Zašto vino ima različit okus?

degustacija okus vina podrum vinograd

Zašto vino ima različit okus. Postoji jedno pitanje koje se mnogo puta postavlja. Zašto vina imaju okus i miris poput toliko različitih stvari, a ne samo grožđa?

Zašto vino ima različit okus

Što više pijete vino, sve više počinjete primjećivati suptilne okuse vina. Okuse poput vanile, začina, duvana, tropskog voća ili čak okeanskog vazduha. Znamo da vinar zapravo ne dodaje začine ili morsku vodu u vino, pa kako onda vino na kraju nasleđuje te okuse?

Grožđe je nevjerovatno upečatljivo, ali i nježno voće. Svaka odluka koju vinar donosi u toku procesa ima uticaja na okus vina. Počev od kako i gdje se uzgaja grožđe, šta se dogodi nakon dobijanja soka, utiče na to kakav vino na kraju ima okus i miris. Među vinarima se kaže da najbolje vino počinje u vinogradu. Dobar uzgoj izjednačava se sa odličnim vinom, a upravo u ovoj fazi grožđe prvi put dolazi u kontakt sa elementima koji mogu uticati na njegove krajnje karakteristike.

Elementi okusa

Zašto vino ima različit okus? Elementi poput vazduha takođe mogu imati uticaja na okus grožđa kako raste. U mnogim regionima svijeta, kao što su Španija i Grčka, veliki dio bijelih sorti uzgaja se na liticama koje gledaju na more. Dok se talasi urušavaju u stijene i prskaju slanu vodu u vazduh, slani vazduh grožđem apsorbuje kako sazrijeva, dodajući okus minerala grožđu koje može imati okus i miris poput svježeg morskog vjetra.

Nakon prelaska grožđa iz vinograda u podrum, svaka odluka koju vinar donosi ima uticaj na ukupan okus. Kako vinski proizvođač odabere presovanje grožđa, želi li držati fermentisani sok u čeličnom tanku ili hrastovom buretu. Koliko dugo vinar dozvoljava da vino odleži u tim posudama, pomažući u pružanju jedinstvenih okusa i mirisa u vinu. S obzirom na to da svi ovi faktori utiču na ukupan okus i miris vina, nije čudo što mnogi od nas osjete različite karakteristike prilikom degustacije i mirisa istog vina. To je jedna od stvari zbog kojih je ispijanje vina toliko zabavno.

Pogledati i: https://ovinu.info/culo-okusa-kako-funkcionise/

Preuzeto sa: https://sokolovzamak.rs/. Naslov orginala: Kako vino ima toliko različitih ukusa? Objavljeno: 17.02.2020. by Vinarija Sokolov Zamak. Pripremio za Sajt: Dragutin Mijatović