Borba protiv proljetnih mrazeva u vinogradu

Borba protiv proljetnih mrazeva u vinogradu

klima nauka vinogradarstvo vinova loza zastita loze

Borba protiv proljetnih mrazeva u vinogradu. Težak period za vinograda je proljeće. Proljetni mrazevi u vinogradu su problem koji se poklapa sa delikatnim momentom vegetativnog ciklusa vinove loze, kretanjem pupoljaka. Mjere kontrole mraza nisu ništa bez dobrog sistema detekcije. Stoga firma Weenat predlaže mjerenje rizika od mraza u vinogradu i nudi koristan alat za upozorenje.

Borba protiv proljetnih mrazeva u vinogradu

Proljetni mrazevi u vinogradu više ne mogu predstavljati problem jer postoji rješenje koje vam omogućava da predvidite i pratite rizik od njihovog nastanka. Ruku pod ruku sa Weenat- om moguće je konfigurisati upozorenja o mrazu na parcelama vinograda i pratiti evoluciju temperatura u realnom vremenu.

Borba protiv proljetnih mrazeva u vinogradu

Poslednjih godina proljećni mrazevi snažno su pogodili španske vinogradare i voćare. Mjeseci rada, svedeni na ništa u razmaku od nekoliko sati. Hiljade evra gubitaka i onda se morate boriti sa osiguranjem. Međutim, u mnogim vinogradima i parcelama katastrofa se mogla izbjeći. Sve više vinogradara i poljoprivrednika oprema se mjerama suzbijanja mrazavjetrenjačesvijeće (peći)prskalice … Postoji nekoliko mogućnosti zaštite vinograda od mraza, ali da bi ova rješenja bila efikasna, ipak je potrebno znati kada ih aktivirati. Noć nepažnje, temperature koje padaju više nego što se očekivalo i odjednom se sve ledi… Drama stiže.

Za mnoge vinogradare, dolazak proljeća je stoga period koji izaziva neprijatnosti. Noći su kratke, stresne, užurbane. A da biste znali kada aktivirati sredstva kontrole i zaštite od mraza, u mnogim slučajevima je potrebno ići u vinograd, nekoliko puta tokom noći. Međutim, tome se bliži kraj, jer zahvaljujući Weenat-u postoji jednostavan način praćenja rizika od mraza.

Senzor za aktiviranje zaštitnih mehanizama u pravo vrijeme

Kako bi pomogli vinogradarima i poljoprivrednicima da zaštite svoje vinograde od proljetnog mrazaWeenat agronomi i tehničari razvili su povezani senzor mraza. Postavlja se u blizini najkrhkijih izdanaka/najmlađih lastara, tako da senzor mraza precizno mjeri temperaturu suvog termometra i temperaturu vlažnog termometra na parceli vinograda. Ove temperature se mjere bez zaklona, ​​​​bolje je uzeti u obzir zračenje, vlažnost i uticaj vjetra na biljku.

Borba protiv proljetnih mrazeva u vinogradu

Senzor mjeri dva bitna parametra za kontrolu rizika od mraza:

  • Temperatura suvog termometra. Temperatura suvog termometra se mjeri bez zaklona da bi se saznao uticaj radijacije na temperaturu kretanja. Očitavanje ovog parametra, koji se naziva i aktinotermalni indeks*, je od suštinskog značaja za određivanje rizika od radijacionog mraza.
  • Temperatura vlažnog termometra. Temperatura vlažnog temperatura, sa druge strane, omogućava predviđanje mraza isparavanjem. Ova temperatura je uvijek manja ili jednaka temperaturi suvog termometraŠto je veća razlika između temperature suvog termometra i temperature vlažnog termometra, to će vazduh biti suvlji. I stoga je isparavanje jače.

24-satna telefonska upozorenja o opasnosti od mraza

Kako biste bili sigurni da ćete aktivirati sredstva za zaštitu od smrzavanja u pravo vrijeme, Weenat senzor za smrzavanje i aplikacija nude mogućnost postavljanja ličnih upozorenja. Potrebno je samo odabrati kritični prag ispod kojeg se smatra da su vinogradi ugroženi. Čim temperature padnu ispod ovog praga, Weenat javlja putem telefona, e-pošte, SMS-a ili obavještenja.

Borba protiv proljetnih mrazeva u vinogradu

Sébastien Renaudinvinogradar iz regije Pays de la Loire (Francuska), hvali se upravo o korištenju ovog sistema: «Velika prednost je što mogu pratiti mrazeve sa svog noćnog ormarića». I dodaje: «Noći su manje užurbane, bolje spavamo». Na primjer, 2019. rješenje Weenat mraza omogućilo mu je da spasi 3,8 ha vinove loze.

Sébastien Renaudin, vinogradar u Chateau de Cleray pored svog Weenat senzora

Borba protiv proljetnih mrazeva u vinogradu

Senzor je povezan sa Weenat aplikacijom. Stoga se evolucija temperatura na parcelama može pratiti sa pametnog telefona ili kompjutera. I to u realnom vremenu. Na taj način pruža pouzdane, precizne i ultra-lokalne informacije kako biste znali kada treba aktivirati mjere zaštite od smrzavanja. Ovaj senzor i njegov način rada preko alarma od velike su pomoći u vinogradu, jer vas uz njegovu upotrebu proljetni mrazevi nikada više neće iznenaditi.

Više informacija na: Weenat.com – iščekivanje mraza.

* Aktinotermalni indeks je temperaturna vrijednost koju daju termometri ili sonde, postavljene vodoravno na čistom mjestu iznad tla. Mjerenja se vrše na 10 i 50 cm od tla iznad ravno pokošenog travnjaka.

Naslov orginala: La batalla contra las heladas primaverales en el viñedo: una solución de Weenat mide el riesgo y alerta (Borba protiv proljetnih mrazeva u vinogradu: Weenat rješenje mjeri rizik i upozorava).Izvor: https://www.tecnovino.com/. Objavljeno: mart.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

14. Odgovor iz prethodnog posta: Tačno. Acidifikacija je dodavanje kiseline u vino od strane vinara. Acidifikacija šire je povećanje kiselosti šire postupcima miješanja šire sa malo kiselina sa širom sa više kiselina ili dodavanjem vinske odnosno smjese vinske i limunske kiseline. Cilj je uravnotežiti komponente vina. U organizovanoj proizvodnji vina način i dozvoljeni nivoi acidifikacije propisani su zakonskim aktima.

15. U ovom postu: Tačno ili NetačnoZa smanjenje rizika od oksidacije i ekstrakcije neželjenih aroma, većina vinara izbjegava duži kontakt šire sa pokožicom u proizvodnji bijelih vina.