Grožđe štiti vaše oči

Grožđe štiti vaše oči

grožđe nauka zdravlje

Grožđe štiti vaše oči. Istraživači sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru istakli su pozitivan uticaj grožđa na vid. U detaljnoj studiji otkrili su da redovna konzumacija grožđa doprinosi značajnom poboljšanju zdravlja očiju, zahvaljujući svom bogatstvu antioksidansima, koji se efikasno bore protiv oksidativnog stresa i oštećenja vida.

Grožđe štiti vaše oči

Kako starimo, očuvanje našeg vida postaje sve veća briga. Ako se šargarepa i spanać često navode zbog njihove koristi, ispostavilo se da je još jedan malo poznati igrač vrijedan: grožđe. Nedavno istraživanje otkriva da ove male mesnate bobice, koje se obično koriste/jedu između avgusta i oktobra, imaju pozitivna svojstva za zdravlje očiju, posebno kod starijih osoba.

Grožđe sadrži antioksidanse, jedinjenja koje štite ćelije oka od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. Povećanjem ukupnog sadržaja fenola, grožđe jača prirodnu odbranu naših očiju od bolesti i preranog starenja. Studija naglašava poboljšanje optičke gustoće pigmenta makule i smanjenje krajnjih proizvoda napredne glikacije ili AGE (starosti). Ovi naučni rezultati potvrđuju ne samo prednosti grožđa za vid, već i potencijal grožđa da revolucioniše naš pristup zdravlju očiju.
Liofilizovanog praha grožđa svaki dan 46 grama. Mali je gest koji bi mogao dovesti do značajnog poboljšanja zdravlja očiju, posebno kod starijih ljudi. Tamo gdje su makularna degeneracija i drugi poremećaji vida zabrinjavajući, grožđe se pojavljuje kao prirodno rješenje.

Grožđe štiti vaše oči

Na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, 34 odrasle osobe učestvovale su u 16-nedeljnoj studiji. Svakog dana polovina njih je konzumirala 46 grama liofiliziranog grožđa u prahu. Druga polovina je dobila placebo. Rezultat? Grožđe u mjesecima od avgusta do oktobra pokazalo se kao tihi čuvar vida. Izvorconsoglobe.com/

Naslov orginala: Le raisin protège vos yeux (Grožđe štiti vaše oči)! Izvor: https://www.lodj.ma/. Objavljeno: 22.10.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati:


https://ovinu.info/grozdje-je-mnogo-vise-nego-samo-vino/

Život: “Per aspera ad astra.” Preko trnja do zvijezda.