Proizvodnja vina prije 2.000 godina

Proizvodnja vina prije 2.000 godina?

grožđe istorija nauka vino vinska kultura

Proizvodnja vina prije 2.000 godina? Istorija vina seže do 7.000 godina prije Hrista u Kini gdje su pronađeni prvi dokazi o potrošnji vina. Činilo se da se tokom vjekova potrošnja – konzumiranje vina proširilo iz Kine u Gruziju, Iran, a zatim u Grčku do 4.500. godine prije Hrista. Najraniji dokazi proizvodnje vina pojavili su se u Jermeniji oko 4.100. godine prije Hrista i vino je od tada dio svake velike kulture u Aziji, Africi i Evropi.

Proizvodnja vina prije 2.000 godina

Za mnoge istoričare za priču o vinu intersentne su sorte grožđa koje su se koristile u spravljenju vina tokom vrhunca Rimskog carstva. U vrijeme kada je Isus hodao zemljom, vinarstvo je već bilo dobro uspostavljeno u Evropi i na Bliskom istoku.

Rimska dominacija

Prije 2.000 godina Rim je dominirao Evropom, sjevernom Afrikom, Judejom i Palestinom. Osim što su pod vojnom kontrolom, svoju civilizaciju su proširili i na ovaj dio svijeta. Ovo se najviše vidi u sistemu puteva i akvadukta koji su imali veliki uticaj na podizanje gradova i povezivanje svih dijelova svijeta sa Rimom.

Proizvodnja vina prije 2.000 godina

Vinogradarstvom je takođe dominirao Rim, koji je zanat stekao zajedno sa mnogim drugim aspektima prethodne grčke dominacije u regiji. Grčki uticaj u etrursko doba koje je prethodilo usponu Rima pokazuje da je područje Toskane koristilo tehnike proizvodnje vina još 800. godine prije Hrista. Grožđe koje su donijeli Grci zamijenilo je divlje grožđe koje raste u regiji, barem za upotrebu u proizvodnji vina.

Proizvodnja vina prije 2.000 godina

Kako je Rimska republika, koja je postala carstvo, rasla i dominirala na italijanskom poluostrvu, oni su preuzeli vinograde i vinarije koje su bile pod kontrolom Grka u Toskani i duž južne obale. U vrijeme kada se Isus rodio, Rim je dominirao u proizvodnji vina kontrolišući većinu područja gdje se ono proizvodilo.

Grožđe koje se koristilo u proizvodnji većine vina tokom ove ere dolazilo je iz današnje moderne Grčke. Koristilo se da zamijeni divlje grožđe koje je raslo na italijanskom poluostrvu. Vinogradi Grand Cru u blizini Rima stvorili su čuvenu Opimiam vintage, visokokvalitetno vino uzgojeno od grožđa koje je bilo mješavina grčkog i rimskog porijekla. Samo vino je bilo slatko, jako i veoma traženo u narednih nekoliko vjekova.

Proizvodnja vina prije 2.000 godina

Sorte – Proizvodnja vina prije 2.000 godina?

U Grčkoj su varijacije grožđa uključivale sorte kao što su: Agiogitiko, Athiri, Meshofilero, Limnio i Hynomavro. Grci su najviše voljeli svoje vino slatko zato što su ga miješali sa vodom. U Judeji i Palestini, sorte grožđe su uglavnom bile bijele. To su: Marawi, Hamdani i Jandali koje su uglavnom bilo autohtone na tom području. Čini se da grčki ili rimski uticaj nije uključivao dovođenje vinograda u regiju. Dakle, vino koje je nastalo prije 2.000 godina na tom području imalo je svoj jedinstveni okus koji i danas postoji u nekim vinarijama.

Sorta, Marawi. https://www.haaretz.com/

Moderne sorte grožđa koje se nalaze u Italiji, Grčkoj i mnogim dijelovima Evrope, uključujući Francusku, relativno su se malo promijenilo u posljednjih 2.000 godina. Iako postoje varijacije i različite sorte grožđa, osnovni okus i tekstura vina ostali su relativno isti.

Izvor: https://kazzit.com/ . Naslov orginala: What Grapes Were Used To Make Wine 2,000 Years Ago (Koje grožđe se koristilo za proizvodnju vina prije 2.000 godina?). Objavljeno: 09.05.2018. by Stephanie Cara. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Šta su Stickies? Stickies su ime koje Australijanci daju poznatim slatkim i slatkim jakim vinima svoje zemlje. Postoji nekoliko tipova. Najsenzacionalniji, rijetki i ludo ukusni su australijski slatki jaki Muscats i Topaques.Pproizvedeni su u distriktu Rutherglen, maloj četvrti (nekada poznatoj po iskopavanju zlata) u državi Viktoria. Muscats se proizvode od grožđa bijele sorte Muscat Blanc à Petits Grains; Topaques, od bijelog grožđa sorte Muscadelle.