Vina za piće ako pokušavate smršati

Vina za piće ako pokušavate smršati

kvalitet vino zdravlje

Vina za piće ako pokušavate smršati. Najbolja vina za piće ako pokušavate smršati. Zašto? Zato što je to vrhunska poslastica za varanje. Kada pokušavate da smršate, najveća nevolja od svega nije odustajanje od čokoladne torte ili odlaska u teretanu pet dana u nedelji – već morate prestati da pijete.

Ozbiljno, ispijanje pića jedna je od najdruštvenijih aktivnosti svih vremena. A uzdržavanje od piva pored bazena ili ledeno hladnog rosea može učiniti mučno ljeto kada su svi vaši prijatelji zauzeti alkoholom. Srećom, imamo mali trik koji će vam pomoći da se s vremena na vrijeme ušunjate u čašu. Samo treba da znate koje flaše da otvorite.

Vina za piće ako pokušavate smršati

Crvena vina

Ako volite crveno vino, držite se vina Merlot, Pinot Noir (pinot crni) ili rozea. Prema Tanya Zuckerbrot, R.D., tvorci F-faktor dijete (https://www.health.com/diets/f-factor-diet), svako od ovih vina sadrži oko 88 kalorija, 3 grama ugljenohidrata i 1 gram šećera po čaši. Ipak se klonite vina kao što su Marsala i Sherry (šeri). Te čaše su pune sa 164 kalorije, 14 grama ugljenohidrata i 8 grama šećera.

Vina za piće ako pokušavate smršati

Bijela vina

Kada su u pitanju lakša bijela vina, odlučite se za Chardonnay, Zinfandel white ili Sauvignon blanc. Zuckerbrot napominje da svi ovi izbori imaju manje od 85 kalorija, sa 2,6 grama ugljenohidrata i 1 gram šećera po čaši.

Ono što svakako trebate izbjegavati su slatka desertna vina poput vina Riesling  ili Moscato, koja mogu imati više od 160 kalorija po čaši, 12 grama ugljenohidrata i 8 grama šećera po čaši.

Vina za piće ako pokušavate smršati

Zamka. Vina za piće ako pokušavate smršati

Bez obzira koje vino odaberete da sipate, morate se držati porcije od 150 ml. Dakle, koliko god bilo primamljivo napuniti tu ogromnu čašu sa nečim dodatnim, trebali biste pokušati ostati strogi.

Štaviše, stara izreka “umjerenost je ključna” ostaje istinita i ovdje. Zuckerbrot je savršeno rekao u nedavnom intervjuu za Women's Health: “Samo ga tretirajte kao bilo koje drugo uživanje tako što ćete zbrojiti kalorije za dan ili sedmicu kako biste odredili koliko prostora za pomicanje imate i gdje vino može stati.”

Dakle, moje kolege pivači, to znači samo jednu čašu za noć.

Naslov orginala: The Best Wines To Drink If You're Trying To Lose Weight (Najbolja vina za piće ako pokušavate smršati). Izvor: https://www.delish.com/ . Tekst: Rheanna O'Neil. Slike: Getty. Objavljeno: 05.07.2017. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

Najpoznatiji vinski citati: “Vino je poezija u bocama”  Robert Louis Stevenson