Degustacija vina – pet riječi koje počinju sa “P”

Degustacija vina – pet riječi koje počinju sa “P”. Bio sam slobodan da sebi uzmem malo više slobode pa da pet engleskih riječi koje se koriste pri degustaciji vina i počinju sa slovom “S” pretvorim odnosno prevedem na naš jezik ali riječi počinju sa slovom “P”. Najjednostavnije rečeno da se poslužim riječima koje mogu iskoristiti pri sledećoj degustaciji vina.

Degustacija vina - pet riječi koje počinju sa “P”

Nemojte se uplašiti svih ovih otmjenih deskriptora vina ili zvukova zvižduka i grgljanja koje profesionalci ispuštaju dok probaju vino. Za ocijenti vino, sve se svodi na “pet S” (See, Swirl, Smell, Sip, Savor), odnosno na naših ”pet P” (Pogledaj, Protresi, Pomiriši, Probaj, Pamti). Tako blizu, zar ne!

PROCJENA VIZUELNOG KVALITETA VINA

Pogledaj (See). Slično vidovnjaku koji gleda u kristalnu kuglu, pogled na vino u čaši može pomoći da se predvidi mnogo toga šta će doći do nosa i na nepce. Boja, dubina i intenzitet vina mogu pružiti uvid u njegovu starost, koncentraciju, tijelo i cjelokupni stil.

Napomena: bijela vina starenjem dobijaju boju, dok crvena gube boju.

Degustacija vina - pet riječi koje počinju sa “P”

SVE JE U POKRETU ZGLOBA RUKE

PROTRESI, PROMUĆKAJ, ZAVRTI (Swirl). Protresi je sastavni dio za prozračivanje vina i omogućavanje kiseoniku da ga „otvori“. Ova zavodljiva umjetnost otkriva kompleksnost vina i podići će intenzitet kod većine mladih, raskošnih flaširanja, kao i onih ostarjelih ljepotica. Još bolje, kada se uradi kako treba, oduševit će i potencijalno hipnotizirati one oko vas.

Degustacija vina - pet riječi koje počinju sa “P”

TEHNIKA KOJA JE PRAVO NA NOSU

POMIRIŠI (Smell). Ne plašite se da gurnete ceo nos pravo u čašu. Kod vina srednjeg do naglašenog intenziteta ne bi trebala toliko duboko zaroniti, ali druga vina bi u početku mogla biti malo stidljivija. U ovim slučajevima, vratite se na korak br. 2 i zavrtite još malo. Aroma je obično tamo gdje čujete sve one cool, ekscentrične vinske izraze kao što su “mačja mokraća”, “mokri pas” i “lubenica na žaru”.

STVAR DOBROG UKUSA

PROBAJ, uzmi gutljaj (Sip). Potrebno je neko vrijeme da se vino zaista proba tokom procesa ispitivanja, ali često se isplati čekati. Osim toga, svi prethodni koraci trebali bi dati prilično dobru ideju o tome kako bi vino trebalo naići na nepce.

Kada profesionalci probaju vino, možda ćete primijetiti neke prilično neprijatne i potpuno odvratne zvukove, ali postoje razlozi za to. Grgljanje, šuštanje i gutanje osiguravaju da vino pogodi sve dijelove jezika i usta. Tako degustator može procijeniti slatkoću, kiselost, gorčinu, tanine i identifikovati cjelokupni osjećaj u ustima. Usisavanje vazduha omogućava dalju aeraciju na nepcu i pomaže olfaktornom sistemu da osjeti isparljive komponente kako bi se iskoristile sve karakteristike vina.

Ovdje tražite primarne karakteristike (voće, cvijeće i začine), sekundarne karakteristike (hrast i okuse povezane sa fermentacijom) i tercijarne karakteristike (one koje su rezultat starenja u boci, poput gljiva, duvana i orašastih plodova), zavisno od starosti vina.

Degustacija vina - pet riječi koje počinju sa “P”

PAMTI, OKUSI, UŽIVAJ (Savor). Evo gdje finiš ulazi u igru. Želite da uživate u konačnoj esenciji vina. Ovdje ne tražite samo dužinu, već i ravnotežu voća, kiselosti, tanina i teksture. Kada vas vino ostavi sa silnom željom za još jednim gutljajem, znate da ste pronašli pobjednika. Zapamtite to.

Konačni savjet

Ako mlado vino ima daleko superiorniju završnicu od svog okusa na nepcu, vjerojatno mu je potrebno malo prozračivanja ili čak malo više vremena u podrumu.

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: Learn the Five S’s of Wine Tasting. Objavljeno: 15.04.2019. by Marshall Tilden Lii. Ilustracija: Ryan Mcamis. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledaj i: https://ovinu.info/o-vinu-slika-govori-vise-nego-hiljadu-rijeci/ i https://ovinu.info/10-termina-degustaciju-vina/  i https://ovinu.info/o-vinu-slika-govori-vise-nego-hiljadu-rijeci/