnjoj visoravni Meksika koja je nešto manja od Merilenda – nije prepoznata po svom vinu na isti način kao dugo uspostavljena Valle de Guadalupe u Baja California. Posjetioci San Miguel de Allende i glavnog grada države, Guanajuata, češće će se fokusirati na umjetnost, arhitekturu i dizajn tekstila.

Lijevo: prodavnica Viñedo San Miguel. Desno: boce izložene u degustacionoj sali vinarije. Kredit: David Alvarado

Vinogradarstvo i vinarstvo

Ipak, vinogradarstvo je ugrađeno u tlo, datira iz 1520-ih, kada je španska kolonijalna vlada naredila da se vinove loze zasade širom Meksika. Proizvodnja vina je kasnije zabranjena za bilo koga izvan sveštenstva, ali nakon Meksičkog rata za nezavisnost 1821. godine, domaćinstva su ponovo počela da obrađuju vinograde.

U protekle dvije decenije u regiji je otvoreno više od 30 vinarija – u rasponu od tradicionalnih do eksperimentalnih. Vinarije danas čine mjesta na Guanajuatovoj Ruta del Vino, koja prati četiri vinske ceste širom države. Ova šarolika grupa etabliranih i novih vinara ponovo otkriva ritam zemlje. Obilne kiše padaju tokom sezone berbe, a temperature žestoko kolebaju iz dana u noć, često i do 30 stepeni. Ova vrsta stresa definiše pokožicu grožđa, šećer i ravnotežu kiselosti, što rezultira vinima koja su harizmatična i intrigantna i koja se sa velikom lakoćom ispijaju.

Stigavši u Cava Garambullo, uočila sam malo parče vinograda (konačno!) dok je Goodall pratio proizvodnu traku, predajući kante Pinot Noir grožđa. U susjednoj prostoriji sa bačvama, pas iz vinarije po imenu Medo – gledao je López-ine boce Azumbre 2019., mješavina sorti Syrah, Grenache i Cabernet Franc.

Zanimljiva priča i neočekivani susret
Viñedos San Lucas, vinarija u sklopu restorana i hotela sa 14 soba. Credit: David Alvarado

Zanimljiva priča i neočekivani susret. Proizvodnja vina

López i Pjanić sve rade ručno. Oni su vinariju uporedili sa radionicom u kojoj su zamjenili konvencionalne tehnike proizvodnje vina lukavim eksperimentisanjem, koristeći grožđe sa raznih farmi kako bi stvorili nefiltrirane prirodne mješavine. Dok sam probala vino Azumbre, njegovi brojni slojevi su se iskazivali na mom nepcu. Lopez je opisaivala porijeklo grožđa Cabernet Franc. “Dolaze iz dva različita terroira, udaljena trideset milja (42 km). Posetiocima to daje dodatnu vrijednost jer mogu probati vina iz različitih mikro-terroira.”

Zanimljiva priča i neočekivani susret
Lijevo: Degustacija vina u Dos Búhos-u, porodičnom vinogradu smještenom na nekadašnjem breskviku. Desno: sunčano dvorište u Dos Búhos-u. Kredit: David Alvarado

U obližnjem Dos Búhos — što znači “dvije sove”, znak za pernate stanovnike koji se gnijezde u blizini kapele na licu mjesta – zavrtjela sam Sauvignon Blanc mirisom koji je nosio tragove breskve. “Prošlo je više od dvadeset godina otkako na farmi uzgajamo breskve”, nostalgično je rekla menadžerica Lucero Lagarde. “Ali oni su svoju suštinu ostavili u zemlji. To je magija.” Odvela me je u vinograd na degustaciju rozea i lekciju o vinu sa malo intervencije. “Jedna od mnogih lijepih stvari koje proizlaze iz organskog vinarstva je to što vjerujemo prirodi.”

Zanimljiva priča i neočekivani susret
Sala za degustaciju u Viñedos San Lucas. Kredit: David Alvarado

Viñedo San Miguel

Sledećeg dana zamijenila sam patike za štikle za jedno popodne u dva prestižnija lokala u regiji, Viñedos San Lucas i Viñedo San Miguel. U San Miguel-u, koji proizvodi 150.000 boca godišnje, uzela sam čašu vina Malbec i prošetala kroz stabla maslina i grmlja lavande. Zgrada od cigle u kojoj se nalazi San Lucas je na prvi pogled skromna, ali unutar njenih zidova leži zemlja čuda, gdje je degustacija vina u dvospratnom podrumu samo uvod u konjičke i wellness aktivnosti.

Tokom ručka u San Lukasu, vrtjela sam Bolonjeze oko viljuške dok je sunce treperilo kroz drveće meskita. Italijansko selo se susreće sa centralnim Meksikom. Poput učesnika trke, skrenula sam sa glavne ceste i nestala u evoluirajućem terroaru – u kojem je bilo iznenađenja iza svakog ugla prekrivenog kaktusima.

Izvor: https://www.travelandleisure.com/. Naslov orginala: This Region Near San Miguel de Allende Is Home to Mexico's Next Great Wine Scene (Ova regija u blizini San Miguel de Allende dom je sledeće velike vinske scene u Meksiku). Objavljeno: 09.11.2021. by Danielle Bernabe. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-je-puno-zdravih-polifenola/