Globalna vinska industrija i makroekonomski faktori?

vinarstvo

Globalna vinska industrija i makroekonomski faktori? Mnogi aspekti utiču na vinski sektor, najnoviji i neočekivani, pandemija Covida, ali ignorišući to ima još nekih i naravno vrlo zanimljivih. Među njima, specijalizovana konsultantska kuća Wine Intelligence opominje od rastućeg ekološkog i društvenog interesa, do klimatskih promjena, preko internetske trgovine i mijenjanja svjetskog komercijalnog okruženja.

Globalna vinska industrija

Na rang listi atraktivnih svjetskih tržišta vina koje je objavila Wine IntelligenceSjedinjene Američke Države proglašene su za najatraktivnije tržište vina na svijetu u 2021. godini. Dok uticaj Covid-19 nastavlja da oblikuje vinsku industriju – i privlačnost vinskog tržišta. Koji su glavni makro faktori koji pokreću globalni sektor vina? Otkriva ih Wine Intelligence.

Sve veći značaj društvenih i ekoloških briga

Podstaknut uglavnom od strane socijalne mreže, društvene u raznim pokretima se množe u posljednjih nekoliko godina. Od klimatskih promjena, raznolikosti, pravde i demokratije u cjelini, aktivizam je sve rašireniji.

Mlađe generacije, koje imaju definitivnu želju da djeluju i izazovu status quo, pokreću trend. Ova promjena u ponašanju dovela je do određenih promjena u izboru potrošača. Potrošači očekuju više autentičnosti, transparentnosti i signaliziranja vrlina od brendova. Takođe je generisao veći uticaj platformi i uticajnih ljudi vođenih pokretima.

Globalna vinska industrija
Slika: Movement Wine DO

Pandemija je pomogla potrošačima da se više fokusiraju na ekološku i društvenu odgovornost u cijelom vinskom pejzažu. Veći naglasak na sastojke, autentičnost, brige o sebi i okruženju sve više određuju kupovna ponašanja. Vina sa organskim, biodinamičkim i niskim intervencijama u centru su ovog trenda. Kako potražnja za ovim vinima i dalje raste, specijalizovane vinoteke, barovi i restorani su procvjetali u gradovima širom svijeta.

Klimatske promjene i njihov opasan uticaj na proizvodnju vina

Klimatske promjene postaju smetnje tržištu. U 2020. godini zabilježen je neviđeni broj šumskih požara, mrazeva, poplava i suša na različitim tržištima, što je uticalo na snabdijevanje u ključnim regijama.

Njihov uticaj na formule potrošnje ostaje manje očigledan, budući da svjetska proizvodnja vina ostaje uglavnom u višku. Sa porastom temperature, mnogi proizvođači su zabrinuti da li će njihovo grožđe prebrzo sazreti, što će proizvesti vrlo različit profil okusa vina ili otežati postizanje željenih rezultata. U ovom slučaju, mjere ublažavanja mogu uticati i na količinu i na kvalitet vina koje se proizvodi u budućnosti.

E-trgovina: glavni kanal za vino

Ogroman porast online kupovine vina u protekloj godini ponudio je globalnoj vinskoj industriji priliku za rast bez presedana. Tradicionalna internet preduzeća koja se bave direktno do kuće – čiji su tipični korisnici uglavnom stariji od 50 godina. Korisnici su zabilježili porast narudžbi koje dolaze iz njihove tradicionalne baze. Oni su više zabrinuti zbog opasnosti od Covida i vjerovatnije će se bolje zaštititi kod kuće. Kompanije su zabilježile veliki porast narudžbi od mlađih LDA (Legal Drinking Age) i potrošača srednjih godina.

Podaci ankete ukazuju da se potrošači vina obavezuju da će nastaviti kupovati putem interneta jer se ograničenja ukidaju u svim zemljama. U Velikoj Britaniji, na primjer, veći udio potrošača je rekao da će vjerojatnije nastaviti koristiti internetske kanale prilikom kupovine pića nego prije pandemije .

Globalna vinska industrija
Slika: Williama Ivena na Unsplash-u

U nekim nordijskim zemljama, kao što je Finska, gdje je pristup tržištu kontrolisan od strane države, potrošači su iskoristili ublažavanje pravila kupovine putem internetaFinci koji piju, a posebno mlađe generacije LDA, kupuju direktno od vinarija ili platformi za e-trgovinu sa sjedištem u Italiji, Španiji i Francuskoj. Očekuje se da će ovaj trend, prvobitno motivisan ograničenjima putovanja, nastaviti rasti u budućnosti.

Poslovno okruženje koje se stalno razvija

Kontinuirani sporovi oko tarifa i evolucija zakonodavstva oko Brexit-a i dalje uslovljavaju vinski sektor. Neke vinske kompanije pokušale su ublažiti rizike, na primjer preraspodjelom portfelja proizvoda ili premještanjem proizvodnih centara.

U junu 2021. godine, Velika Britanija je potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Australijom, što je dovelo do eliminacije ili smanjenje carina na mnoge proizvode, uključujući vina i jaka alkoholna pića, za period od 15 godina. Ovo je prvi sporazum o slobodnoj trgovini koji je Ujedinjeno Kraljevstvo potpisalo otkako je napustilo Evropsku uniju, a promjena bi trebala stupiti na snagu sredinom 2022. godine. A ova četiri aspekta su ono što Wine Intelligence otkriva nakon svojih studija i anketa kao ključne makroekonomske faktore koji pokreću svjetsku vinsku industriju. 

Izvor: https://www.tecnovino.com/. Naslov orginala: Qué factores macroeconómicos clave impulsan a la industria mundial del vino? (Koji ključni makroekonomski faktori pokreću globalnu vinsku industriju?). Objavljeno: Novembar 2021. by Tecnovino. Prevod: Dragutin Mijatović.

Pogledati i: https://ovinu.info/vinska-industrija-i-kriptovaluta/