Drugi najveći svjetski muzej vina

enoturizam vino vinogradarstvo vinska kultura zabava

Drugi najveći svjetski muzej vina. Očekuje se da će Univerzalni muzej vina, mamutski projekat između Cité du Vin de Bordeaux i Kine, otvoriti svoja vrata u Pekingu 2024. godine.

Drugi najveći svjetski muzej vina

Muzej koji se prostire na 18.000 m² po završetku će biti drugi najveći muzej vina na svijetu. Dizajniran posebno za kinesku javnost, muzej neće biti obična “replika” svog prototipa iz Bordeaux-a, kaže Philippe Massol, generalni direktor Cité du Vin, već “prilagođen kineskoj kulturi”.

“Dvije građevine su kapije za otkrivanje da je vino kulturni proizvod, ali neće biti copy-paste. Radije drugačiji pristup, prilagođen kineskoj kulturi”, objašnjava Massol. Jedna od prilagodbi koja je stvorena, prema riječima generalnog direktora muzeja, su manje tehnički, jednostavnije vođene rute. Raspored i dizajn muzeja, koji je kreirao Ateliers Adeline Rispal, biće manje tehnički i lakši za pristup, u skladu sa navikama gledanja kineskih posjetilaca.

Drugi najveći svjetski muzej vina

Concept of the museum (©Architecture-Studio))

Ambiciozni vinski projekat bit će predstavljen usred sve većeg interesa Kine za francuska vina, posebno nakon de facto izostajanja australijskih vina. Potražnja za vrhunskim francuskim vinima predvođena rejonima Bordeaux i Burgundy podstiče potrošnju vrhunskog vina u zemlji uprkos sve manjem uvozu vina u zemlju.

Drugi najveći svjetski muzej vina

Drugi najveći svjetski muzej vina

Skoro 3.500 m² prostora Muzeja biće posvećeno stalnim izložbama u pet tema, a to su: „od čokota do vina“, „istorija vina“, „vino u svijetu“, „vina i suština“ i „umjetnost živih vina”. Takođe će imati veliki prostor za degustaciju vina i maloprodaju, sa preko 1.000 referenci iz cijelog svijeta. Muzej će takođe imati salu od 450 mjesta za predavanja i edukaciju o vinu.

Osim toga, posjetioci će imati priliku da obiđu susjedne i okolne vinograde u Pekingu, koji je jedna od najvećih regija za proizvodnju vina u Kini.

Drugi najveći svjetski muzej vina

Smješten u okrugu Fangshan, jugozapadno od centra Pekinga. Inspiracija za dizajn dolazi iz istorijskog sela Saint Emilion, prema njegovoj arhitekturi. Projekat je investirao kineski investitor po imenu Weixing Tang, frankofil i ljubitelj vina, koji je želio razviti kulturnu razmjenu uključujući i vino između Kine i Francuske.

Započet 2018. godine, projekat je, kao i mnogi drugi, odgođen zbog pandemije. Ali je izgradnja nastavljena i očekuje se da će završiti u decembru 2023. Znači prije nego što zvanično otvori vrata za javnost 2024. godine.

Izvor: https://vino-joy.com/. Naslov orginala: World’s second largest wine museum to debut in Beijing in 2024 (Drugi najveći svjetski muzej vina koji će debitovati u Pekingu 2024). Objavljeno: 19.09.2022. by Natalie Wang. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? 3. Kako se naziva piće mješavina vina sorte Aligote i Crème de Cassis (liker crne ribizle)? To je Kir. Kir je zaštićena marka alkoholnog pića. Piće je dobilo naziv po načelniku grada Dijon 1940-ih i 50-ih (Felix Kir).