Etos iznad organskog

biodinamičko grožđe vino

Etos iznad organskog. Biodinamičko vinogradarstvo, koje kombinuje ekologiju i osjećaj duhovnosti, privlači interes vinske industrije.

Etos iznad organskog
Kayla Emineth, pomoćnica upravnika vinograda, koristi reznice vinove loze za rabacivanje čaja za đubrenje u aprilu, što je jedna od biodinamičkih vinogradarskih praksi koja se koristi u vinogradima Hedges Family Estate u blizini Benton City u državi Washington. Biodinamička proizvodnja, dugogodišnji pristup koji kombinuje naučne, ekološke i filozofske metode, privlači zanimanje za vinsku industriju zapadne obale gdje mnogi žele pronaći dobitnu nišu

Radnici na porodičnom imanju Hedges u gradu Benton, u državi Washington, zakopavaju kravlje rogove punjene stajskim đubrivom, beru u skladu sa lunarnim kalendarom i miješaju preparate za plodnost tla u skladu sa vrtlogom univerzalne energije. Ali, ne, ne igraju goli pod punim mjesecom. To su ih pitali. “Odgovor je ne”, rekla je Sarah Hedges Goedhart, generalna direktorica i vinar u Hedges-u. “Čak i nakon puno vina, ne.”

Do sljedeće godine, Hedges će u potpunosti pretvoriti svih svojih 110 hektara u biodinamičko vinogradarstvo, sto godina stare mješavine filozofskih i ekoloških poljoprivrednih praksi koje su stekle naklonost u vinskoj industriji. Sudeći prema Hedges-u, globalnom vinskom brendu, proizvođaču 540.000 litara vina i jednom od osnivača američkog vinogradarskog područja Red Mountain, metode nisu samo vruće među malim butik vinarijama.

Biodinamička poljoprivreda

Biodinamička poljoprivreda zahtijeva da vinogradi odvoje 10% svoje zemlje kao rezervat, smanje emitovanje ugljenika proizvodnjom vlastitih đubriva i bore se protiv štetočina sadnjom staništa predatora. Ideja je izgraditi farmu koja se održava uz minimalno oslanjanje i uticaj na okolni ekosistem. Pravila uzimaju sav etos organskog i idu dalje.

“S organskim proizvodima još uvijek se borite protiv prirode i ubijate stvari i nekako pozitivno reagujete na stvari”, rekao je Goedhart, takođe jedan od članova porodice Hedges koji posjeduju vinariju i vinograd.

Etos iznad organskog
James Bukovinsky, menadžer vinograda u Hedges-u, zakopava kravlje rogove punjene silicijevim dioksidom u aprilu kao način povezivanja energije tla sa kosmosom. Silikat, koji bi se otkopao najesen, koristio bi se u preparatima. Kravlji rogovi su jedan od najprepoznatljivijih aspekata biodinamičke poljoprivrede.

Shvaćeno ozbiljno

Iako se Goedhart šali sa percepcijama, vinska industrija ozbiljno shvata biodinamičku proizvodnju. Udruženje vinogradara iz Washington-a uvrstilo je temu na dnevni red svoje godišnje konferencije u martu, zakazavši dvosatno zasjedanje na kojem će se razgovarati o razlikama između prirodnih, organskih i biodinamičkih vina – “bez donošenja presuda”, navodi se u dnevnom redu.

Tokom trenutnog industrijskog perioda prekomjerne ponude, vinarije traže načine da se razlikuju, rekao je James Mantone, moderator sesije, u kasnijem intervjuu. Biodinamika je jedan od načina da se to postigne, posebno sa rastućim apetitom potrošača za pričama o porijeklu. „Sve je veće zanimanje za to. Mlađu generaciju više zanima odakle stvari dolaze ”, rekao je Mantone, vinar i menadžer vinograda u Syncline Winery iz Lyle u Washington-u, gdje se bave poljoprivredom koristeći biodinamičke prakse, ali nisu prošli postupak certifikacije. “Farme koje to ne priznaju imat će svakako neke poteškoće.”

Biodinamički marketing se ne može zanemariti, rekao je Cole Sisson iz Doe Bay Wine Co. iz Eastsound u Washington-u. Pokret je još uvijek mali, ali on ga smatra zdravim za cjelokupnu industriju. “Mislio sam da je ovo hir, ali potražnja je stvarna”, rekao je prodavač na konferenciji. “Bio sam sumnjičav.”

Biodinamičko vinogradarstvo

Biodinamičko vinogradarstvo i biodinamička poljoprivreda uopšteno doista je u uzlaznom trendu, ali je to teško kvantifikovati, rekao je Rudy Marchesi, vinar iz Willamette Valley, uzgajivač i predsjednik Demeter Association, koja certifikuje biodinamičke farme. Mnogi poljoprivrednici koji slijede metode to čine iz ekološkog etosa i nikada ne prolaze kroz postupak certifikovanja, iako neki poljoprivrednici to žele promijeniti formiranjem trgovačkog udruženja.

Etos iznad organskog
Nakon što su ispraznili ljetni silicijum dioksid, Bukovinsky i Sarah Hedges Goedhart, generalni direktor i vinar u Hedges-u, pune kravlje rogove stajskim đubrivom i zakopaju ih sa bocom šampanjca za zimu u vinogradu sa sortom Syrah u blizini sale za degustaciju. Na proljetnu ravnodnevnicu, osoblje i članovi vinskog kluba proslavit će iskopavanjem blaga i nazdravljanjem za nadolazeću sezonu

Prema Demeter Association, Sjedinjene Države imaju 92 certifikovana vinograda i vinarije. Na Kaliforniju otpada 41 (sa još 10 u tranziciji), na Oregon 13, a na Washington dva. Širom svijeta više od 600 vinarija i 20.000 hektara vinskog grožđa certifikovano je kao biodinamičko. Demeter, koja je usred organizacijskog restrukturiranja, nije imala prethodne statističke podatke za razmjenu, ali kada je grupa proslijedila statističke podatke za Good Fruit Grower 2018. godine, u SAD-u je bilo oko 80 takvih vinograda i vinarija. U međuvremenu, američko Ministarstvo poljoprivrede zbraja površine organskog vinskog grožđa, ali ne i biodinamičke.

Biodinamička etiketa

Biodinamička etiketa može postići premijum cijenu. U radu ekonomista sa državnog univerziteta Washington iz 2016. godine utvrđeno je da su “biodinamičke” etikete imale višu cijenu nego etiketa sa Salmon-Safe, organskom ili održivom, dok na vinskim etiketama koje pokazuju certifikat Demeter nisu – našli potvrdu da je organizacija koja izdaje certifikate dovedena u pitanje.

Marchesi je rekao da restorani i prodavnice u New York-u i Boston-u imaju biodinamičke sekcije. Što se tiče troškova, poruke su bile različite. Marchesi i Mantone, koji se biodinamički bave više od 20 godina, vjeruju da su njihovi troškovi niži od uobičajenih. Hedges, koji su se nedavno priključili, dodali su najmanje 10% u svoj proračun troškova.

Oskudna istraživanja

Postoji malo istraživanja o biodinamičkom vinogradarstvu, rekla je Lynne Carpenter-Boggs, naučnik za tlo sa Državnog univerziteta u Washington-u.

Studije talijanskih istraživača otkrile su da biodinamički tretmani pojačavaju odbrambena jedinjenja biljaka, dok su drugi istraživači zaključili da neki od preparata – biljne mješavine dodane u kompost, zemlju ili same biljke – djeluju poput auksina na biljke, podstičući rast.

Leonora Thelan primjenjuje biodinamički preparat, mješavinu bilja, na kompost od kravljeg stajskog đubriva u septembru u vinogradu na imanju Wilridge Winery blizu Yakima u Washington-u.

Carpenter-Boggs je učestvovala u studijama koje su pokazale mali porast mikrobiološke aktivnosti u tlu tretiranom biodinamičkim preparatima u odnosu na organski tretirano zemljište. “Statistički jedva značajna razlika”. Ali za vinariju koja traži nišu, te male razlike mogle bi pomoći, rekla je.

Biodinamički poljoprivrednici dodaju male količine preparata na relativno velike gomile komposta i široke trake tla. Sami preparati imaju visoke mikrobiološke koncentracije, a naučnici znaju da u drugim situacijama mikroorganizmi međusobno komuniciraju pomoću isparljivih hormona i reaguju promjenom ponašanja. Ništa nije dokazano u biodinamičkim preparatima, ali izvedivo je da malo može ići daleko, “Znamo da se takve stvari događaju u drugim sredinama”. Još važnije, prema njenom mišljenju, biodinamička poljoprivreda zahtijeva upotrebu komposta. Sasvim objektivno, samo to je dobra stvar za tlo. “Kompost je vrlo važan za poboljšanje fizičkog, biološkog i hemijskog aspekta tla”, rekla je Carpenter-Boggs.

Etos iznad organskog
Lenora Thelen, vinar pomoćnik i Paul Beveridge, vlasnik i vinar u Wilridge Winery, koriste 12 pripremnih tretmana kako bi „aktivirali“ gomilu komposta.

“To pokazuje da vam je stalo”

Biodinamička oznaka znači još više brige za okolinu, radnike i kupce nego organska, rekao je Paul Beveridge, vlasnik i vinar Wilridge Vineyard, Winery and Distillery. “To pokazuje da vam je stalo”, rekao je Beveridge.

U vinogradu Yakima, Washington, sredinom septembra, Beveridge i njegova pomoćnica Lenora Thelen promiješali su jedan od njihovih preparata u bijeloj kanti od 5 litara, prvo u smjeru kazaljke na satu da poštuju poredak svemira, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako bi počastili haos. Beveridge je lopatom dizao dijelove osušenog stajnjaka, dok je Thelen otopinu sipala u male rupe. Takođe je ispraznila Ziploc vreće čvrstih preparata koji sadrže maslačak i hrastovu koru na hrpu stajnjaka. Dodaci aktiviraju kompost, “Kažemo mu probudi se i radi svoj posao”, rekao je Beveridge.

Kao i većina uzgajivača, Beveridge i Thelen takođe koriste tradicionalnije metode uzgoja. Primjenjuju ručni refraktometar za mjerenje Brixa (šećera) i pokrivanje njihovih loza mrežama kako bi spriječili oštećenje od ptica, na primjer.

Beveridge uzgaja jabuke, kruške i vinsko grožđe te pravi vino i voćne rakije na divnoj farmi u Naches Heights sa pogledom na kanjon andezijskih litica. Čitava njegova farma je biodinamička, kao i svi njegovi proizvodi sa napicima. Međutim, većina njegovih kupaca ne posjećuje ga zbog biodinamičke etikete; čini se da uglavnom evropski turisti, posebno oni iz Njemačke i Švajcarske, znaju što to znači. Ne primjećuje isplatu dobiti.

Biodinamički uzgoj podstiče životinje usred rastućih operacija. Ovdje Gobbles ćuretina i jato pilića traže bube pored čokota vinove loze sorte Syrah u aprilu na imanju porodice Hedges.

Kako razumijeti

Mnogi biodinamički uzgajivači ne tvrde da razumiju svaki detalj. James Bukovinsky, direktor vinograda Hedges sa diplomom o zaštiti okoline, vjeruje u ekološki uzrok biodinamičke poljoprivrede, rekao je. Ali neka pravila ga natjeraju da se malo nasmeje, priznao je. Ali i dalje ih prati.

Biodinamička poljoprivreda podnosi kritiku jer se toliko razlikuje od ostalih oblika poljoprivrede, rekao je Marchesi iz Demeter Association. Iako podrhtava od izraza duhovno – “to nije religija”, rekao je – prakse poštuju životnu energiju svih biljaka, životinja i tla na načine koji izbjegavaju uobičajeni naučni jezik i mjerenja. Poređuje iskustvo poljoprivrednih metoda sa onim premoćnim trenucima kada misterija života, svemira i svega prkosi opisu.

“Ako vas ljepota svega toga ne oduševi, onda ne obraćate pažnju”, dodao je.

Pogledati i: https://ovinu.info/ekolosko-biodinamicko-i-prirodno-vinogradarstvo/ i https://ovinu.info/organsko-biodinamicko-i-odrzivo-vino/ i https://ovinu.info/ezoterizam-u-proizvodnji-vina-1/

Naslov orginala: An ethos beyond organic. Izvor: https://www.goodfruit.com/. Slike: Ross Courtney/Good Fruit Grower. Objavljeno: 12.11.2020. by Ross Courtney. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović