Aluminijumske boce za vino?

ambalaža vino

Aluminijumske boce? Mislite da su zatvarači na navoj kontroverzni? Šta ako je cijela boca u osnovi čep na navoj? Proizvodeći odvažna crvena vina Cabernet Sauvignon i Merlot, region Bordeaux se često smatra najboljom vinskom regijom na svijetu. Ali ako želite najskuplje vino na svijetu, morate se uputiti na istok Francuske u region Burgundy, do vinarije Romanée-Conti. Sve u svemu, burgundska vina poznata su po nekim apsurdnim cijenama. Dakle, evo malo vjerovatnog pitanja: da li biste bili voljni kupiti burgundsko vino upakovano u potpuno aluminijumsku bocu?

Aluminijumske boce
Credit: Courtesy

CCL Container kompanija koja sebe naziva „vodećim sjevernoameričkim proizvođačem ambalaže od ekstrudiranog aluminijuma za široku lepezu potrošačkih proizvoda“ – nedavno je objavila da su svom portfelju dodaje novu aluminijumsku bocu za vino, Burgundy oblika.

Aluminijumske boce

Kompanija kaže da su ove metalne boce “prve takve vrste”. Dok mnoge vinske boce, uključujući Bordeaux stil, imaju tendenciju da imaju konzistentan oblik. Burgundske boce tradicionalno imaju veći konus na vrhu i šire su na dnu. To je elegantno pakovanje za svako vino, bilo da je iz francuske regije ili ne. A zahvaljujući konzervisanom vinu, aluminijum je svakako popularnija ambalaža nego u prošlosti. Ali metalne boce pune veličine od 750 mililitara za vino u bilo kojem obliku i dalje su izuzetno rijetke. Da li je uopšte potrebna boca specifičnog burgundskog oblika?

CCL Container se fokusira na mnoge prednosti ambalaže u odnosu na tradicionalne staklene boce. Ove aluminijumske boce se “ponovo zatvaraju sa čepom na navoj koji može duže zadržati vino svježim”. “Navojni čep ne sadrži plastiku, cijela boca, napravljena od djevičanskog aluminijuma, može se 100% reciklirati”, pišu oni.

Aluminijumske boce su manje teške, što ih čini jeftinijim za otpremu, a takođe je manja vjerovatnoća da će se polomiti. CCL dodaje: “S većom toplotnom provodljivošću i zadržavanjem hladnoće od stakla i plastike, aluminijumske boce se brzo hlade i ostaju hladnije duže vrijeme.” Osim toga, aluminijum omogućava elemente dizajna na cijeloj boci, a ne samo na etiketi, kako bi se ove već jedinstvene boce još više istakle.

Aluminijumske boce
Credit: Courtesy

Ali u vrijeme kada čak i izbor između plutanog čepa i čepa na navoj i dalje izaziva gomilu debata, jesu li potrošači spremni za Burgundy bocu, koja je na neki način razmišljanja, u potpunosti napravljena od čepa na navoj?

Vinska industrija

„Vinska industrija je prožeta tradicijom koja datira hiljadama godina unazad, ali mnogi brendovi i oni koji piju vino traže inovacije,“ rekla je Kimberly Kizer, potpredsjednica prodaje CCL-a ona. „Nova aluminijumska boca za vino Burgundy oblika pruža najbolje od svih svjetova u smislu kvaliteta, svježine, održivosti i jedinstvenih mogućnosti brendiranja.“

Naravno, samo zato što se nešto može napraviti ne znači da će vinari – posebno oni u vrlo tradicionalnoj vinskoj regiji poput Burgundije – uskočiti u to. U saopštenju, CLL Containers kažu da se kompanija “raduje” partnerstvu sa vinarijama. I, zapravo, portparol kompanije je priznao da tek treba da proizvedu boce vina od 750 mililitara bilo koje vrste za svakog kupca. Ipak, uvijek postoji prvi za sve, a biti prvi brend koji će ih prodati u maloprodaji sigurno bi mogao privući pažnju ljudi. Ipak, vjerovatno je sigurno pretpostaviti da Romanée-Conti još nije tu.

Naslov orginala: Forget Cans: Wine Can Now Be Sold in These Full-Size Aluminum Bottles (Zaboravite limenke: Vino se sada može prodavati u ovim aluminijumskim bocama pune veličine). Izvor: https://www.foodandwine.com/. Objavljeno: 08.03.2022. by Mike Pomranz. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? Prema Drinks Businessu novi proizvođač šampanjca – Terroirs et Vignerons de Champagne – moći će proizvesti svake godine 24 miliona boca. Nova kompanija je nastala spajanjem dvije najveće i najuspješnije kooperative u regionu Champagne – Nicolas Feuillate i Castelnau. Kompanija će nabavljati grožđe iz vinograda od 6.000 uzgajivača u regiji Champagne, što predstavlja skoro 9% cjelokupne apelacije Champagne, koja ukupno iznosi 34.000 ha.